2017-06-23 06:00

2017-06-23 06:00

Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Samhälle: Sverige bör följa Tysklands beslut

Många av de som har flytt till Sverige från Afghanistan är barn och unga. Bland dessa finns åtskilliga som aldrig har bott i landet utan levt i till exempel Iran. Sverige har skrivit på FN:s Barnkonvention och regeringen har aviserat att denna ska ges samma status som vanlig lag. Med det följer en skyldighet att ta särskild hänsyn till barns och ungas situation.

Det senaste halvåret har säkerhetsläget försämrats allvarligt i Afghanistan, något som bekräftas i en ny underlagsrapport från Migrationsverket som presenterades för en vecka sedan. Enbart under 2016 har över 11 000 civila dödats eller skadats i stridigheterna i landet. Strider mellan talibanstyrkor och regeringstrupper har intensifierats.

Terrorgruppen IS skapar stor oro, inte minst för den hazariska folkgruppen. Det massiva självmordsdåd som inträffade i Kabul i slutet av maj var det dödligaste attentatet i huvudstaden sedan 2001.

Nyligen har Tyskland med hänsyn till situationen i landet tillfälligt ställt in alla avvisningar till Afghanistan. Vi anser att Sverige bör göra samma sak. Fram till dess att Migrationsverket har gjort en ny säkerhetsbedömning ska inte människor skickas till våldets och konflikternas Afghanistan.

Matz Ericson (S)Lars Hultkrantz (L)

Många av de som har flytt till Sverige från Afghanistan är barn och unga. Bland dessa finns åtskilliga som aldrig har bott i landet utan levt i till exempel Iran. Sverige har skrivit på FN:s Barnkonvention och regeringen har aviserat att denna ska ges samma status som vanlig lag. Med det följer en skyldighet att ta särskild hänsyn till barns och ungas situation.

Det senaste halvåret har säkerhetsläget försämrats allvarligt i Afghanistan, något som bekräftas i en ny underlagsrapport från Migrationsverket som presenterades för en vecka sedan. Enbart under 2016 har över 11 000 civila dödats eller skadats i stridigheterna i landet. Strider mellan talibanstyrkor och regeringstrupper har intensifierats.

Terrorgruppen IS skapar stor oro, inte minst för den hazariska folkgruppen. Det massiva självmordsdåd som inträffade i Kabul i slutet av maj var det dödligaste attentatet i huvudstaden sedan 2001.

Nyligen har Tyskland med hänsyn till situationen i landet tillfälligt ställt in alla avvisningar till Afghanistan. Vi anser att Sverige bör göra samma sak. Fram till dess att Migrationsverket har gjort en ny säkerhetsbedömning ska inte människor skickas till våldets och konflikternas Afghanistan.

Matz Ericson (S)Lars Hultkrantz (L)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.