2017-03-20 06:00

2017-03-20 06:00

Förbättringar på gång

INSÄNDARE: Svar till ”Uppgiven förskolepersonal”

Det är inga förbättringar i sikte, skriver signaturen Uppgiven förskolepersonal och pekar på att barngrupperna på förskolorna redan är alltför stora samtidigt som kön till platser under våren är lång. Vi håller med om att situationen är mycket pressad, men det är visst förbättringar i sikte!

Kommunstyrelsen beslöt vid ett extra möte i december att bygga en ny förskola med fem avdelningar. Den kommer att vara placerad i Baggängen och beräknas vara klar i slutet av detta år. Eftersom efterfrågan på platser är mindre under hösten, när sexåringarna har börjat förskoleklass, än under våren, och det brukar lätta redan i slutet av maj, innebär detta att vi bör få en varaktig förbättring redan om några månader.

Den situation vi nu har är ett resultat av att vi tillsammans med samhällsbyggnandsförvaltningen inte har hitta lokaler som uppfyller de krav som ställs. Istället har barn- och utbildningsnämnden beslutat att tillåta överintag till förskolorna under våren. Det innebär bland annat att vi tillfälligtvis frångår den princip om ett barn – en plats som infördes för några år sedan och som innebär att en plats inte kan utnyttjas av två barn som har 15 timmar i veckan var. Nämnden har också beslutat, trots att finansieringen av det ännu inte är klar, om särskilda personalförstärkningar.

Vi är också överens om att barngrupperna redan tidigare varit för stora och måste minskas. Den utbyggnad som nu sker är inte tillräcklig för att långsiktigt lösa detta problem. I det förslag till Barn- och utbildningsplan för period 2017-2020 som nämnden ska ta beslut om vid sitt möte i april anges att riktvärdet för tilldelningen i ett första skede bör minskas från 19 till 17. För att det ska bli möjligt krävs ytterligare ökningar av antalet förskoleavdelningar under kommande år.

Yvonne Nilsson (S)

Lars Hultkrantz (L)

Anneli Bramvehl (M)

Angelica Gustafsson (V)

 

 

 

 

Kommunstyrelsen beslöt vid ett extra möte i december att bygga en ny förskola med fem avdelningar. Den kommer att vara placerad i Baggängen och beräknas vara klar i slutet av detta år. Eftersom efterfrågan på platser är mindre under hösten, när sexåringarna har börjat förskoleklass, än under våren, och det brukar lätta redan i slutet av maj, innebär detta att vi bör få en varaktig förbättring redan om några månader.

Den situation vi nu har är ett resultat av att vi tillsammans med samhällsbyggnandsförvaltningen inte har hitta lokaler som uppfyller de krav som ställs. Istället har barn- och utbildningsnämnden beslutat att tillåta överintag till förskolorna under våren. Det innebär bland annat att vi tillfälligtvis frångår den princip om ett barn – en plats som infördes för några år sedan och som innebär att en plats inte kan utnyttjas av två barn som har 15 timmar i veckan var. Nämnden har också beslutat, trots att finansieringen av det ännu inte är klar, om särskilda personalförstärkningar.

Vi är också överens om att barngrupperna redan tidigare varit för stora och måste minskas. Den utbyggnad som nu sker är inte tillräcklig för att långsiktigt lösa detta problem. I det förslag till Barn- och utbildningsplan för period 2017-2020 som nämnden ska ta beslut om vid sitt möte i april anges att riktvärdet för tilldelningen i ett första skede bör minskas från 19 till 17. För att det ska bli möjligt krävs ytterligare ökningar av antalet förskoleavdelningar under kommande år.

Yvonne Nilsson (S)

Lars Hultkrantz (L)

Anneli Bramvehl (M)

Angelica Gustafsson (V)

 

 

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.