2017-03-14 06:00

2017-03-14 06:00

Inga förbättringar i sikte

Barnomsorg: Väljer att dra in på kvaliteten på verksamheten

I Karlskoga kommun har man idag stora barngrupper i förskolan och nu står ca 100 barn i kö till en redan fullbelagd verksamhet!

Med hänvisning till den krönika skriven av Henrik Lindstedt som fanns i tidningen onsdagen den 8 mars kommer här en annan sida, eller kanske en utveckling, på den Henrik skrev.

Det är självklart ett stort problem för de som står och är på väg ut i arbetslivet efter föräldraledighet och inte vet när och vart de ska få plats för sina barn.

Men den andra sidan är de personal och barn som redan idag finns i verksamheterna i kommunen. Stora barngrupper och små anslag. Till det väldigt lite resurser till de barn som är i behov av särskilt stöd.

Inom förskolans värld har man sedan länge levt i hoppet för den vision som kommunen tagit fram 2020 där Karlskoga kommun ska vara ledande inom utbildning från förskola till gymnasium.

Tre år kvar till 2020 och än finns inga förbättringar i sikte, snarare tvärtom med större barngrupper och att man tar resurser från barnanslag och anställer fler chefer till verksamheten istället för att lägga mer direkt på förskolorna.

Personalen vänder ut och in på sig för att få ihop en så pedagogisk verksamhet som möjligt och trots det så har Skolverket anmärkt på att man har svårt att följa läroplanen mycket på grund av de stora barngrupperna.

I ett redan pressat läge där hoppet om en bättre verksamhet för barnen sakta försvinner från pedagogerna ska man nu utöka våra barngrupper ytterligare.

Flera förslag har lagts fram till olika chefer i form av baracker (färdiga moduler tills nybyggen är klara), betala en peng till föräldralediga för att ha sina barn hemma under detta pressade läge etc. Men inget av de förslag som skulle kunna ge mindre (eller lika stora) barngrupper har man valt utan istället väljer man att utöka verksamheterna och dra in på andra saker så som möten med specialpedagoger där det behövs, lönesamtal för personal, pedagogisk utvecklingstid, Systematisk kvalitetsarbete, pedagogträffar mellan förskola-förskoleklass, flerspråkighet, krisgrupper m.m.

Det man väljer att dra in på är kvalitén i verksamheten!

Och det som hela tiden glöms bort och som är värre än den psykiska påfrestning som personalen får är alla barn. Barn som är det viktigaste vi har!!

När blev det okej att nedprioritera barn på detta vis? Resurser krävs i alla former för att ha en bra förskoleverksamhet!

Många barn idag har mer tid på förskolan än hemma, inte alltför sällan mellan 6.30-16.30. 10 timmar om dagen i stora barngrupper med få resurser! Mer tid än alla föräldrar tillbringar på sina arbeten (vilket i sig inte är konstigt eftersom det är restid till och från man måste räkna in för barnen).

Karlskoga har idag redan stora barngrupper och har blivit rekommenderade av bl.a skolverket att minska antalet barn i grupperna för att få med läroplan i verksamheten!

Och nu väljer kommunen då att utöka barngrupperna p.g.a. en kö till barnomsorgen. En kö som man inte behöver vara raketforskare för att förstå ett år i förväg att den kommer komma. Statistik över antal födda barn i kommunen bör väl politiker uppmärksamma och vidta åtgärder för?

Huvudfrågan är ändå:

Vad ger vi barnen för start i livet med dessa åtgärder, ibland uteblivna och ibland medvetna? Är det konstigt att det är stökigt i våra skolor numera?

Det är den verksamheten dagens barn är uppväxta med. Stora barngrupper med hög ljudvolym, där man ibland måste höras högst för att få uppmärksamhet och där de få vuxna som finns tillgängliga inte räcker till hur mycket man än vrider och vänder på sig!

Att det idag finns pedagogisk verksamhet i kommunala förskolor är enbart tack vare fantastisk personal! Tänk OM politikerna höll sitt vallöfte (15 barnsgrupper), lyssnade på skolverket samt all personal och istället för att överinskriva barn i redan överfulla barngrupper minskade grupperna till antal....

Personalen i förskolan VILL använda sin kompetens fullt ut!

Tänk om allt detta skulle ske vilken otrolig verksamhet vi skulle kunna ha!

En positiv förändring för personal och barn måste till OCH det måste få kosta! Tiden är ute, en förändring måste ske NU!

Då skulle vi verkligen kunna se fram emot 2020!

Ser fram emot fler åsikter i knutet till detta ämne! Dags att reagera.....

Uppgiven förskolepersonal

 

Med hänvisning till den krönika skriven av Henrik Lindstedt som fanns i tidningen onsdagen den 8 mars kommer här en annan sida, eller kanske en utveckling, på den Henrik skrev.

Det är självklart ett stort problem för de som står och är på väg ut i arbetslivet efter föräldraledighet och inte vet när och vart de ska få plats för sina barn.

Men den andra sidan är de personal och barn som redan idag finns i verksamheterna i kommunen. Stora barngrupper och små anslag. Till det väldigt lite resurser till de barn som är i behov av särskilt stöd.

Inom förskolans värld har man sedan länge levt i hoppet för den vision som kommunen tagit fram 2020 där Karlskoga kommun ska vara ledande inom utbildning från förskola till gymnasium.

Tre år kvar till 2020 och än finns inga förbättringar i sikte, snarare tvärtom med större barngrupper och att man tar resurser från barnanslag och anställer fler chefer till verksamheten istället för att lägga mer direkt på förskolorna.

Personalen vänder ut och in på sig för att få ihop en så pedagogisk verksamhet som möjligt och trots det så har Skolverket anmärkt på att man har svårt att följa läroplanen mycket på grund av de stora barngrupperna.

I ett redan pressat läge där hoppet om en bättre verksamhet för barnen sakta försvinner från pedagogerna ska man nu utöka våra barngrupper ytterligare.

Flera förslag har lagts fram till olika chefer i form av baracker (färdiga moduler tills nybyggen är klara), betala en peng till föräldralediga för att ha sina barn hemma under detta pressade läge etc. Men inget av de förslag som skulle kunna ge mindre (eller lika stora) barngrupper har man valt utan istället väljer man att utöka verksamheterna och dra in på andra saker så som möten med specialpedagoger där det behövs, lönesamtal för personal, pedagogisk utvecklingstid, Systematisk kvalitetsarbete, pedagogträffar mellan förskola-förskoleklass, flerspråkighet, krisgrupper m.m.

Det man väljer att dra in på är kvalitén i verksamheten!

Och det som hela tiden glöms bort och som är värre än den psykiska påfrestning som personalen får är alla barn. Barn som är det viktigaste vi har!!

När blev det okej att nedprioritera barn på detta vis? Resurser krävs i alla former för att ha en bra förskoleverksamhet!

Många barn idag har mer tid på förskolan än hemma, inte alltför sällan mellan 6.30-16.30. 10 timmar om dagen i stora barngrupper med få resurser! Mer tid än alla föräldrar tillbringar på sina arbeten (vilket i sig inte är konstigt eftersom det är restid till och från man måste räkna in för barnen).

Karlskoga har idag redan stora barngrupper och har blivit rekommenderade av bl.a skolverket att minska antalet barn i grupperna för att få med läroplan i verksamheten!

Och nu väljer kommunen då att utöka barngrupperna p.g.a. en kö till barnomsorgen. En kö som man inte behöver vara raketforskare för att förstå ett år i förväg att den kommer komma. Statistik över antal födda barn i kommunen bör väl politiker uppmärksamma och vidta åtgärder för?

Huvudfrågan är ändå:

Vad ger vi barnen för start i livet med dessa åtgärder, ibland uteblivna och ibland medvetna? Är det konstigt att det är stökigt i våra skolor numera?

Det är den verksamheten dagens barn är uppväxta med. Stora barngrupper med hög ljudvolym, där man ibland måste höras högst för att få uppmärksamhet och där de få vuxna som finns tillgängliga inte räcker till hur mycket man än vrider och vänder på sig!

Att det idag finns pedagogisk verksamhet i kommunala förskolor är enbart tack vare fantastisk personal! Tänk OM politikerna höll sitt vallöfte (15 barnsgrupper), lyssnade på skolverket samt all personal och istället för att överinskriva barn i redan överfulla barngrupper minskade grupperna till antal....

Personalen i förskolan VILL använda sin kompetens fullt ut!

Tänk om allt detta skulle ske vilken otrolig verksamhet vi skulle kunna ha!

En positiv förändring för personal och barn måste till OCH det måste få kosta! Tiden är ute, en förändring måste ske NU!

Då skulle vi verkligen kunna se fram emot 2020!

Ser fram emot fler åsikter i knutet till detta ämne! Dags att reagera.....

Uppgiven förskolepersonal

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.