2016-10-03 06:00

2016-10-03 06:00

Försöker skynda på processen

Ekebykorset: Svar direkt från Trafikverket

Ekebykorset

Det är mycket beklagligt att det nyligen har inträffat två trafikolyckor i Ekebykorset i Karlskoga. Ingen av olycksutredningarna är klara än, så vi vet inte vad som faktiskt orsakade olyckorna. Ett antal faktorer spelar in.På många platser i Sverige ska genomfartstrafik samsas med lokaltrafik. Trafikverkets uppgift är att utforma E18 så att genomfartstrafiken kommer fram, samtidigt som lokaltrafik, fotgängare och cyklister kan passera så säkert som möjligt. Och vi planerar nu för en ombyggnad av Ekeby-korset.

Trafikverket och Karlskoga kommun samarbetar kring de här frågorna, men ansvarar för olika områden. Trafikverket ansvarar för E18, och Karlskoga kommun för de kommunala gatorna och vägarna intill. En ombyggnad av den statliga vägen E18 sker enligt lagstyrda metoder, som vi på Trafikverket måste följa. Det innebär att vi först utreder vilka alternativ som kan vara möjliga, sedan gör vi en så kallad vägplan som beskriver lösningen mer i detalj och sedan ska projektet få pengar så att det går att starta byggandet. Ett villkor för att få pengar är att vi följer den här metoden.

Trafikverket arbetar just nu med vägplanen för korsningen. Det är viktigt att hitta fram till rätt åtgärder, som håller också på längre sikt. När vägplanen är klar återstår att alltså att begära pengar. Det är ytterst regeringen som delar ut pengar till olika byggnationer. Det finns många angelägna projekt som ska samsas om pengarna.

Vi försöker nu skynda på processen så att Trafikverket kan handla upp och starta en ombyggnation redan under 2018.I närtid kommer vi att måla upp tydligare hastighetsmärkning i vägbanorna på E18.En sänkning av hastigheten till 30 km/h på E18 intill Ekebykorset är inte aktuell.

Ylva Gustafsson Höjer

chef Åtgärdsplanering, Trafikverket Region Öst

Det är mycket beklagligt att det nyligen har inträffat två trafikolyckor i Ekebykorset i Karlskoga. Ingen av olycksutredningarna är klara än, så vi vet inte vad som faktiskt orsakade olyckorna. Ett antal faktorer spelar in.På många platser i Sverige ska genomfartstrafik samsas med lokaltrafik. Trafikverkets uppgift är att utforma E18 så att genomfartstrafiken kommer fram, samtidigt som lokaltrafik, fotgängare och cyklister kan passera så säkert som möjligt. Och vi planerar nu för en ombyggnad av Ekeby-korset.

Trafikverket och Karlskoga kommun samarbetar kring de här frågorna, men ansvarar för olika områden. Trafikverket ansvarar för E18, och Karlskoga kommun för de kommunala gatorna och vägarna intill. En ombyggnad av den statliga vägen E18 sker enligt lagstyrda metoder, som vi på Trafikverket måste följa. Det innebär att vi först utreder vilka alternativ som kan vara möjliga, sedan gör vi en så kallad vägplan som beskriver lösningen mer i detalj och sedan ska projektet få pengar så att det går att starta byggandet. Ett villkor för att få pengar är att vi följer den här metoden.

Trafikverket arbetar just nu med vägplanen för korsningen. Det är viktigt att hitta fram till rätt åtgärder, som håller också på längre sikt. När vägplanen är klar återstår att alltså att begära pengar. Det är ytterst regeringen som delar ut pengar till olika byggnationer. Det finns många angelägna projekt som ska samsas om pengarna.

Vi försöker nu skynda på processen så att Trafikverket kan handla upp och starta en ombyggnation redan under 2018.I närtid kommer vi att måla upp tydligare hastighetsmärkning i vägbanorna på E18.En sänkning av hastigheten till 30 km/h på E18 intill Ekebykorset är inte aktuell.

Ylva Gustafsson Höjer

chef Åtgärdsplanering, Trafikverket Region Öst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.