2016-09-12 06:00

2016-09-12 06:00

Vi går på knäna

Omsorg: Klarar inte alltid av den vanliga omvårdnaden

Ny dag, nya krav på oss att klara dagen. Det är vi två som ska ordna det här, jag och min kollega.

Vi har 9 vårdtagare som ska komma upp o få hjälp med det var och en behöver. På papper bor de med demens, psykiska problem och de med omvårdnadsbehov på olika boenden. I verkligheten blandas olika behov på omvårdnadsavdelningarna. Våra vårdtagare behöver hjälp allt från 10-60 minuter på morgonen, innan frukost.

En av oss börjat 06.45 med att rapport från natten den andra 0700. En del av de boende vill ligga lite längre. Frukostvagnen ska vara tillbaka 09.45. Lunchvagn hämtas tidigast 11:30 och tillbaka senast 13:30. Sen ska kaffe och kvällsmat samt hjälp i säng klaras av innan 20.45.

Då tar natten vid o de är färre som ska täcka upp alla avdelningar. På våra boenden blandar vi allt idag. Skillnaden på boendena är att på demensavdelning har man högre bemanningen än på omvårdnad. Personal som har ångest, känner press att klara sitt uppdrag.

Vi får ursäkta oss för anhöriga då lägenheterna inte är städade, för att vi inte hinner med det som förväntas. Vi får säga nej till de som vill duscha mer än 1 gång i veckan. Oroliga själar blir tvingade att hantera sin ångest själva då personalen är upptagen på annat håll.

Som det är idag så går personalen på knäna, vi ställs mot varandra. Avdelningarna får slåss om resurserna. Vi lovar guldkant till våra vårdtagare, det låter bra. Men vi klarar inte alltid av den vanliga omvårdnaden.

Och imorgon är en ny dag.

Uska i Degerfors

Ny dag, nya krav på oss att klara dagen. Det är vi två som ska ordna det här, jag och min kollega.

Vi har 9 vårdtagare som ska komma upp o få hjälp med det var och en behöver. På papper bor de med demens, psykiska problem och de med omvårdnadsbehov på olika boenden. I verkligheten blandas olika behov på omvårdnadsavdelningarna. Våra vårdtagare behöver hjälp allt från 10-60 minuter på morgonen, innan frukost.

En av oss börjat 06.45 med att rapport från natten den andra 0700. En del av de boende vill ligga lite längre. Frukostvagnen ska vara tillbaka 09.45. Lunchvagn hämtas tidigast 11:30 och tillbaka senast 13:30. Sen ska kaffe och kvällsmat samt hjälp i säng klaras av innan 20.45.

Då tar natten vid o de är färre som ska täcka upp alla avdelningar. På våra boenden blandar vi allt idag. Skillnaden på boendena är att på demensavdelning har man högre bemanningen än på omvårdnad. Personal som har ångest, känner press att klara sitt uppdrag.

Vi får ursäkta oss för anhöriga då lägenheterna inte är städade, för att vi inte hinner med det som förväntas. Vi får säga nej till de som vill duscha mer än 1 gång i veckan. Oroliga själar blir tvingade att hantera sin ångest själva då personalen är upptagen på annat håll.

Som det är idag så går personalen på knäna, vi ställs mot varandra. Avdelningarna får slåss om resurserna. Vi lovar guldkant till våra vårdtagare, det låter bra. Men vi klarar inte alltid av den vanliga omvårdnaden.

Och imorgon är en ny dag.

Uska i Degerfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.