2016-08-03 06:00

2016-08-03 06:00

Fossilfritt på riktigt?

MILJÖ: När tar kommuner och näringsliv steget?

Regeringen har slagit fast att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Hundratals företag, kommuner och organisationer, däribland Örebro kommun och Region Örebro län, har ställt sig bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. Men kommer kommuner och näringsliv i Örebro län att gå bortom energi- och transportsektorn och sträva efter riktig fossilfrihet?

Miljömålsberedningen, med representanter för sju av riksdagens partier, lämnade nyligen sitt förslag om hur Sverige ska klara målet om att inte ha några utsläpp av växthusgaser 2045. För att nå dit vill beredningen att Sverige ska ta fram en offensiv bioekonomistrategi så att fossila råvaror kan ersättas i alla delar av samhället.

I klimatdebatten läggs fokus oftast på användning av fossila bränslen i energi- och transportsektorn. Men fossila råvaror används överallt, från plaster och kemikalier till färger och kosmetika. Ett exempel är vanlig kylarvätska, som bilister och industrier använder omkring två miljoner liter av varje år bara i Örebro län.

Fossila produkter ger inte bara upphov till stora utsläpp av växthusgaser när de produceras eller förbränns, många är dessutom mycket giftiga och bryts ner långsamt i naturen. Men kunskapen om detta är låg. Enligt en ny Sifo-undersökning känner nästan varannan svensk inte till hur giftig till exempel glykol är. Så lite som en halv deciliter kylarvätska (etylenglykol) kan vara livshotande för barn.

Det finns med andra ord flera goda skäl att sätta fokus på fossilanvändningen i hela samhället inte bara på hur el och värme ska produceras och vilka drivmedel som ska användas i våra bilar.

Sverige har utmärkta förutsättningar för att ställa om till en bioekonomi eftersom en av de största källorna till bioråvaror är skogen. Men råvaror kan även hämtas från jordbruket och havet, eller, som i de produkter vi själva producerar, i avfall från bland annat livsmedelsindustrin.

I ett första steg kan kommuner och näringslivet i Örebro län kartlägga var de fossila produkterna finns och ta reda på vilka av dessa produkter som redan idag kan ersättas med fullgoda förnybara alternativ. På så vis kan Örebro län ta ett stort kliv mot riktig fossilfrihet och bidra till en biobaserad ekonomi i Sverige.

Stefan Dufva

vd Avantherm

 

Hundratals företag, kommuner och organisationer, däribland Örebro kommun och Region Örebro län, har ställt sig bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. Men kommer kommuner och näringsliv i Örebro län att gå bortom energi- och transportsektorn och sträva efter riktig fossilfrihet?

Miljömålsberedningen, med representanter för sju av riksdagens partier, lämnade nyligen sitt förslag om hur Sverige ska klara målet om att inte ha några utsläpp av växthusgaser 2045. För att nå dit vill beredningen att Sverige ska ta fram en offensiv bioekonomistrategi så att fossila råvaror kan ersättas i alla delar av samhället.

I klimatdebatten läggs fokus oftast på användning av fossila bränslen i energi- och transportsektorn. Men fossila råvaror används överallt, från plaster och kemikalier till färger och kosmetika. Ett exempel är vanlig kylarvätska, som bilister och industrier använder omkring två miljoner liter av varje år bara i Örebro län.

Fossila produkter ger inte bara upphov till stora utsläpp av växthusgaser när de produceras eller förbränns, många är dessutom mycket giftiga och bryts ner långsamt i naturen. Men kunskapen om detta är låg. Enligt en ny Sifo-undersökning känner nästan varannan svensk inte till hur giftig till exempel glykol är. Så lite som en halv deciliter kylarvätska (etylenglykol) kan vara livshotande för barn.

Det finns med andra ord flera goda skäl att sätta fokus på fossilanvändningen i hela samhället inte bara på hur el och värme ska produceras och vilka drivmedel som ska användas i våra bilar.

Sverige har utmärkta förutsättningar för att ställa om till en bioekonomi eftersom en av de största källorna till bioråvaror är skogen. Men råvaror kan även hämtas från jordbruket och havet, eller, som i de produkter vi själva producerar, i avfall från bland annat livsmedelsindustrin.

I ett första steg kan kommuner och näringslivet i Örebro län kartlägga var de fossila produkterna finns och ta reda på vilka av dessa produkter som redan idag kan ersättas med fullgoda förnybara alternativ. På så vis kan Örebro län ta ett stort kliv mot riktig fossilfrihet och bidra till en biobaserad ekonomi i Sverige.

Stefan Dufva

vd Avantherm

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.