2016-08-03 06:00

2016-08-03 06:00

Befria oss från Saudiarabien

FRAMTIDEN: Jag har en vision

Saudiarabien, ett land där mänskliga rättigheter inte existerar.

Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns ingen strejkrätt, inte heller någon församlings- eller religionsfrihet. Ingen rättssäkerhet finns, däremot dödsstraff. Hundratals avrättningar har genomförts efter rättegångar som inte ens är värda namnet. All makt utgår från kungafamiljen. Kvinnor står under manligt förmyndarskap och de diskrimineras systematiskt och grovt. Manliga saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Och i Jemen stöttar Saudi ett grymt krig som i första hand drabbar civila.

Med ett sådant land kan vi väl inte ha några som helst normala kontakter? Jo då! Den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Ingen har råd att stöta sig med Saudi.

Inte än i alla fall. Men här en framtidsvision:

Vi fortsätter i snabb takt att bygga ut sol- och vindenergi och ställa om fordonsflottan till dessa och andra förnybara bränslen. Vi återvinner all plast. Vi gör oss helt oberoende av olja. Världens oljetillgångar tappar allt marknadsvärde och Saudi står där med lång näsa.

Vi klipper alla förbindelser med denna grymma stat, med ett starkt och enhälligt krav att de börjar tillämpa mänskliga rättigheter. Det går! Minns apartheid och bojkotten mot Sydafrika.

Så kan stora satsningar på förnybara bränslen få goda effekter på så mycket mer än klimatfrågan. En sann win-win-situation!

 

Anika Agebjörn

 

Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns ingen strejkrätt, inte heller någon församlings- eller religionsfrihet. Ingen rättssäkerhet finns, däremot dödsstraff. Hundratals avrättningar har genomförts efter rättegångar som inte ens är värda namnet. All makt utgår från kungafamiljen. Kvinnor står under manligt förmyndarskap och de diskrimineras systematiskt och grovt. Manliga saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Och i Jemen stöttar Saudi ett grymt krig som i första hand drabbar civila.

Med ett sådant land kan vi väl inte ha några som helst normala kontakter? Jo då! Den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Ingen har råd att stöta sig med Saudi.

Inte än i alla fall. Men här en framtidsvision:

Vi fortsätter i snabb takt att bygga ut sol- och vindenergi och ställa om fordonsflottan till dessa och andra förnybara bränslen. Vi återvinner all plast. Vi gör oss helt oberoende av olja. Världens oljetillgångar tappar allt marknadsvärde och Saudi står där med lång näsa.

Vi klipper alla förbindelser med denna grymma stat, med ett starkt och enhälligt krav att de börjar tillämpa mänskliga rättigheter. Det går! Minns apartheid och bojkotten mot Sydafrika.

Så kan stora satsningar på förnybara bränslen få goda effekter på så mycket mer än klimatfrågan. En sann win-win-situation!

 

Anika Agebjörn

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.