2016-06-22 06:00

2016-06-22 09:23

Chansa inte när du åker hem

Midsommarfesten

Vin till midsommarmiddagen och nubbe till sillen?

Då är det klokt om du låter någon annan köra hem från trevligheterna. Utsätt ingen medmänniska eller dig själv för riskerna att köra onykter med bilen, båten eller motorcykeln.

Midsommar är en tid för små grodorna, jordgubbar och Taubeklassiker.

Men det är också en tid av osäkerhet och tappade omdömen. En tid då många bilister ställer sig frågan: Kan jag köra hem i det här tillståndet?

Många kör trots sin osäkerhet. Undersökningar har visat att nästan varannan svensk känner sig osäker på om de har alkohol kvar i blodet när de sätter sig bakom ratten och kör iväg.

Generellt sett har svenskar en sund attityd till rattfylleri och vill vara säkra och ansvarsfulla bilförare. Ändå görs cirka 500 rattfulla körningar varje timme dygnet runt. De senaste tio åren har cirka 1 000 dött på grund av alkohol i trafiken och cirka 10 000 skadats svårt. Detta måste vi tillsammans sätta stopp för!

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har under många år arbetat för att minska rattfylleriet. Sedan flera år driver vi lyckade försök med bommar för att stoppa rattfylleriet i hamnar. Nu har Regeringen beslutat införa alkobommar i hamnar runt om i landet, vilket vi applåderar. Det kommer att minska fylleriet på vägarna.

Detta är givetvis både bra och nödvändigt. Men lika viktigt är det givetvis att vi som kör inom vårt eget land är nyktra då vi färdas i trafiken.

Under storhelger som midsommar ökar trafiken på våra vägar. Många ska fram och tillbaka från festligheter. Firande och semester är för många människor synonymt med några extra öl eller glas vin. I många fall sveps dessa i snabbare takt än annars, vilket gör att det är svårare att hålla koll på hur mycket det blir. Just under midsommarhelgen är det därför särskilt många som sätter sig bakom ratten, trots att de inte är säkra på att de är nyktra. Eller ännu värre, trots att de vet att de inte är nyktra.

Det värsta som kan drabba dig när du kör är inte att bli tagen av polisen. Om du orsakar en olycka som skadar eller dödar någon får det livslånga konsekvenser, både för dig och andra. Körförmågan påverkas redan vid låga promillenivåer och även dagen efter är du en sämre bilförare.

Vi på MHF möter i vårt arbete mot rattfylleri många människor som drabbats. Människor som själva blivit allvarligt skadade eller förlorat anhöriga bara för att någon kört rattfull. De har alla det gemensamt att deras lidande hade kunnat undvikas om den påverkade föraren hade tänkt till i förväg.

Här är därför några konstruktiva förslag till dig som väljer att skölja ned sillen och andra läckerheter med alkohol:

• Var tydlig mot dig själv och andra om att det inte är okej att den som kör hem dricker något starkare än lättöl.

• Om du har druckit på kvällen låter du bilen stå, även dagen efter.

• Bestäm från början vem som ska vara den nyktra chauffören, så vi slipper rattfylleriolyckor denna hårt trafikerade helg.

• Ta alltid paus om du kör längre sträckor. Det gör dig till en bättre förare.

Ingen ska dö av rattfylleri är vårt motto.

Kör för det du också.

Trevlig midsommar från oss på MHF

Göran Sydhage, VDCurt Arne Gisleskog,ordförande Region Bergslagen

Vin till midsommarmiddagen och nubbe till sillen?

Då är det klokt om du låter någon annan köra hem från trevligheterna. Utsätt ingen medmänniska eller dig själv för riskerna att köra onykter med bilen, båten eller motorcykeln.

Midsommar är en tid för små grodorna, jordgubbar och Taubeklassiker.

Men det är också en tid av osäkerhet och tappade omdömen. En tid då många bilister ställer sig frågan: Kan jag köra hem i det här tillståndet?

Många kör trots sin osäkerhet. Undersökningar har visat att nästan varannan svensk känner sig osäker på om de har alkohol kvar i blodet när de sätter sig bakom ratten och kör iväg.

Generellt sett har svenskar en sund attityd till rattfylleri och vill vara säkra och ansvarsfulla bilförare. Ändå görs cirka 500 rattfulla körningar varje timme dygnet runt. De senaste tio åren har cirka 1 000 dött på grund av alkohol i trafiken och cirka 10 000 skadats svårt. Detta måste vi tillsammans sätta stopp för!

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har under många år arbetat för att minska rattfylleriet. Sedan flera år driver vi lyckade försök med bommar för att stoppa rattfylleriet i hamnar. Nu har Regeringen beslutat införa alkobommar i hamnar runt om i landet, vilket vi applåderar. Det kommer att minska fylleriet på vägarna.

Detta är givetvis både bra och nödvändigt. Men lika viktigt är det givetvis att vi som kör inom vårt eget land är nyktra då vi färdas i trafiken.

Under storhelger som midsommar ökar trafiken på våra vägar. Många ska fram och tillbaka från festligheter. Firande och semester är för många människor synonymt med några extra öl eller glas vin. I många fall sveps dessa i snabbare takt än annars, vilket gör att det är svårare att hålla koll på hur mycket det blir. Just under midsommarhelgen är det därför särskilt många som sätter sig bakom ratten, trots att de inte är säkra på att de är nyktra. Eller ännu värre, trots att de vet att de inte är nyktra.

Det värsta som kan drabba dig när du kör är inte att bli tagen av polisen. Om du orsakar en olycka som skadar eller dödar någon får det livslånga konsekvenser, både för dig och andra. Körförmågan påverkas redan vid låga promillenivåer och även dagen efter är du en sämre bilförare.

Vi på MHF möter i vårt arbete mot rattfylleri många människor som drabbats. Människor som själva blivit allvarligt skadade eller förlorat anhöriga bara för att någon kört rattfull. De har alla det gemensamt att deras lidande hade kunnat undvikas om den påverkade föraren hade tänkt till i förväg.

Här är därför några konstruktiva förslag till dig som väljer att skölja ned sillen och andra läckerheter med alkohol:

• Var tydlig mot dig själv och andra om att det inte är okej att den som kör hem dricker något starkare än lättöl.

• Om du har druckit på kvällen låter du bilen stå, även dagen efter.

• Bestäm från början vem som ska vara den nyktra chauffören, så vi slipper rattfylleriolyckor denna hårt trafikerade helg.

• Ta alltid paus om du kör längre sträckor. Det gör dig till en bättre förare.

Ingen ska dö av rattfylleri är vårt motto.

Kör för det du också.

Trevlig midsommar från oss på MHF

Göran Sydhage, VDCurt Arne Gisleskog,ordförande Region Bergslagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.