2016-04-21 06:00

2016-04-21 06:00

Fakta om flexpension

AVTALSRÖRELSEN: Viktigaste frågan för medlemmarna

Nu har Unionen bråda dagar för att lyckas komma överens med Almega om ett avtal om flexpension för medlemmarna även inom tjänstesektorn. Arbetsgivarorganisationen Almegas vd Anna-Karin Hatt har i olika media under veckan försökt framställa det som om hon talar i Unionens medlemmars namn. Låt oss vara tydliga – det gör hon inte. Almega har valt en strategi att försöka visa Unionens medlemmar att de själva inte vill ha flexpension. Faktum är att medlemmarna i mycket hög utsträckning vill omfattas av flexpension, även i tjänstesektorn. I Unionens medlemsundersökningar är flexpension den viktigaste frågan för medlemmarna att driva i avtalsrörelsen, tätt följt av reallöneökningar, hälsosam förläggning av arbetstiden och rimlig arbetsbelastning, arbete mot diskriminerande löneskillnader samt allas rätt till årlig löneökning.

Almega påstår sig bry sig om Unionens och Sveriges Ingenjörers medlemmar och tycker inte de ska ha tvingande pension. I verkligheten är Almega helt och hållet emot individgarantier och vill helst ha sifferlösa löneavtal. Det betyder i klarspråk att du som anställd kan bli helt utan löneökningar. Du som ett år inte får någon löneökning måste alltså sänka din lön för att få samma förmån som alla andra tjänstemän inom Svenskt Näringsliv redan har. Det är allt annat än rättvisa villkor.

Unionen och Sveriges Ingenjörer erbjöd Almega en lösning där individen själv kunde välja bort sin flexpension i utbyte mot samma avsättning i lön. Men möjligheten till flexpension skulle vara garanterad genom kollektivavtalet. Det ville inte Almega. Jag förstår inte varför Almega säger nej till en sådan lösning om det är individens valfrihet man vill värna. Eller har man andra skäl till att säga nej och ställa sig utanför den lösning på pensionspusslet som 28 av 36 arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv står bakom? Så bevisligen handlar det för Almegas del inte om valet, eller vad som är bäst för individen. Det handlar om kostnader. Det som Almega retoriskt kallar för tvingande pension är helt enkelt garanterade pensionsavsättningar som ingår i kollektivavtalet. Garanterade avsättningar i kollektivavtalen ger trygghet för alla.

Almega påstår sig vilja göra kollektivavtalen mer attraktiva. Ett märkligt uttalande då deras viktigaste krav i avtalsrörelsen var helt sifferlösa avtal, att ta bort den garanterade löneökningen, avskaffade lägstalöner och längre provanställningstid. Attraktivt? Inte för Unionens medlemmar.

Almega blandar äpplen och päron. Deras förslag handlar om löneväxling, där du för att förstärka din tjänstepension får göra det med sänkt lön. Det är inte flexpension. Det är inte vad alla andra tjänstemän inom övriga privat sektor har avtal om sedan 2013. Flexpension är en extra avsättning som går in i ITP-systemet samt ger dig ekonomisk möjlighet att gå ner i tid i slutet av arbetslivet. Ingenting annat.

Du ska inte drabbas av sämre pension bara för att du råkar omfattas av Almegas avtal!

Annika Johansson

Regionchef Unionen Bergslagen

Nu har Unionen bråda dagar för att lyckas komma överens med Almega om ett avtal om flexpension för medlemmarna även inom tjänstesektorn. Arbetsgivarorganisationen Almegas vd Anna-Karin Hatt har i olika media under veckan försökt framställa det som om hon talar i Unionens medlemmars namn. Låt oss vara tydliga – det gör hon inte. Almega har valt en strategi att försöka visa Unionens medlemmar att de själva inte vill ha flexpension. Faktum är att medlemmarna i mycket hög utsträckning vill omfattas av flexpension, även i tjänstesektorn. I Unionens medlemsundersökningar är flexpension den viktigaste frågan för medlemmarna att driva i avtalsrörelsen, tätt följt av reallöneökningar, hälsosam förläggning av arbetstiden och rimlig arbetsbelastning, arbete mot diskriminerande löneskillnader samt allas rätt till årlig löneökning.

Almega påstår sig bry sig om Unionens och Sveriges Ingenjörers medlemmar och tycker inte de ska ha tvingande pension. I verkligheten är Almega helt och hållet emot individgarantier och vill helst ha sifferlösa löneavtal. Det betyder i klarspråk att du som anställd kan bli helt utan löneökningar. Du som ett år inte får någon löneökning måste alltså sänka din lön för att få samma förmån som alla andra tjänstemän inom Svenskt Näringsliv redan har. Det är allt annat än rättvisa villkor.

Unionen och Sveriges Ingenjörer erbjöd Almega en lösning där individen själv kunde välja bort sin flexpension i utbyte mot samma avsättning i lön. Men möjligheten till flexpension skulle vara garanterad genom kollektivavtalet. Det ville inte Almega. Jag förstår inte varför Almega säger nej till en sådan lösning om det är individens valfrihet man vill värna. Eller har man andra skäl till att säga nej och ställa sig utanför den lösning på pensionspusslet som 28 av 36 arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv står bakom? Så bevisligen handlar det för Almegas del inte om valet, eller vad som är bäst för individen. Det handlar om kostnader. Det som Almega retoriskt kallar för tvingande pension är helt enkelt garanterade pensionsavsättningar som ingår i kollektivavtalet. Garanterade avsättningar i kollektivavtalen ger trygghet för alla.

Almega påstår sig vilja göra kollektivavtalen mer attraktiva. Ett märkligt uttalande då deras viktigaste krav i avtalsrörelsen var helt sifferlösa avtal, att ta bort den garanterade löneökningen, avskaffade lägstalöner och längre provanställningstid. Attraktivt? Inte för Unionens medlemmar.

Almega blandar äpplen och päron. Deras förslag handlar om löneväxling, där du för att förstärka din tjänstepension får göra det med sänkt lön. Det är inte flexpension. Det är inte vad alla andra tjänstemän inom övriga privat sektor har avtal om sedan 2013. Flexpension är en extra avsättning som går in i ITP-systemet samt ger dig ekonomisk möjlighet att gå ner i tid i slutet av arbetslivet. Ingenting annat.

Du ska inte drabbas av sämre pension bara för att du råkar omfattas av Almegas avtal!

Annika Johansson

Regionchef Unionen Bergslagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.