2016-04-15 06:00

2016-04-15 06:00

18 år en lämplig ålder

ALKOHOL: Följ lagen om alkoholförtäring

Åldergränsen för förtäring av alkohol är varierande i olika länder, i Sverige är åldergränsen 18 medan den i Belgien är 16 och i USA är den 21. Många ungdomar i Sverige tycker att åldersgränsen borde sänkas, äldre tycker däremot att den borde höjas. Det finns många argument både för och mot sänkningen av åldersgränsen bl.a. att det är skadligt för hälsan och att olyckor oftare sker. Vid 18 års ålder anses man vara mogen nog att kunna ta ansvar för sig själv och sin hälsa, därför är också 18 år en lämplig åldersgräns gällande förtäring av alkohol.

Som sagt är alkohol skadligt för hälsan, både för hjärnan och andra organ så som levern och njurarna. Enligt iq.se tar en fullvuxen lika mycket skada av alkohol som en växande kropp, däremot har man bättre omdöme när man är äldre eftersom hjärnan då är fullt utvecklad.

Att alkohol är skadligt för den fysiska hälsan vet nog de flesta, men att det dessutom är skadligt för den mentala hälsan är inte lika många medvetna om. För det första kan man bli beroende, men det kan även bidra till sämre självkänsla. Enligt iq.se genomgår personligheten en känslig fas under tonåren och det är under den tiden man utvecklar sin självkänsla. Får man då som vana att göra vissa saker som t.ex. att flörta, prata mycket med folk, dansa och ha roligt blir det lätt att man alltid kommer behöva vara påverkad av alkohol för att göra de sakerna. På hemsidan nämner de också att det kan kännas bra i början med förbättrad självkänsla tack vare alkohol, men att det senare kan leda till sämre självkänsla när man är nykter. Att man kanske avstår från att göra vissa saker eftersom man tror att man behöver vara berusad för att göra det.

Å andra sidan tycker många att hjärnan redan är nog utvecklad i tonåren för att man ska kunna ta eget ansvar för sin alkoholkonsumtion och att nästan alla minderåriga redan dricker alkohol, att enda skillnaden skulle vara att det var lagligt. Enigt iq.se stämmer inte det, tack vare åldersgränsen dricker endast 1 av 10 personer som går i nionde klass.

Olyckor i samband med alkohol är också en stor nackdel och dessutom en nackdel som kan leda till att många andra blir inblandade och i vissa fall också skadade. Även om man inte får köra bil när man är under 18 år, kan man välja att bli skjutsad av en onykter förare eftersom omdömet är försämrat under påverkan av alkohol. Är man under 18 år men äldre än 15 kan man dessutom ha moped och då välja att köra onykter, vilket kan leda till att man skadar sig själv och andra.

Sammanfattningsvis finns det alltså både för -och nackdelar när det gäller åldergränsen för konsumtion av alkohol. Staten har tagit beslutet att åldergränsen är 18 år och den lagen är där för vår skull och med syftet att skydda oss. Kanske blir det en lagändring någon gång i framtiden, men just nu, på grund av flertalet anledningar, är åldergränsen 18 år, så följ den.

Ylva Erngren NA15

Åldergränsen för förtäring av alkohol är varierande i olika länder, i Sverige är åldergränsen 18 medan den i Belgien är 16 och i USA är den 21. Många ungdomar i Sverige tycker att åldersgränsen borde sänkas, äldre tycker däremot att den borde höjas. Det finns många argument både för och mot sänkningen av åldersgränsen bl.a. att det är skadligt för hälsan och att olyckor oftare sker. Vid 18 års ålder anses man vara mogen nog att kunna ta ansvar för sig själv och sin hälsa, därför är också 18 år en lämplig åldersgräns gällande förtäring av alkohol.

Som sagt är alkohol skadligt för hälsan, både för hjärnan och andra organ så som levern och njurarna. Enligt iq.se tar en fullvuxen lika mycket skada av alkohol som en växande kropp, däremot har man bättre omdöme när man är äldre eftersom hjärnan då är fullt utvecklad.

Att alkohol är skadligt för den fysiska hälsan vet nog de flesta, men att det dessutom är skadligt för den mentala hälsan är inte lika många medvetna om. För det första kan man bli beroende, men det kan även bidra till sämre självkänsla. Enligt iq.se genomgår personligheten en känslig fas under tonåren och det är under den tiden man utvecklar sin självkänsla. Får man då som vana att göra vissa saker som t.ex. att flörta, prata mycket med folk, dansa och ha roligt blir det lätt att man alltid kommer behöva vara påverkad av alkohol för att göra de sakerna. På hemsidan nämner de också att det kan kännas bra i början med förbättrad självkänsla tack vare alkohol, men att det senare kan leda till sämre självkänsla när man är nykter. Att man kanske avstår från att göra vissa saker eftersom man tror att man behöver vara berusad för att göra det.

Å andra sidan tycker många att hjärnan redan är nog utvecklad i tonåren för att man ska kunna ta eget ansvar för sin alkoholkonsumtion och att nästan alla minderåriga redan dricker alkohol, att enda skillnaden skulle vara att det var lagligt. Enigt iq.se stämmer inte det, tack vare åldersgränsen dricker endast 1 av 10 personer som går i nionde klass.

Olyckor i samband med alkohol är också en stor nackdel och dessutom en nackdel som kan leda till att många andra blir inblandade och i vissa fall också skadade. Även om man inte får köra bil när man är under 18 år, kan man välja att bli skjutsad av en onykter förare eftersom omdömet är försämrat under påverkan av alkohol. Är man under 18 år men äldre än 15 kan man dessutom ha moped och då välja att köra onykter, vilket kan leda till att man skadar sig själv och andra.

Sammanfattningsvis finns det alltså både för -och nackdelar när det gäller åldergränsen för konsumtion av alkohol. Staten har tagit beslutet att åldergränsen är 18 år och den lagen är där för vår skull och med syftet att skydda oss. Kanske blir det en lagändring någon gång i framtiden, men just nu, på grund av flertalet anledningar, är åldergränsen 18 år, så följ den.

Ylva Erngren NA15

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.