2016-04-07 06:00

2016-04-07 06:00

Finns anledning till optimism

POLITIK: Dags att visa stöd för regeringens politik

Politik

Alla människor vill ha trygghet. Vi är ett av de få länder där de flesta får uppleva det. Under ett antal år har tryggheten urholkats och barnfattigdomen blivit synlig. Klyftorna mellan oss har ökat. Detta missförhållande arbetar nu socialdemokraterna med sedan regeringsskiftet. Tyvärr saboterades det första året då SD röstade för det borgerliga budgetförslaget. Men nu är arbetet i full gång och 97 av 105 mål håller på att förverkligas.

Att ha ett arbete är en viktig trygghetsfaktor. Då vet man att man klarar de viktigaste utgifterna, då kan man unna sig lite guldkant på tillvaron och man har en viss frihet att forma sitt liv. De senaste två åren har 80 000 fler människor ett jobb att gå till. Arbetslösheten är den lägsta på sju år. Investeringarna är inte föraktliga med det tar tid att få allt på plats. Vad är det som kommer att ge arbete?

Utbyggnad och reparationer av järnvägar, vägar och kollektivtrafik. Det har lagts pengar till stöd för byggande av billiga bostäder, också i form av hyresrätter så att bostadsbristen kan byggas bort. 250 000 nya bostäder ska vara klara till 2020 och därefter är målet att 45 000 nya bostäder om året byggs till 2030. Men också satsningar på klimatsmart upprustning av miljonprogrammet ingår i satsningen. Detta mål ger arbete i form av industriell- hantverksmässig kunskap samt inom data- och övrig tjänstesektor.

För detta krävs att det finns kompetens att genomföra det samhällsbyggande som ligger framför oss. Därför satsas också på utbildning via ett nytt kunskapslyft där 50 000 kan höja sin kunskapsnivå. Lärarna är en viktig del i detta arbete och stimuleras med lärarlönelyft. I grund- och gymnasieskolorna ska satsas på en mer jämlik skola där skolor som behöver mest stöd ska få det. Liksom läxhjälp efter barnens behov och inte efter plånbok.

Trots allt elände vi ser omkring oss finns fortfarande anledning till optimism. Snart är det 1 Maj. Då kan vi alla visa regeringen vårt stöd för en bättre politik än den som gällt under de senaste åtta åren.

Solveig Olsson

Alla människor vill ha trygghet. Vi är ett av de få länder där de flesta får uppleva det. Under ett antal år har tryggheten urholkats och barnfattigdomen blivit synlig. Klyftorna mellan oss har ökat. Detta missförhållande arbetar nu socialdemokraterna med sedan regeringsskiftet. Tyvärr saboterades det första året då SD röstade för det borgerliga budgetförslaget. Men nu är arbetet i full gång och 97 av 105 mål håller på att förverkligas.

Att ha ett arbete är en viktig trygghetsfaktor. Då vet man att man klarar de viktigaste utgifterna, då kan man unna sig lite guldkant på tillvaron och man har en viss frihet att forma sitt liv. De senaste två åren har 80 000 fler människor ett jobb att gå till. Arbetslösheten är den lägsta på sju år. Investeringarna är inte föraktliga med det tar tid att få allt på plats. Vad är det som kommer att ge arbete?

Utbyggnad och reparationer av järnvägar, vägar och kollektivtrafik. Det har lagts pengar till stöd för byggande av billiga bostäder, också i form av hyresrätter så att bostadsbristen kan byggas bort. 250 000 nya bostäder ska vara klara till 2020 och därefter är målet att 45 000 nya bostäder om året byggs till 2030. Men också satsningar på klimatsmart upprustning av miljonprogrammet ingår i satsningen. Detta mål ger arbete i form av industriell- hantverksmässig kunskap samt inom data- och övrig tjänstesektor.

För detta krävs att det finns kompetens att genomföra det samhällsbyggande som ligger framför oss. Därför satsas också på utbildning via ett nytt kunskapslyft där 50 000 kan höja sin kunskapsnivå. Lärarna är en viktig del i detta arbete och stimuleras med lärarlönelyft. I grund- och gymnasieskolorna ska satsas på en mer jämlik skola där skolor som behöver mest stöd ska få det. Liksom läxhjälp efter barnens behov och inte efter plånbok.

Trots allt elände vi ser omkring oss finns fortfarande anledning till optimism. Snart är det 1 Maj. Då kan vi alla visa regeringen vårt stöd för en bättre politik än den som gällt under de senaste åtta åren.

Solveig Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.