2016-03-24 06:00

2016-03-24 06:00

Bra att Pedersen synar

DEGERFORS: Stora Valla och kommunens lån

Vill börja med att tacka Pedersen för inbjudan till att få svara på hans inlägg.

Om vi börjar med arenakraven så var fullmäktiges beslut enigt, det vill säga att hjälpa Degerfors IF med arenakraven oavsett vilken serie man ligger i.

Ett beslut som också omfattar ett spel i den högsta divisionen. Vad kostar det då, räcker det med de 25 miljoner kronorna som Pedersen hävdar.

Nej uppenbarligen har Pedersen inga ambitioner eller också så förtränger han sanningen. Att investera 8 miljoner kr vid sidan av A-planen samt nu ytterligare 4-5 miljoner kr i loger omfattas inte av detta eniga beslut som fullmäktige tog.

Alla som läst Svensk Elitfotbolls orimliga krav vet att för spel i Allsvenskan kommer ytterligare kostnader för läktare där en betydligt större andel av publiken skall erbjudas sittplats. Det är den kostnaden jag vägt in i min beräkning.

Pedersen borde åtminstone vid det tillfälle då man byggde en konstgräsplan vid sidan av A-planen varit medveten om arenakraven. Så Peter, vad kostar ett spel i Allsvenskan.

Svensk fotbollskrav exkluderar nu de mindre ortens från spel i högre serier eller låter kommuner ta risken. Idén runt fotboll som sport är borta, när endast större kommuner/regionala center klarar kraven. Åtvidaberg är ett bra exempel på hur arenakraven tar resurser från föreningen och de intressenter som ingår i ägandet av arenan som tvingas lägger dem i anläggningen i stället för i spelartruppen.

Peter tycker det är strategiskt riktigt att han höjt kommunens låneskuld med drygt 40 000 000 kr för det låga ränteläget. Visa då amorteringsplanen och vad räntan är när det 196 000 000 kronor som är kommunens skuld skall betalas tillbaka. Detta samtidigt som den uppbyggda pensionsskulden skall betalas.

Det kommer att vara krävande för en framtida politiska ledning, oavsett politisk färg, samt för innevånarna i Degerfors kommun. Hur attraktiv är kommunen, när skatter skall höjas och/eller neddragningar ske?

Degerfors kommun kan årligen göra investeringar för drygt 20 miljoner kr genom de avskrivningar som görs, trots det finansieras investeringar med ytterligare upplåningar som på sex år är 40 miljoner kr.

I sitt debattinlägg bortser Peter från den tidningsartikel som publicerades två dagar efter senast kommunfullmäktige där kommunstyrelsens ordförande deklarerade att det valtekniska samverkan kan komma att omprövas med Moderaterna. I samma artikel deklarerade Johan Nordström att han skulle ta med sig frågan om det nytt förslag till den Moderata gruppen. Det går bara att tolkas på det sätt jag och många andra gör. Ta det nya förslaget eller gå!

Degerfors kommuns majoritet tog ett historiskt beslut när man utsåg ett oppositionsråd som inte sitter i kommunstyrelsen och inte ens av egen kraft fick en ersättarplats i kommunstyrelsen. Det hoppas jag aldrig händer igen. Vi skall ha respekt för den representativa demokratin. Att inte kunna kräva ansvar för en politisk företrädare som uppbär ett arvode (som under mandatperioden kostar 1 miljon kr) är orimligt oavsett vilken organisation det är.

Peter avslutar sitt inlägg med ett påstående om att jag tappat Degerfors-perspektivet och har Örebro som någon form att rättesnöre. Vill börja med att svara på detta. Jag har ett regionalt ansvar det vill säga för att vi har en jämlik vård i hela länet. Ett perspektiv som säkert Peter Pedersen känner igen sedan han satt i riksdagen och fick vara med och ta ansvar för beslut som hade nationell bäring inte lokal. Jag har ett ansvar för den regionala utvecklingen där jag är övertygad att vissa saker kommer vi att göra bättre tillsammans med andra, inte på egen hand som verkar vara rättesnöret i nuvarande majoritet i Degerfors.

Om jag tappat intresset för det som händer i Degerfors varför driver jag då den här debatten? Svaret är enkelt, jag vet att jag och andra innevånare får betala för det, oavsett vilket fotbollsintresse vi har. Jag vill något bättre för kommunen än att skuldsätta den. Jag vill inte att de äldre som varit med och byggt samhället skall betala genom höjda hyror och höjda avgifter för sin mat.

Robert Mörk (S)

Vill börja med att tacka Pedersen för inbjudan till att få svara på hans inlägg.

Om vi börjar med arenakraven så var fullmäktiges beslut enigt, det vill säga att hjälpa Degerfors IF med arenakraven oavsett vilken serie man ligger i.

Ett beslut som också omfattar ett spel i den högsta divisionen. Vad kostar det då, räcker det med de 25 miljoner kronorna som Pedersen hävdar.

Nej uppenbarligen har Pedersen inga ambitioner eller också så förtränger han sanningen. Att investera 8 miljoner kr vid sidan av A-planen samt nu ytterligare 4-5 miljoner kr i loger omfattas inte av detta eniga beslut som fullmäktige tog.

Alla som läst Svensk Elitfotbolls orimliga krav vet att för spel i Allsvenskan kommer ytterligare kostnader för läktare där en betydligt större andel av publiken skall erbjudas sittplats. Det är den kostnaden jag vägt in i min beräkning.

Pedersen borde åtminstone vid det tillfälle då man byggde en konstgräsplan vid sidan av A-planen varit medveten om arenakraven. Så Peter, vad kostar ett spel i Allsvenskan.

Svensk fotbollskrav exkluderar nu de mindre ortens från spel i högre serier eller låter kommuner ta risken. Idén runt fotboll som sport är borta, när endast större kommuner/regionala center klarar kraven. Åtvidaberg är ett bra exempel på hur arenakraven tar resurser från föreningen och de intressenter som ingår i ägandet av arenan som tvingas lägger dem i anläggningen i stället för i spelartruppen.

Peter tycker det är strategiskt riktigt att han höjt kommunens låneskuld med drygt 40 000 000 kr för det låga ränteläget. Visa då amorteringsplanen och vad räntan är när det 196 000 000 kronor som är kommunens skuld skall betalas tillbaka. Detta samtidigt som den uppbyggda pensionsskulden skall betalas.

Det kommer att vara krävande för en framtida politiska ledning, oavsett politisk färg, samt för innevånarna i Degerfors kommun. Hur attraktiv är kommunen, när skatter skall höjas och/eller neddragningar ske?

Degerfors kommun kan årligen göra investeringar för drygt 20 miljoner kr genom de avskrivningar som görs, trots det finansieras investeringar med ytterligare upplåningar som på sex år är 40 miljoner kr.

I sitt debattinlägg bortser Peter från den tidningsartikel som publicerades två dagar efter senast kommunfullmäktige där kommunstyrelsens ordförande deklarerade att det valtekniska samverkan kan komma att omprövas med Moderaterna. I samma artikel deklarerade Johan Nordström att han skulle ta med sig frågan om det nytt förslag till den Moderata gruppen. Det går bara att tolkas på det sätt jag och många andra gör. Ta det nya förslaget eller gå!

Degerfors kommuns majoritet tog ett historiskt beslut när man utsåg ett oppositionsråd som inte sitter i kommunstyrelsen och inte ens av egen kraft fick en ersättarplats i kommunstyrelsen. Det hoppas jag aldrig händer igen. Vi skall ha respekt för den representativa demokratin. Att inte kunna kräva ansvar för en politisk företrädare som uppbär ett arvode (som under mandatperioden kostar 1 miljon kr) är orimligt oavsett vilken organisation det är.

Peter avslutar sitt inlägg med ett påstående om att jag tappat Degerfors-perspektivet och har Örebro som någon form att rättesnöre. Vill börja med att svara på detta. Jag har ett regionalt ansvar det vill säga för att vi har en jämlik vård i hela länet. Ett perspektiv som säkert Peter Pedersen känner igen sedan han satt i riksdagen och fick vara med och ta ansvar för beslut som hade nationell bäring inte lokal. Jag har ett ansvar för den regionala utvecklingen där jag är övertygad att vissa saker kommer vi att göra bättre tillsammans med andra, inte på egen hand som verkar vara rättesnöret i nuvarande majoritet i Degerfors.

Om jag tappat intresset för det som händer i Degerfors varför driver jag då den här debatten? Svaret är enkelt, jag vet att jag och andra innevånare får betala för det, oavsett vilket fotbollsintresse vi har. Jag vill något bättre för kommunen än att skuldsätta den. Jag vill inte att de äldre som varit med och byggt samhället skall betala genom höjda hyror och höjda avgifter för sin mat.

Robert Mörk (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.