2016-03-20 15:24

2016-03-20 15:24

Därför beskär vi buskarna

KARLSKOGA STADSTRÄDGÅRDSMÄSTARE KARLSKOGA KOMMUN: Fågel livet Veronica Holmén

Svar till ”Britt i fyran” angående nedtagning av buskage på olika platser i Karlskoga.

Insändaren tar upp att livsmiljön för fåglarna försämrats efter att Karlskoga kommun beskurit buskage i många av parkerna runt om i Karlskoga.

Vi förstår att du uppmärksammat att fåglarna valt andra tillflyktsorter när kommunen beskurit buskar på olika ställen i kommunen. Det är ett naturligt beteende hos fåglarna att söka sig till skyddade miljöer. När vi nu har gått, vad som kan uppfattas som lite hårt fram, på vissa områden har fåglarna naturligt sökt sig till andra områden. Några av buskagen kommer att inom ett till två år åter växt till sig, andra har vi valt att de inte skall återkomma.

Anledningen till beskärningen är främst att vi vill ha en trygg och säker stad för oss som bor här i Karlskoga. Att beskära buskar ger sikt och därmed trygghet för dem som promenerar.

Det finns också rent trädgårdstekniska skäl. Vissa typer av buskar behöver beskäras hårt för att komma igen och bli ännu mer dekorativa och starkare i återväxten. Ett exempel är Cornell som finns på många platser och som efter beskärning bli ännu vackrare med nya grenar i rött, gult och grönt.

Vår ambition är att balansera ekologisk hållbarhet samtidigt som alla skall kunna känna sig säkra när de går genom staden - även under årets mörkare månader.

Insändaren tar upp att livsmiljön för fåglarna försämrats efter att Karlskoga kommun beskurit buskage i många av parkerna runt om i Karlskoga.

Vi förstår att du uppmärksammat att fåglarna valt andra tillflyktsorter när kommunen beskurit buskar på olika ställen i kommunen. Det är ett naturligt beteende hos fåglarna att söka sig till skyddade miljöer. När vi nu har gått, vad som kan uppfattas som lite hårt fram, på vissa områden har fåglarna naturligt sökt sig till andra områden. Några av buskagen kommer att inom ett till två år åter växt till sig, andra har vi valt att de inte skall återkomma.

Anledningen till beskärningen är främst att vi vill ha en trygg och säker stad för oss som bor här i Karlskoga. Att beskära buskar ger sikt och därmed trygghet för dem som promenerar.

Det finns också rent trädgårdstekniska skäl. Vissa typer av buskar behöver beskäras hårt för att komma igen och bli ännu mer dekorativa och starkare i återväxten. Ett exempel är Cornell som finns på många platser och som efter beskärning bli ännu vackrare med nya grenar i rött, gult och grönt.

Vår ambition är att balansera ekologisk hållbarhet samtidigt som alla skall kunna känna sig säkra när de går genom staden - även under årets mörkare månader.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.