2016-02-15 06:00

2016-02-15 06:00

Folkhögskolan gav mig en inriktning på livet

KARLSKOGA ELEV VID KARLSKOGA FOLKHÖGSKOLA: Inte alls flummigt

Många tycker att folkhögskolan är en flummig utbildningsform. De tror inte att man lär sig något, att man inte behöver folkhögskolor för att om man inte klarar av gymnasiet så kan man gå på Komvux. Men är det verkligen så?

Innan jag började på folkhögskolan för ett och ett halvt år sedan hade jag ingen riktning i mitt liv. Jag hade bara en vän och jag hade tre oavslutade gymnasieutbildningar, skolan hade aldrig riktigt varit något för mig.

När jag började på folkhögskolan så märkte jag snabbt hur öppna, glada och trevliga alla personer var, att folkhögskolan var en plats där man fick vara sig själv. En plats där folk inte betraktades som udda, utan som en i gemenskapen.

Första veckan i skolan gjorde jag tillsammans med min lärare en studieplan som var anpassad efter mina behov, och det är så folkhögskolor fungerar, man anpassar sig efter individen.

Skola och uppgifter har länge känts tungt och svårt för mig, men nu så var det studieplanen som fick rätta sig efter mig, och inte tvärt om. Ett och ett halvt år in i utbildningen så har jag både fått vänner för livet och flera ämnen godkända.

Men folkhögskolor är inte bara ett sätt att få sin gymnasiebehörighet. Det är också ställe där man kan läsa andra kurser som man tycker är intressanta. Man kan skapa konst, bli fritidsledare, bli certifierad musiker, lära sig om bistånd, filmning, ja: Säg ett intresseområde så finns det nog med största sannolikhet en folkhögskola som lär ut det.

En sak som folk upplever som bra med folkhögskolan är att man inte får betyg på samma sätt som i gymnasiet, utan antingen klarar man kursen eller inte, Godkänd eller Icke godkänd. Är man inte godkänd så är det bara att fortsätta tills läraren känner att man klarat av kursen.

En viktig sak med folkhögskolor är gemenskapen, att alla ska känna sig välkomna, och att man befinner sig en trygg miljö med många vänliga själar och lärare. Det finns även temadagar där man umgås utanför klasserna och lär känna människorna i sin omgivning.

Folkhögskolan är också en plats som låter dig växa, det finns ofta internat på skolorna och det som är bra med dem är att när man flyttar till ett internat får man testa sina vingar.

Ett internat är ett ställe där man lär sig leva hemifrån, samtidigt som man har säkerhetsnät runtomkring sig, såsom faddrar och andra internatboende som kan hjälpa en med sysslor man själv inte är bekant med.

Men en annan viktig anledning till att internaten finns på folkhögskolorna är för att det inte ska spela någon roll var du bor i landet, hittar du en utbildning som talar till dig så finns möjligheten att bo på skolan du vill studera på!

Jag har aldrig i mitt 23-åriga liv betraktat mig som vuxen person, en vuxen är liksom en sådan där person, med jobb, hus och bil. Men efter ett och ett halvt år på internat så har jag lärt mig att diska, laga mat, planera min ekonomi för hela månaden, betala räkningar, tvätta och att leva självständigt, allt sådant som en vuxen gör!

Om du står där och trampar och inte riktigt vågar eller vet hur du ska ta dig ut i det sociala livet, eller vuxenlivet. Testa folkhögskolan, där finns något för alla.

Simon Nilsson Sandberg

Innan jag började på folkhögskolan för ett och ett halvt år sedan hade jag ingen riktning i mitt liv. Jag hade bara en vän och jag hade tre oavslutade gymnasieutbildningar, skolan hade aldrig riktigt varit något för mig.

När jag började på folkhögskolan så märkte jag snabbt hur öppna, glada och trevliga alla personer var, att folkhögskolan var en plats där man fick vara sig själv. En plats där folk inte betraktades som udda, utan som en i gemenskapen.

Första veckan i skolan gjorde jag tillsammans med min lärare en studieplan som var anpassad efter mina behov, och det är så folkhögskolor fungerar, man anpassar sig efter individen.

Skola och uppgifter har länge känts tungt och svårt för mig, men nu så var det studieplanen som fick rätta sig efter mig, och inte tvärt om. Ett och ett halvt år in i utbildningen så har jag både fått vänner för livet och flera ämnen godkända.

Men folkhögskolor är inte bara ett sätt att få sin gymnasiebehörighet. Det är också ställe där man kan läsa andra kurser som man tycker är intressanta. Man kan skapa konst, bli fritidsledare, bli certifierad musiker, lära sig om bistånd, filmning, ja: Säg ett intresseområde så finns det nog med största sannolikhet en folkhögskola som lär ut det.

En sak som folk upplever som bra med folkhögskolan är att man inte får betyg på samma sätt som i gymnasiet, utan antingen klarar man kursen eller inte, Godkänd eller Icke godkänd. Är man inte godkänd så är det bara att fortsätta tills läraren känner att man klarat av kursen.

En viktig sak med folkhögskolor är gemenskapen, att alla ska känna sig välkomna, och att man befinner sig en trygg miljö med många vänliga själar och lärare. Det finns även temadagar där man umgås utanför klasserna och lär känna människorna i sin omgivning.

Folkhögskolan är också en plats som låter dig växa, det finns ofta internat på skolorna och det som är bra med dem är att när man flyttar till ett internat får man testa sina vingar.

Ett internat är ett ställe där man lär sig leva hemifrån, samtidigt som man har säkerhetsnät runtomkring sig, såsom faddrar och andra internatboende som kan hjälpa en med sysslor man själv inte är bekant med.

Men en annan viktig anledning till att internaten finns på folkhögskolorna är för att det inte ska spela någon roll var du bor i landet, hittar du en utbildning som talar till dig så finns möjligheten att bo på skolan du vill studera på!

Jag har aldrig i mitt 23-åriga liv betraktat mig som vuxen person, en vuxen är liksom en sådan där person, med jobb, hus och bil. Men efter ett och ett halvt år på internat så har jag lärt mig att diska, laga mat, planera min ekonomi för hela månaden, betala räkningar, tvätta och att leva självständigt, allt sådant som en vuxen gör!

Om du står där och trampar och inte riktigt vågar eller vet hur du ska ta dig ut i det sociala livet, eller vuxenlivet. Testa folkhögskolan, där finns något för alla.

Simon Nilsson Sandberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.