2016-01-23 06:00

2016-01-23 06:00

Har både kärlek och empati

FLYKTINGKATASTROFEN: Svar till "Vänd inte bort blicken" 18 januari

Flyktingkatastrofen

Kanske du i första hand ska rikta din kritik till de länder vars ansvariga politiker struntar i sina landsbröder som sitter tiggandes på Sveriges gator. Det är väl ändå ganska logiskt att varje land bör ta ansvar för att ta hand om sina medborgare? Ombesörja att ge tak över huvudet, mat för dagen och eventuellt vårdbehov.

Det är de utsattas hemländer som sviker. Inte det Svenska folket!

Du skriver att människor som väljer att titta bort när vi ser en utsträckt hand är kyliga och empatilösa. På vilka grunder gör du det uttalandet?

Det gör mig både ledsen och förbannad! Det torde vara känt att det i dagens Sverige finns massor med fattiga människor som lever under existensminimum. Ofta handlar det om kvinnor som haft ett lågavlönat arbete i vården och därav har en pension det inte går att leva av.

Själv är jag en 70- årig kvinna, före detta undersköterska. I mitt yrkesliv har jag fattat många utsträckta händer från gamla och sjuka som famlat efter hjälp. Men på grund av att min pension inte räcker till det allra nödvändigaste kan jag inte hjälpa de utsträckta händer vi dagligen möts av i samhället. Sorgligt nog tillhör jag, helt ofrivilligt, den skara som då får vända bort blicken. Ofta har jag förundrats över hur kvinnor i generation efter generation har vårdat andra. Vi vårdar våra barn, gamla föräldrar och i arbetet trots att det är både slitigt och lågavlönat. Varför? Svaret ligger nära, tror jag. Allt detta kommer från ett hjärta fyllt av kärlek och empati!

”Ej fattig i själen”

Kanske du i första hand ska rikta din kritik till de länder vars ansvariga politiker struntar i sina landsbröder som sitter tiggandes på Sveriges gator. Det är väl ändå ganska logiskt att varje land bör ta ansvar för att ta hand om sina medborgare? Ombesörja att ge tak över huvudet, mat för dagen och eventuellt vårdbehov.

Det är de utsattas hemländer som sviker. Inte det Svenska folket!

Du skriver att människor som väljer att titta bort när vi ser en utsträckt hand är kyliga och empatilösa. På vilka grunder gör du det uttalandet?

Det gör mig både ledsen och förbannad! Det torde vara känt att det i dagens Sverige finns massor med fattiga människor som lever under existensminimum. Ofta handlar det om kvinnor som haft ett lågavlönat arbete i vården och därav har en pension det inte går att leva av.

Själv är jag en 70- årig kvinna, före detta undersköterska. I mitt yrkesliv har jag fattat många utsträckta händer från gamla och sjuka som famlat efter hjälp. Men på grund av att min pension inte räcker till det allra nödvändigaste kan jag inte hjälpa de utsträckta händer vi dagligen möts av i samhället. Sorgligt nog tillhör jag, helt ofrivilligt, den skara som då får vända bort blicken. Ofta har jag förundrats över hur kvinnor i generation efter generation har vårdat andra. Vi vårdar våra barn, gamla föräldrar och i arbetet trots att det är både slitigt och lågavlönat. Varför? Svaret ligger nära, tror jag. Allt detta kommer från ett hjärta fyllt av kärlek och empati!

”Ej fattig i själen”

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.