2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Beröm för området

SKOGSSKÖTSEL: Skötesel av skogen på Fuxboudden (även kallad Djerfudden)

Historik och dagsläget:

Marken tillhörde Domänverket Vilingsbergs revir på 70-talet där Nils Christiansson var förvaltare, han var initiativtagare till hur skogen skulle skötas på ett sådant sätt att allmänheten skulle trivas där. Ett stadsnära skogsområde som allmänheten ofta besöker.

Genom OK Djerf finns det bra kartor att tillgå för de som hyr Djerfstugan.

Grupper som hyr stugan då och nu är skolklasser, företag, föreningar, bröllop, släktträffar, träningsläger, tävlingar med flera aktiviteter som berömmer Sveaskog för det fina skogsområdet som det kan ordnas aktiviteter i.

Extra noga är att skolorna kan ha tillgång till mark där eleverna får uppleva känslan att vistas i skogen, vidare att det finns mark att tillgå där jakten inte störs. Jakten är här undantagen för att skolorna skall ha tillgång till uteverksamhet som inte stör jägarna året om. Parkeringen och vändplan är anpassad för att bussar skall kunna köra runt och vända, skolklasserna skjutsas ut med bussar.

För OK Djerf är det viktigt att det finns marker där träning och nybörjarkurser kan genomföras utan att störa jakt och kunna bland annat arrangera motionsorientering vid ”bockjakten”.

Många handikappade besöker Djerfstugan, för dem är det en stark upplevelse när de passerar genom den mäktiga granskogen in till stugan.

Detta ”då och nu” ligger till grund för att Nils Christiansson klargjorde att skogen skulle skötas som ett småskogsbruk som också har skett fram tills i dag av Sveaskog.

Gunnar Nyman

Pensionerad distriktschef på Domverket, AssiDomän numera Sveaskog

Historik och dagsläget:

Marken tillhörde Domänverket Vilingsbergs revir på 70-talet där Nils Christiansson var förvaltare, han var initiativtagare till hur skogen skulle skötas på ett sådant sätt att allmänheten skulle trivas där. Ett stadsnära skogsområde som allmänheten ofta besöker.

Genom OK Djerf finns det bra kartor att tillgå för de som hyr Djerfstugan.

Grupper som hyr stugan då och nu är skolklasser, företag, föreningar, bröllop, släktträffar, träningsläger, tävlingar med flera aktiviteter som berömmer Sveaskog för det fina skogsområdet som det kan ordnas aktiviteter i.

Extra noga är att skolorna kan ha tillgång till mark där eleverna får uppleva känslan att vistas i skogen, vidare att det finns mark att tillgå där jakten inte störs. Jakten är här undantagen för att skolorna skall ha tillgång till uteverksamhet som inte stör jägarna året om. Parkeringen och vändplan är anpassad för att bussar skall kunna köra runt och vända, skolklasserna skjutsas ut med bussar.

För OK Djerf är det viktigt att det finns marker där träning och nybörjarkurser kan genomföras utan att störa jakt och kunna bland annat arrangera motionsorientering vid ”bockjakten”.

Många handikappade besöker Djerfstugan, för dem är det en stark upplevelse när de passerar genom den mäktiga granskogen in till stugan.

Detta ”då och nu” ligger till grund för att Nils Christiansson klargjorde att skogen skulle skötas som ett småskogsbruk som också har skett fram tills i dag av Sveaskog.

Gunnar Nyman

Pensionerad distriktschef på Domverket, AssiDomän numera Sveaskog

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.