2015-11-09 06:00

2015-11-09 06:00

Ska städa schyst

ARBETSMILJÖ: HRF har kampanjvecka

Den här veckan har Hotell- och restaurangfacket en kampanj som vi kallar för Schysta städvillkor. Kampanjveckan är en del i en global kampanj som ska sätta fokus på hotellstädarnas situation. Du kanske inte känner till att vi har en hög städtakt på svenska hotell om man jämför med övriga Europa? Idag är det inte ovanligt att en hotellstädare får städa ett rum på 7-10 minuter. Ändå kostar ett hotellrum minst 1200 kronor per natt, nästan oavsett var i Sverige du befinner dig.

Så har du koll på att hotellet du checkar in på har schysta städvillkor? Du som hotellbokare eller enskild gäst har möjlighet att använda din konsumentmakt. Ställ frågor om de anställdas villkor och om hur många rum de ska städa under ett arbetspass. Fråga om hotellet har diskuterat arbetsmiljöfrågor med facket. Var kritisk om de inte kan svara.

Hotellstäd är en konst. De som jobbar med det är yrkesstolta proffs som inte klagar i onödan. Men tro mig många borde göra sin röst hörda. Många avhotellstädarna har otrygga, korta, anställningar. De har ont i kroppen och tvingas äta värktabletter för att klara av sitt jobb. Vi som facklig organisation kan göra stor skillnad genom de möjligheter som finns i våra kollektivavtal. Vi kan ge en röst åt de som lider av smärta eller stressymptom men som inte vågar prata om det av rädsla för att inte bli inringd till fler arbetspass. Du kan göra en insats. Ställ krav när du bor på hotell. Och fråga om hen som städar ditt rum är med i facket.

Bassem Majid

Förbundsstyrelseledamot Hotell- och restaurangfacket

Den här veckan har Hotell- och restaurangfacket en kampanj som vi kallar för Schysta städvillkor. Kampanjveckan är en del i en global kampanj som ska sätta fokus på hotellstädarnas situation. Du kanske inte känner till att vi har en hög städtakt på svenska hotell om man jämför med övriga Europa? Idag är det inte ovanligt att en hotellstädare får städa ett rum på 7-10 minuter. Ändå kostar ett hotellrum minst 1200 kronor per natt, nästan oavsett var i Sverige du befinner dig.

Så har du koll på att hotellet du checkar in på har schysta städvillkor? Du som hotellbokare eller enskild gäst har möjlighet att använda din konsumentmakt. Ställ frågor om de anställdas villkor och om hur många rum de ska städa under ett arbetspass. Fråga om hotellet har diskuterat arbetsmiljöfrågor med facket. Var kritisk om de inte kan svara.

Hotellstäd är en konst. De som jobbar med det är yrkesstolta proffs som inte klagar i onödan. Men tro mig många borde göra sin röst hörda. Många avhotellstädarna har otrygga, korta, anställningar. De har ont i kroppen och tvingas äta värktabletter för att klara av sitt jobb. Vi som facklig organisation kan göra stor skillnad genom de möjligheter som finns i våra kollektivavtal. Vi kan ge en röst åt de som lider av smärta eller stressymptom men som inte vågar prata om det av rädsla för att inte bli inringd till fler arbetspass. Du kan göra en insats. Ställ krav när du bor på hotell. Och fråga om hen som städar ditt rum är med i facket.

Bassem Majid

Förbundsstyrelseledamot Hotell- och restaurangfacket

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.