2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Viktigt att lyssna

UTVECKLING: Höga krav på att möten blir lyckade

Möten är en viktig del av livet, både för privatpersoner, företagare, föreningar och inom politiken. Samtidigt ställer den knappa tid vi har att fördela idag högre krav på att dessa möten blir lyckade, oavsett arena.

Möten är vad som utvecklar oss och ger oss möjlighet till att träffa viktiga kontakter och fortsätta driva våra liv framåt. Möten är också en aktivitet som hjälper oss hitta lösningar på svåra problem och svar på komplicerade frågor, varför möten blivit en självklar komponent i våra vardagliga liv.

Trots det är det många av oss som går på möten utan att riktigt tänka efter. Möte efter möte bokas, men ändå får vi inte ut något mervärde av mötena och står istället stilla och trampar vatten.

Det är därför viktigt att alla känner sig nöjda, hörda och bekräftade efter ett möte. Men eftersom att vi är så vana vid att stressa vidare glömmer vi ofta bort att fundera över vad vi vill ha ut av mötet, om vi har orken till att delta och huruvida de andra deltagarna finner det vi säger intressant.

Vi glömmer bort att lyssna, trots att det finns många sätt att lyssna på; vi säger mycket med vårt kroppsspråk, vår röst och våra ansiktsuttryck, men vi har blivit mästare på att ignorera det. Vi kan lyssna på andra och vi kan lyssna på oss själva, men många gånger görs ingetdera. Vi går på möten, tar upp mobilen eller fastnar i tankar rörande andra problem och försakar på så vis den tid vi har genom att inte vara delaktiga.

Egentligen är lösningen rätt enkel: Vi måste börja våga vara ärliga med våra behov och börja lyssna på de signaler som våra medmänniskor sänder ut. Brutal ärlighet måste inte levereras spydigt och kan många gånger vara ett bättre alternativ än att framstå som ointresserad och oprofessionell. Finns inte orken där, omboka mötet till en dag där du vet att du kan fokusera och leverera det som efterfrågas. Gör du det inte, riskerar du inte bara att bli mer stressad, du riskerar också dina kontakter och personliga varumärke.

Samma sak gäller dessutom för dig som har orken och som håller i ett möte. Verkar någon ointresserad är det bättre att vara ärlig och fråga hur personen mår, om ni ska fortsätta en annan dag, eller om du kan förklara något som är oklart. I en stressad värld är det viktigare än någonsin att lyssna och ännu viktigare att våga stå upp för det du hör, annars kan tiden lätt passera oss förbi utan att vi hinner fånga det den har att erbjuda. Så ta vara på dina möten - de kan vara skillnaden på framgång och förlust.

Jennifer Lind

VD för Städsällskapet

Möten är en viktig del av livet, både för privatpersoner, företagare, föreningar och inom politiken. Samtidigt ställer den knappa tid vi har att fördela idag högre krav på att dessa möten blir lyckade, oavsett arena.

Möten är vad som utvecklar oss och ger oss möjlighet till att träffa viktiga kontakter och fortsätta driva våra liv framåt. Möten är också en aktivitet som hjälper oss hitta lösningar på svåra problem och svar på komplicerade frågor, varför möten blivit en självklar komponent i våra vardagliga liv.

Trots det är det många av oss som går på möten utan att riktigt tänka efter. Möte efter möte bokas, men ändå får vi inte ut något mervärde av mötena och står istället stilla och trampar vatten.

Det är därför viktigt att alla känner sig nöjda, hörda och bekräftade efter ett möte. Men eftersom att vi är så vana vid att stressa vidare glömmer vi ofta bort att fundera över vad vi vill ha ut av mötet, om vi har orken till att delta och huruvida de andra deltagarna finner det vi säger intressant.

Vi glömmer bort att lyssna, trots att det finns många sätt att lyssna på; vi säger mycket med vårt kroppsspråk, vår röst och våra ansiktsuttryck, men vi har blivit mästare på att ignorera det. Vi kan lyssna på andra och vi kan lyssna på oss själva, men många gånger görs ingetdera. Vi går på möten, tar upp mobilen eller fastnar i tankar rörande andra problem och försakar på så vis den tid vi har genom att inte vara delaktiga.

Egentligen är lösningen rätt enkel: Vi måste börja våga vara ärliga med våra behov och börja lyssna på de signaler som våra medmänniskor sänder ut. Brutal ärlighet måste inte levereras spydigt och kan många gånger vara ett bättre alternativ än att framstå som ointresserad och oprofessionell. Finns inte orken där, omboka mötet till en dag där du vet att du kan fokusera och leverera det som efterfrågas. Gör du det inte, riskerar du inte bara att bli mer stressad, du riskerar också dina kontakter och personliga varumärke.

Samma sak gäller dessutom för dig som har orken och som håller i ett möte. Verkar någon ointresserad är det bättre att vara ärlig och fråga hur personen mår, om ni ska fortsätta en annan dag, eller om du kan förklara något som är oklart. I en stressad värld är det viktigare än någonsin att lyssna och ännu viktigare att våga stå upp för det du hör, annars kan tiden lätt passera oss förbi utan att vi hinner fånga det den har att erbjuda. Så ta vara på dina möten - de kan vara skillnaden på framgång och förlust.

Jennifer Lind

VD för Städsällskapet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.