2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Finns inga miljövänliga bilar

MILJÖ: Ohållbart i längden

Miljö

Ingen kan ha undgått nyheten om Volkswagens fusk med mätningarna av utsläppen från deras dieselmotorer. Avslöjandet har slagit hårt mot företaget, eftersom miljövänligheten numera är ett säljargument för bilföretagen.

Den tråkiga sanningen är dock att det inte finns några miljövänliga bilar. Bilar kräver en mängd material för att tillverkas, och mängder med asfalterade vägar och p-platser för att användas. Alla bilar som inte är elbilar, laddhybrider eller går på biodrivmedel ger också kraftiga bidrag till växthuseffekten.

När det gäller koldioxid, så har utsläppen från privatbilismen i Sverige inte sjunkit ett dugg sedan 90-talet. Bilmotorerna har visserligen blivit bättre under tiden, men den förbättringen har motverkats av att vi köpt fler stora fyrhjulsdrivna bilar och kört fler mil.

Privatbilismen står för så mycket som en femtedel av de totala svenska klimatutsläppen. Detta är ohållbart: vi måste i snabb takt ersätta den föråldrade bensinbils-tekniken med elbilar, laddhybrider och bilar som går på biodrivmedel. Och dessutom i möjligaste mån ersätta bilismen med kollektivtrafik, gång och cykling, och ett samhälle där närhet blir ett mer positivt signalord än pendlingsmöjlighet.

Ingela Björck

Ingen kan ha undgått nyheten om Volkswagens fusk med mätningarna av utsläppen från deras dieselmotorer. Avslöjandet har slagit hårt mot företaget, eftersom miljövänligheten numera är ett säljargument för bilföretagen.

Den tråkiga sanningen är dock att det inte finns några miljövänliga bilar. Bilar kräver en mängd material för att tillverkas, och mängder med asfalterade vägar och p-platser för att användas. Alla bilar som inte är elbilar, laddhybrider eller går på biodrivmedel ger också kraftiga bidrag till växthuseffekten.

När det gäller koldioxid, så har utsläppen från privatbilismen i Sverige inte sjunkit ett dugg sedan 90-talet. Bilmotorerna har visserligen blivit bättre under tiden, men den förbättringen har motverkats av att vi köpt fler stora fyrhjulsdrivna bilar och kört fler mil.

Privatbilismen står för så mycket som en femtedel av de totala svenska klimatutsläppen. Detta är ohållbart: vi måste i snabb takt ersätta den föråldrade bensinbils-tekniken med elbilar, laddhybrider och bilar som går på biodrivmedel. Och dessutom i möjligaste mån ersätta bilismen med kollektivtrafik, gång och cykling, och ett samhälle där närhet blir ett mer positivt signalord än pendlingsmöjlighet.

Ingela Björck

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.