2015-10-26 06:00

2015-10-26 06:00

Fantastiskt Degerfors

Förskolan. Undersökningar om hur det står till i landets kommuner duggar tätt. Ibland är det intresseorganisationer som genomfört undersökningarna.

Detta kan naturligtvis nagga trovärdigheten i kanten, men trots detta borde resultaten vara intressanta att diskutera, inte minst bland kommunernas politiker och tjänstemän..

Nyligen meddelade SVT Nyheter Örebro, att Degerfors fått placeringen nummer 20 av landets 290 kommuner när det gäller förskoleverksamheten. Ett fantastiskt bra resultat för Degerfors.

Undersökningen var baserad på Skolverkets statistik från 2014. Man hade bland annat jämfört storleken på barngrupperna, personaltäthet och förskollärartäthet. Givetvis ger inte detta en heltäckande bild på förskoleverksamheten, men ger ändå en fingervisning om att man är på rätt väg. Tyvärr hamnade Karlskoga på plats 177,vilket borde vara en varningssignal.

Nyligen presenterades även Lärarförbundets ranking om Bästa skolkommun. I denna undersökning hade man jobbat med 14 olika kriterier. Även i denna undersökning går Degerfors åt rätt håll med sin 129:e plats och var med detta resultat näst bäst i länet. Ett rejält kliv uppåt från förra årets resultat.

Peter Pedersen, kultur- och utbildningsnämndens ordförande, har en ödmjuk inställning. Han är säkert glad över det förbättrade resultatet, men säger att man oror sig för att andelen icke godkända elever är alltför stort samt att sjuktalen för lärarna är alltför höga. Orsakerna till detta kommer man nu att utreda.

De skolansvariga i Karlskoga verkar inte riktigt ta till sig resultatet från skolrankingen, trots att Karlskoga hamnat långt ner på listan, plats 234 av 290 kommuner. Dessutom har det skett en försämring från föregående år. Resultatet borde kännas rejält bekymmersamt.

Det är enklast att skylla på att mätningen inte tar hänsyn till exempelvis samhällsstruktur och inkomstläge samt att resultatet beror på att man fått kämpa med otillräckliga lokaler, bristande budget och svårigheter att rekrytera personal. Det borde vara snyggare att säga att nu gäller det att kavla upp ärmarna och se till att resultaten blir bättre.

Jag antar att Degerfors inte har särskilt mycket bättre förutsättningar än Karlskoga. Ändå är Degerfors resultat så mycket bättre. Kanske kunde det vara en idé att samarbeta och lära av varandra.

Till Degerfors är det bara att buga sig och säga: Grattis!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Detta kan naturligtvis nagga trovärdigheten i kanten, men trots detta borde resultaten vara intressanta att diskutera, inte minst bland kommunernas politiker och tjänstemän..

Nyligen meddelade SVT Nyheter Örebro, att Degerfors fått placeringen nummer 20 av landets 290 kommuner när det gäller förskoleverksamheten. Ett fantastiskt bra resultat för Degerfors.

Undersökningen var baserad på Skolverkets statistik från 2014. Man hade bland annat jämfört storleken på barngrupperna, personaltäthet och förskollärartäthet. Givetvis ger inte detta en heltäckande bild på förskoleverksamheten, men ger ändå en fingervisning om att man är på rätt väg. Tyvärr hamnade Karlskoga på plats 177,vilket borde vara en varningssignal.

Nyligen presenterades även Lärarförbundets ranking om Bästa skolkommun. I denna undersökning hade man jobbat med 14 olika kriterier. Även i denna undersökning går Degerfors åt rätt håll med sin 129:e plats och var med detta resultat näst bäst i länet. Ett rejält kliv uppåt från förra årets resultat.

Peter Pedersen, kultur- och utbildningsnämndens ordförande, har en ödmjuk inställning. Han är säkert glad över det förbättrade resultatet, men säger att man oror sig för att andelen icke godkända elever är alltför stort samt att sjuktalen för lärarna är alltför höga. Orsakerna till detta kommer man nu att utreda.

De skolansvariga i Karlskoga verkar inte riktigt ta till sig resultatet från skolrankingen, trots att Karlskoga hamnat långt ner på listan, plats 234 av 290 kommuner. Dessutom har det skett en försämring från föregående år. Resultatet borde kännas rejält bekymmersamt.

Det är enklast att skylla på att mätningen inte tar hänsyn till exempelvis samhällsstruktur och inkomstläge samt att resultatet beror på att man fått kämpa med otillräckliga lokaler, bristande budget och svårigheter att rekrytera personal. Det borde vara snyggare att säga att nu gäller det att kavla upp ärmarna och se till att resultaten blir bättre.

Jag antar att Degerfors inte har särskilt mycket bättre förutsättningar än Karlskoga. Ändå är Degerfors resultat så mycket bättre. Kanske kunde det vara en idé att samarbeta och lära av varandra.

Till Degerfors är det bara att buga sig och säga: Grattis!

Margareta Karlsson

Ledarskribent

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.