2015-09-22 06:00

2015-09-22 06:00

Glömmer att uppleva

SEMESTER: Tar oss inte tid att upptäcka och uppleva

Som italienare tar jag alltid min tid att se mig omkring, lyssna på kroppen och njuta av nuet. I Sverige är detta något som gått många förbi, vilket jag ofta märker av bland de skandinaviska turister som årligen reser till Sicilien. De har glömt hur man upplever världen.

Det traditionella sättet att resa innebär därför oftast en all inclusive semester på ett femstjärnigt hotell i en solstol bredvid poolkanten. Man befinner sig i ett nytt land med en ny, främmande, kultur, och det passerar en obemärkt förbi. Man tar sig inte längre tiden att upptäcka och uppleva sitt resemål svenskarna har glömt hur man upplever världen och således hur man tar till vara på de intryck som omvärlden ständigt erbjuder.

Att stänga in sig i ett lyxigt hotell kan självklart vara väldigt avslappnade, men det är långt ifrån vad en semester på riktigt kan erbjuda. Istället för att filtrera omvärlden genom ett Instagramfilter vid poolen kan man välja att bosätta sig närmare kulturen under semestern, se sig omkring och lära känna sina medmänniskor och på så vis få in en större förståelse för andras perspektiv och levnadsvillkor. I en tid där främlingsfientligheten växer sig större kan en mer personlig semester, som erbjuder upplevelser och intryck, väcka liv i medmänskligheten igen.

Det är nämligen först när vi väljer bort den avskärmande hotellkulturen och vågar semestra i hus mitt bland urbefolkningen som vi på riktigt kan lära känna ett resmål och dess kultur. Att hyra hus behöver inte heller betyda att man går ner i lyx eller väljer bort bekvämligheter, snarare betyder det att man gör precis tvärtom. Förutom att hus kan skapa en mer genuin reseupplevelse och förståelse för medmänniskor kan det också betyda en mer avslappnande resa där man skräddarsytt vistelsen efter sina egna personliga behov. I ett hus lever man efter sina egna tider, utan att behöva stressa över trivialiteter så som när frukosten serveras och vilka tider som poolen är öppen.

Inte heller behöver du oroa dig över formaliteter, eller för att dina barn ska känna sig illa till mods. Att vara på semester ska handla om att vara sig själv på en avkopplande plats, anpassad utefter hela familjen. Det handlar om att i lugn och ro låta sig uppleva andra sidor av världen som man själv inte visste fanns från början. Ett hotell lär du känna på några dagar, till förlust av resemålet du valde att besöka. Hotell finns överallt, men kan du verkligen säga att du upplevt ett annat land förrän du har vandrat utanför den avskärmade sfären skapat av din guide? Kan du verkligen säga att du upplevt en annan kultur, ett nytt resmål, förrän du talat med dess befolkning och upplevt deras vardagliga levnadsvillkor?

Det finns en hel värld att uppleva, ett hav av människor att lära känna. Allt vi behöver göra är att låta oss upptäcka den.

Massimo Provenza

Som italienare tar jag alltid min tid att se mig omkring, lyssna på kroppen och njuta av nuet. I Sverige är detta något som gått många förbi, vilket jag ofta märker av bland de skandinaviska turister som årligen reser till Sicilien. De har glömt hur man upplever världen.

Det traditionella sättet att resa innebär därför oftast en all inclusive semester på ett femstjärnigt hotell i en solstol bredvid poolkanten. Man befinner sig i ett nytt land med en ny, främmande, kultur, och det passerar en obemärkt förbi. Man tar sig inte längre tiden att upptäcka och uppleva sitt resemål svenskarna har glömt hur man upplever världen och således hur man tar till vara på de intryck som omvärlden ständigt erbjuder.

Att stänga in sig i ett lyxigt hotell kan självklart vara väldigt avslappnade, men det är långt ifrån vad en semester på riktigt kan erbjuda. Istället för att filtrera omvärlden genom ett Instagramfilter vid poolen kan man välja att bosätta sig närmare kulturen under semestern, se sig omkring och lära känna sina medmänniskor och på så vis få in en större förståelse för andras perspektiv och levnadsvillkor. I en tid där främlingsfientligheten växer sig större kan en mer personlig semester, som erbjuder upplevelser och intryck, väcka liv i medmänskligheten igen.

Det är nämligen först när vi väljer bort den avskärmande hotellkulturen och vågar semestra i hus mitt bland urbefolkningen som vi på riktigt kan lära känna ett resmål och dess kultur. Att hyra hus behöver inte heller betyda att man går ner i lyx eller väljer bort bekvämligheter, snarare betyder det att man gör precis tvärtom. Förutom att hus kan skapa en mer genuin reseupplevelse och förståelse för medmänniskor kan det också betyda en mer avslappnande resa där man skräddarsytt vistelsen efter sina egna personliga behov. I ett hus lever man efter sina egna tider, utan att behöva stressa över trivialiteter så som när frukosten serveras och vilka tider som poolen är öppen.

Inte heller behöver du oroa dig över formaliteter, eller för att dina barn ska känna sig illa till mods. Att vara på semester ska handla om att vara sig själv på en avkopplande plats, anpassad utefter hela familjen. Det handlar om att i lugn och ro låta sig uppleva andra sidor av världen som man själv inte visste fanns från början. Ett hotell lär du känna på några dagar, till förlust av resemålet du valde att besöka. Hotell finns överallt, men kan du verkligen säga att du upplevt ett annat land förrän du har vandrat utanför den avskärmade sfären skapat av din guide? Kan du verkligen säga att du upplevt en annan kultur, ett nytt resmål, förrän du talat med dess befolkning och upplevt deras vardagliga levnadsvillkor?

Det finns en hel värld att uppleva, ett hav av människor att lära känna. Allt vi behöver göra är att låta oss upptäcka den.

Massimo Provenza

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.