2015-08-03 06:00

2015-08-03 06:00

Skippa ordet glad

DJURHÅLLNING: Är en gris som inte har tillgång till utevistelse glad?

Vissa påstår att djur inte har känslor medan vi andra säger tvärtom. Det kan inte bara vara människan förunnat att ha känslor.

De som tänker att djur inte har känslor gör förstås det för att skapa distans till djuren, i alla fall till de djur de äter upp. Många tror också på den nästan 500 år döda Descartes påhitt att djur är maskiner. Han färdades land och rike runt för att undervisa människorna i denna då splitternya vetenskap.

De så kallade glada grisarna i livsmedelsindustrin, är de verkligen glada? Är en gris som föder fler ungar än antalet spenar glad? Är en gris som bökar på betong glad? Är en gris som inte har tillgång till utevistelse glad? Är en gris som bara blir sex månader glad? Finns det glada kvar i fläsket eller förfars glädjen redan i transporten till gaskammaren?

Vi kan väl bara skippa använda ordet glad när det gäller djur, som endast är tillverkade för att stoppas in i munnar.

En gris skulle nog aldrig tala om ordet glad som glad. I synnerhet inte en gris som slutar sitt liv i en kyldisk. En gris gillar att ha sitt liv grisigt. För hur glad en gris än varit som levande, så är deras öde en för tidig död. Det är inte en gammal gris som ligger och osar på en grill. Utan det är en mycket ung, rosa och intelligent typ. Som gärna skulle ha valt ett annat liv, om grisen får välja.

Lilian Bäckman

medlem i Djurens Rätt

Vissa påstår att djur inte har känslor medan vi andra säger tvärtom. Det kan inte bara vara människan förunnat att ha känslor.

De som tänker att djur inte har känslor gör förstås det för att skapa distans till djuren, i alla fall till de djur de äter upp. Många tror också på den nästan 500 år döda Descartes påhitt att djur är maskiner. Han färdades land och rike runt för att undervisa människorna i denna då splitternya vetenskap.

De så kallade glada grisarna i livsmedelsindustrin, är de verkligen glada? Är en gris som föder fler ungar än antalet spenar glad? Är en gris som bökar på betong glad? Är en gris som inte har tillgång till utevistelse glad? Är en gris som bara blir sex månader glad? Finns det glada kvar i fläsket eller förfars glädjen redan i transporten till gaskammaren?

Vi kan väl bara skippa använda ordet glad när det gäller djur, som endast är tillverkade för att stoppas in i munnar.

En gris skulle nog aldrig tala om ordet glad som glad. I synnerhet inte en gris som slutar sitt liv i en kyldisk. En gris gillar att ha sitt liv grisigt. För hur glad en gris än varit som levande, så är deras öde en för tidig död. Det är inte en gammal gris som ligger och osar på en grill. Utan det är en mycket ung, rosa och intelligent typ. Som gärna skulle ha valt ett annat liv, om grisen får välja.

Lilian Bäckman

medlem i Djurens Rätt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.