2015-07-28 06:00

2015-07-28 06:00

MP har svikit sina väljare

MILJÖ: "Påven är mer radikal än regeringen i klimatfrågan"

Miljö

”Påven är mer radikal än regeringen i klimatfrågan”, sade Jonas Sjöstedt (V) i sitt Almedalstal. Och ja, han har så rätt. Miljöpartiet har svikit sina väljare i hjärtefråga efter hjärtefråga Bromma flygplats, Nya Slussen, Förbifart Stockholm, Vattenfall trots att de besitter såväl miljöministerposten i regeringen som miljöborgarrådsstolen i Stockholms kommunfullmäktige.

Påve Franciskus manar till revolution inför COP21 i Paris i sin miljöencyklika som väckt mycket uppmärksamhet världen över. Det gjorde även journalisten och författaren Naomi Klein (No Logo, Chockdoktrinen) i sin senaste bok This Changes Everything. Därför har han bjudit in henne till Vatikanen för samtal.

Visst innebär att sitta i regerings- och fullmäktigeställning också att kompromissa. Men inte så till vida att själva grunden för partiet försvinner. Miljöpartiet kan ju lika gärna ta bort miljön i namnet och kalla sig Partiet. För att åter citera Jonas Sjöstedt: \”Kom loss nu, Åsa Romson!\”

Anna Andersson

”Påven är mer radikal än regeringen i klimatfrågan”, sade Jonas Sjöstedt (V) i sitt Almedalstal. Och ja, han har så rätt. Miljöpartiet har svikit sina väljare i hjärtefråga efter hjärtefråga Bromma flygplats, Nya Slussen, Förbifart Stockholm, Vattenfall trots att de besitter såväl miljöministerposten i regeringen som miljöborgarrådsstolen i Stockholms kommunfullmäktige.

Påve Franciskus manar till revolution inför COP21 i Paris i sin miljöencyklika som väckt mycket uppmärksamhet världen över. Det gjorde även journalisten och författaren Naomi Klein (No Logo, Chockdoktrinen) i sin senaste bok This Changes Everything. Därför har han bjudit in henne till Vatikanen för samtal.

Visst innebär att sitta i regerings- och fullmäktigeställning också att kompromissa. Men inte så till vida att själva grunden för partiet försvinner. Miljöpartiet kan ju lika gärna ta bort miljön i namnet och kalla sig Partiet. För att åter citera Jonas Sjöstedt: \”Kom loss nu, Åsa Romson!\”

Anna Andersson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.