2015-06-17 06:00

2015-06-17 06:00

Svårt att ta på allvar

BOJKOTT: Hur har Fredrick Federley det med konsekvensen?

Läste för en tid sedan i en kvällstidning att Fredrick Federley (c), fd. riksdagsman och nu mera EU-parlamentariker vill driva en bojkott av EU om fotbolls-VM förläggs till Ryssland 2018 och Quatar 2022. I Rysslands fall gäller det som en protest mot annekteringen av Krim-halvön och den förda Ukraina-politiken. Skulle så ske kan inte en stor del av Europa (även USA förmodligen) kunna delta på åtta (!) år i världens största idrottsevenemang näst efter olympiska spel.

Det märkliga när det gäller Federleys utspel är ju att han tidigare skänkt pengar till Israels krigsmakt som är en av världens största ockupanter. Israel som sedan sexdagarskriget under sextiotalet ockuperat Golanhöjderna som tillhörde Syrien. Dessutom annekterade Israel Golanhöjderna 1980. Förutom detta annekterar man så gott som årligen mark från palestinierna med sin bosättningspolitik, utan att västvärlden ingriper, med några sanktioner som även där skulle vara på sin plats!

Men det kan man ju inte göra då USA är Israels bundsförvant och EU är dess ”springpojke” i övriga världen!

Nu när Fredrick Federley vill synas lite mer i medierna måste han ju plocka fram något ur ”garderoben” som går hem hos allmänheten för att bättra på sin image. Men nog är det att tala med ”kluven tunga” i detta fall. Sedan kan man tycka vad man vill om Rysslands utrikespolitik, men man måste vara någorlunda konsekvent innan man börjar raljera om bojkotter här och där.

Om det sedan uppdagas att mutor förekommit ( FBI letar febrilt efter sådana i dessa dagar), kommer saken i en annan dager. Men mutor har förekommit nästan legio i de flesta fall både vad det gäller tilldelningen av värdskapet för olympiska spel, fotbolls-VM och många andra stora arrangemang under senare decennier.

Nej, Fredrick Federley är det svårt att ta på allvar i detta fall.

Nu väntar man på något som aldrig kommer att ske. Nämligen sanktioner mot Israels utrikespolitik? Hur var det nu med konsekvensen?

Läste för en tid sedan i en kvällstidning att Fredrick Federley (c), fd. riksdagsman och nu mera EU-parlamentariker vill driva en bojkott av EU om fotbolls-VM förläggs till Ryssland 2018 och Quatar 2022. I Rysslands fall gäller det som en protest mot annekteringen av Krim-halvön och den förda Ukraina-politiken. Skulle så ske kan inte en stor del av Europa (även USA förmodligen) kunna delta på åtta (!) år i världens största idrottsevenemang näst efter olympiska spel.

Det märkliga när det gäller Federleys utspel är ju att han tidigare skänkt pengar till Israels krigsmakt som är en av världens största ockupanter. Israel som sedan sexdagarskriget under sextiotalet ockuperat Golanhöjderna som tillhörde Syrien. Dessutom annekterade Israel Golanhöjderna 1980. Förutom detta annekterar man så gott som årligen mark från palestinierna med sin bosättningspolitik, utan att västvärlden ingriper, med några sanktioner som även där skulle vara på sin plats!

Men det kan man ju inte göra då USA är Israels bundsförvant och EU är dess ”springpojke” i övriga världen!

Nu när Fredrick Federley vill synas lite mer i medierna måste han ju plocka fram något ur ”garderoben” som går hem hos allmänheten för att bättra på sin image. Men nog är det att tala med ”kluven tunga” i detta fall. Sedan kan man tycka vad man vill om Rysslands utrikespolitik, men man måste vara någorlunda konsekvent innan man börjar raljera om bojkotter här och där.

Om det sedan uppdagas att mutor förekommit ( FBI letar febrilt efter sådana i dessa dagar), kommer saken i en annan dager. Men mutor har förekommit nästan legio i de flesta fall både vad det gäller tilldelningen av värdskapet för olympiska spel, fotbolls-VM och många andra stora arrangemang under senare decennier.

Nej, Fredrick Federley är det svårt att ta på allvar i detta fall.

Nu väntar man på något som aldrig kommer att ske. Nämligen sanktioner mot Israels utrikespolitik? Hur var det nu med konsekvensen?

  • WL

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.