2015-06-17 06:00

2015-06-17 06:00

Inte lika beroende av kolkraft

SOLCELLER: Behövde bara 60 000 kronor och ett tak i söderläge

Solceller

Jag får inga elräkningar längre. Jo, från nätbolaget, men de har krympt rejält. Men från min elleverantör har jag inte hört ett ljud sedan mina nya solceller var på plats och vi hunnit skriva avtal i april. En lite märklig och väldigt trevlig känsla.

Jag har alltså satt upp solceller. Det kostade drygt 60 000 kronor (rotavdraget inräknat) för en beräknad årsproduktion på ca 3 500 kilowattimmar (kwh). De har redan, på tre månader, hunnit producera 1 500 kwh. Jag är alltså nettoleverantör av elektrisk energi just nu. I vinter blir det förstås omvända läget, då kommer jag att producera mindre än jag behöver, men då kan jag också räkna mig tillgodo en del av min nuvarande överproduktion.

Hela investeringen kan räknas hem på 10-12 år, enligt de beräkningar som solcellsföretaget gjort. Solcellerna beräknas hålla i 30 år, så det blir många år på plus. Och det är ju bra! Men det bästa är den fantastiska känsla det är att så radikalt ha minskat sitt beroende av kolkraft, kärnkraft, ja alla sorters fossil kraft. Jag rekommenderar det varmt om du skulle råka ha 60 000 kronor att satsa, och ett bra tak som vetter mot söder.

 

Miljövänlig elproducent

Jag får inga elräkningar längre. Jo, från nätbolaget, men de har krympt rejält. Men från min elleverantör har jag inte hört ett ljud sedan mina nya solceller var på plats och vi hunnit skriva avtal i april. En lite märklig och väldigt trevlig känsla.

Jag har alltså satt upp solceller. Det kostade drygt 60 000 kronor (rotavdraget inräknat) för en beräknad årsproduktion på ca 3 500 kilowattimmar (kwh). De har redan, på tre månader, hunnit producera 1 500 kwh. Jag är alltså nettoleverantör av elektrisk energi just nu. I vinter blir det förstås omvända läget, då kommer jag att producera mindre än jag behöver, men då kan jag också räkna mig tillgodo en del av min nuvarande överproduktion.

Hela investeringen kan räknas hem på 10-12 år, enligt de beräkningar som solcellsföretaget gjort. Solcellerna beräknas hålla i 30 år, så det blir många år på plus. Och det är ju bra! Men det bästa är den fantastiska känsla det är att så radikalt ha minskat sitt beroende av kolkraft, kärnkraft, ja alla sorters fossil kraft. Jag rekommenderar det varmt om du skulle råka ha 60 000 kronor att satsa, och ett bra tak som vetter mot söder.

 

Miljövänlig elproducent

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.