2015-06-16 06:00

2015-06-16 06:00

Slopa monarkin!

KUNGAHUSET: Pengarna behövs till viktigare saker

Nu är ännu ett kungabröllop avverkat. ”Kungabröllop” - det låter som en saga från förr i tiden. Men i lilla Sverige är det högst verkligt! Här följer vi inte med i tiden utan hänger fast vid en gammal omodern monarki. Det kostar bara skattebetalarna en massa pengar - som skulle behövas till viktigare saker i samhället.

Kungasläktet består av en samling människor som fått förmånen att födas (eller giftas) in i hela härligheten, utan att behöva prestera något för den skull. Med väl förspända tömmar, sen generationer tillbaka, lever man helt skyddad från vardagens hårda krav som vi vanliga får pröva på. Röda mattan är ständigt utrullad och med skygglapparna på får man bara ta del av det bästa av allt. Man rör sig i kretsar med likasinnade som gör att man avskärmas från allt som är verklighet. Försörjd genom skattebetalarnas pengar behöver kungen bara knäppa med fingrarna, för att få utökat apanage till sin ständigt utsvällande familj. Till det finns alltid pengar, då hörs aldrig några protester från något håll. Apanaget ska täcka för flera slott, lyxbilar, båtar, resor, drottningens kläder mm. Vilken inte skämdes för att bära en special- designad klänning för ca tjugotusen kronor nyligen.

Men till vård och skola finns inga pengar! Det talas om fattigpensionärer i Sverige. En del har inte ens råd med nödvändiga mediciner. Jo, det är verkligheten! Barnfamiljer som inte har råd med semester och föräldrar som får neka sina barn prylar som kompisar har. Vårdtagare på äldreboenden som inte får den omsorg de behöver. Listan kan göras lång.

Varför i herrans namn ska vi då försörja ett helt kungahus? Samhället ska fungera lika för alla medborgare. Låt kungahuset bli självförsörjande om det över huvud taget ska finnas kvar! Inte nog med det! Det finns uppgifter som talar för att Sverige sponsrar även Norges kungahus med en massa pengar årligen.

Nu är det hög tid att följa kung Karl XVI Gustafs eget ledord: ”För Sverige i tiden”. Gör så! Slopa monarkin!

”Klarsynt”

Nu är ännu ett kungabröllop avverkat. ”Kungabröllop” - det låter som en saga från förr i tiden. Men i lilla Sverige är det högst verkligt! Här följer vi inte med i tiden utan hänger fast vid en gammal omodern monarki. Det kostar bara skattebetalarna en massa pengar - som skulle behövas till viktigare saker i samhället.

Kungasläktet består av en samling människor som fått förmånen att födas (eller giftas) in i hela härligheten, utan att behöva prestera något för den skull. Med väl förspända tömmar, sen generationer tillbaka, lever man helt skyddad från vardagens hårda krav som vi vanliga får pröva på. Röda mattan är ständigt utrullad och med skygglapparna på får man bara ta del av det bästa av allt. Man rör sig i kretsar med likasinnade som gör att man avskärmas från allt som är verklighet. Försörjd genom skattebetalarnas pengar behöver kungen bara knäppa med fingrarna, för att få utökat apanage till sin ständigt utsvällande familj. Till det finns alltid pengar, då hörs aldrig några protester från något håll. Apanaget ska täcka för flera slott, lyxbilar, båtar, resor, drottningens kläder mm. Vilken inte skämdes för att bära en special- designad klänning för ca tjugotusen kronor nyligen.

Men till vård och skola finns inga pengar! Det talas om fattigpensionärer i Sverige. En del har inte ens råd med nödvändiga mediciner. Jo, det är verkligheten! Barnfamiljer som inte har råd med semester och föräldrar som får neka sina barn prylar som kompisar har. Vårdtagare på äldreboenden som inte får den omsorg de behöver. Listan kan göras lång.

Varför i herrans namn ska vi då försörja ett helt kungahus? Samhället ska fungera lika för alla medborgare. Låt kungahuset bli självförsörjande om det över huvud taget ska finnas kvar! Inte nog med det! Det finns uppgifter som talar för att Sverige sponsrar även Norges kungahus med en massa pengar årligen.

Nu är det hög tid att följa kung Karl XVI Gustafs eget ledord: ”För Sverige i tiden”. Gör så! Slopa monarkin!

”Klarsynt”

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.