2015-06-05 06:00

2015-06-05 06:00

Vilken roll spelar FN?

FÖRENTA NATIONERNA: Den fredsbevarande effekten uteblev

Förenta Nationerna

Det just avslutade krigets fasor väckte 1945 idén om en världsomfattande organisation, i första hand för att förhindra internationella konflikter. Självklart försökte man då ansluta så många nationer som möjligt, med resultatet att varje stat fick 1 röst, i stället för den demokratiska modellen med en röst per individ. Historien visar att den fredsbevarande effekten uteblev.

Vad FN helt försummat är att verka för grundläggande politisk rimlighet, i synnerhet gällande kvinnans jämställdhet och den allmänna beslutsprocessen. FN har nämligen aldrig uteslutit nationer med bristande yttrandefrihet, utan självständiga massmedia och möjlighet till opposition. Många nationer styrs idag av presidenter med mångårigt mandat, utan obligatoriska växlingar vid makten. Syrien är ett exempel på maktmissbruk, där den sittande presidenten har regerat i 15 år och ärvt ämbetet efter sin far, som dominerat landet i 29 år. Det är inte förvånande att mänskliga rättigheter saknas, och att religiösa traditioner från stenåldern leder till konflikt mellan sunni- och shiamuslimer. De ärvda mandaten favoriserar också omfattande korruption och hemliga ägarförhållanden, som nyligen framgått ur mutskandalerna i Azerbadjan, där även skandinaviska företag figurerar.

Den senaste tiden har även avslöjat att den onödiga internationella fotbollsorganisationen FIFA har övertagit FN:s styrelsesätt, med motsvarande konsekvenser på korruptionens bana.

Gunnar Bäckström

Det just avslutade krigets fasor väckte 1945 idén om en världsomfattande organisation, i första hand för att förhindra internationella konflikter. Självklart försökte man då ansluta så många nationer som möjligt, med resultatet att varje stat fick 1 röst, i stället för den demokratiska modellen med en röst per individ. Historien visar att den fredsbevarande effekten uteblev.

Vad FN helt försummat är att verka för grundläggande politisk rimlighet, i synnerhet gällande kvinnans jämställdhet och den allmänna beslutsprocessen. FN har nämligen aldrig uteslutit nationer med bristande yttrandefrihet, utan självständiga massmedia och möjlighet till opposition. Många nationer styrs idag av presidenter med mångårigt mandat, utan obligatoriska växlingar vid makten. Syrien är ett exempel på maktmissbruk, där den sittande presidenten har regerat i 15 år och ärvt ämbetet efter sin far, som dominerat landet i 29 år. Det är inte förvånande att mänskliga rättigheter saknas, och att religiösa traditioner från stenåldern leder till konflikt mellan sunni- och shiamuslimer. De ärvda mandaten favoriserar också omfattande korruption och hemliga ägarförhållanden, som nyligen framgått ur mutskandalerna i Azerbadjan, där även skandinaviska företag figurerar.

Den senaste tiden har även avslöjat att den onödiga internationella fotbollsorganisationen FIFA har övertagit FN:s styrelsesätt, med motsvarande konsekvenser på korruptionens bana.

Gunnar Bäckström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.