2015-05-09 06:00

2015-05-11 09:03

Hälsoexperten har talat

FOLKHÄLSAN: Ett allvarligt problem

Världshälsoorganisationen tror att ett sextiotal procent av svenskarna kommer att vara överviktiga om 15 år. SVT rapporterade denna förutsägelse häromdagen i Aktuellt. Naturligtvis pejlade man Regeringens åsikt genom folkhälsoministern Gabriel Wikström. Han ansåg att det var ett allvarligt problem, och enligt Aktuellt skulle han överväga att lägga straffskatt på fett. Enligt Metro ville han heller inte helt avvisa tanken att minska momsen på frukt och grönt. Även ett barn kan ju ramsan Man blir fet av fett, och steget till att uppmuntra konsumtion av frukt och grönt är inte långt.

Måste vi snart underkasta oss beslut som vilar på 50 år gamla föreställningar om orsaken till fetma? Nåja, regeringen kan ju behöva bytas även av andra skäl.

Gunnar Bäckström

Världshälsoorganisationen tror att ett sextiotal procent av svenskarna kommer att vara överviktiga om 15 år. SVT rapporterade denna förutsägelse häromdagen i Aktuellt. Naturligtvis pejlade man Regeringens åsikt genom folkhälsoministern Gabriel Wikström. Han ansåg att det var ett allvarligt problem, och enligt Aktuellt skulle han överväga att lägga straffskatt på fett. Enligt Metro ville han heller inte helt avvisa tanken att minska momsen på frukt och grönt. Även ett barn kan ju ramsan Man blir fet av fett, och steget till att uppmuntra konsumtion av frukt och grönt är inte långt.

Måste vi snart underkasta oss beslut som vilar på 50 år gamla föreställningar om orsaken till fetma? Nåja, regeringen kan ju behöva bytas även av andra skäl.

Gunnar Bäckström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.