2015-02-24 06:00

2015-02-24 06:00

Vi ska rädda dina barnbarn

DJURSKYDD: Allt fler väljer bort att bära päls

Det pratas ofta om att man har ett eget val. Ibland undrar jag om det är sant. Är det ett eget val att bära en pälsboll på mössan eller är det någon annans? Är det butikernas inköpare eller är det kläddesigners som är de skyldiga till ditt val?

I går stod jag nära en pälsbollsmössa. Jag såg resterna av det lilla dödade djuret. Om ändå ägaren av mössan visste att bollen på hennes topp varit levande med nos och morrhår. Men hon kanske trodde att päls är päls såsom potatis är potatis. Hade lätt kunnat röra vid pälsen, klappa den för att lugna och säga: Vi kommer rädda dina barnbarn pälsen, det pågår ett paradigmskifte i pälsfabriken förstår du.

Vi som gör ett aktivt val att inte bära päls blir fler och fler. Butiker som väljer att inte köpa in päls ökar för var dag. Designers blir mer medvetna om djurens fruktansvärda liv och obarmhärtigt vidriga död. Och de som idag gör valet att köpa päls blir mer kunniga om vems döda kropp de bär på. Att gå omkring som ett vandrande currykors är inget som den upplysta människan gör.

Lilian Bäckman

medlem i Djurens Rätt

Det pratas ofta om att man har ett eget val. Ibland undrar jag om det är sant. Är det ett eget val att bära en pälsboll på mössan eller är det någon annans? Är det butikernas inköpare eller är det kläddesigners som är de skyldiga till ditt val?

I går stod jag nära en pälsbollsmössa. Jag såg resterna av det lilla dödade djuret. Om ändå ägaren av mössan visste att bollen på hennes topp varit levande med nos och morrhår. Men hon kanske trodde att päls är päls såsom potatis är potatis. Hade lätt kunnat röra vid pälsen, klappa den för att lugna och säga: Vi kommer rädda dina barnbarn pälsen, det pågår ett paradigmskifte i pälsfabriken förstår du.

Vi som gör ett aktivt val att inte bära päls blir fler och fler. Butiker som väljer att inte köpa in päls ökar för var dag. Designers blir mer medvetna om djurens fruktansvärda liv och obarmhärtigt vidriga död. Och de som idag gör valet att köpa päls blir mer kunniga om vems döda kropp de bär på. Att gå omkring som ett vandrande currykors är inget som den upplysta människan gör.

Lilian Bäckman

medlem i Djurens Rätt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.