2015-01-12 06:00

2015-01-20 22:40

Angående nyårsraketer och smällare

VÄRNA DJUREN: Förbjud djurplågeriet

Som ägare till en skotträdd hund drar man en suck av lättnad när nyårsaftonen äntligen är över. Men det har visat sig att prövningen inte är över för det, utan att skjutandet fortsätter i många dagar därefter, överallt och närsomhelst på dygnet. På nyårsaftonen kan man förbereda sig på olika sätt; rasta hunden i god tid före man antar att firandet ska börja, dra ner rullgardiner, sätta på radion eller TV'n på hög volym, droga hunden med piller från veterinären och så vidare. Men när man inte vet när det ska smälla och man i värsta fall är ute på promenad långt hemifrån då häxtjuten börjar, så får det till resultat en panikslagen hund som en lång tid därefter inte törs gå ut överhuvud taget.

Nu riktar jag mig till kommunens tjänstemän och politiker: För in i de ”Lokala ordningsföreskrifterna” ett totalt förbud för användandet av smällare och raketer, med undantag för en viss tidsperiod mellan angivna klockslag på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. Förbudet ska gälla alla platser i kommunen, inte bara offentliga platser. Det skulle underlätta mycket för oss med skotträdda hundar om vi kunde planera för ett så gott nyårsfirande som möjligt. Hoppas på att få kommunledningens synpunkter på mitt förslag under ”Ordet är fritt”.

Som ägare till en skotträdd hund drar man en suck av lättnad när nyårsaftonen äntligen är över. Men det har visat sig att prövningen inte är över för det, utan att skjutandet fortsätter i många dagar därefter, överallt och närsomhelst på dygnet. På nyårsaftonen kan man förbereda sig på olika sätt; rasta hunden i god tid före man antar att firandet ska börja, dra ner rullgardiner, sätta på radion eller TV'n på hög volym, droga hunden med piller från veterinären och så vidare. Men när man inte vet när det ska smälla och man i värsta fall är ute på promenad långt hemifrån då häxtjuten börjar, så får det till resultat en panikslagen hund som en lång tid därefter inte törs gå ut överhuvud taget.

Nu riktar jag mig till kommunens tjänstemän och politiker: För in i de ”Lokala ordningsföreskrifterna” ett totalt förbud för användandet av smällare och raketer, med undantag för en viss tidsperiod mellan angivna klockslag på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton. Förbudet ska gälla alla platser i kommunen, inte bara offentliga platser. Det skulle underlätta mycket för oss med skotträdda hundar om vi kunde planera för ett så gott nyårsfirande som möjligt. Hoppas på att få kommunledningens synpunkter på mitt förslag under ”Ordet är fritt”.

  • Förtvivlad hundägare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.