2014-12-17 06:00

2015-01-20 23:11

Ett val om Sverige

REGERINGSKRISEN: Vi missar viktiga investeringar

Efter att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tillsammans röstat ned regeringens budget går Sverige nu miste om många viktiga investeringar:

· Viktiga investeringar i skolan och utbildning. Det blir inga tre miljarder i höjda lärarlöner och tusentals platser stoppas inom högskola, yrkeshögskola och vuxenutbildning.

· Investeringar som så väl behövs i välfärden. Det är två miljarder till äldreomsorgen och sjukvården som nu inte blir verklighet.

· Investeringar i ett miljövänligt samhälle. Fyra miljarder till klimat och miljö blir nu inte verklighet. Och investeringarna för att få tågen att gå i tid, inte minst nu när vintern kommer, blir drygt en miljard mindre nu.

· Det blir heller inget höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen och det ingen lägre pensionärsskatt. Istället blir den orättfärdiga pensionärsskatten kvar.

Vi befinner oss i ett helt nytt allvarligt läge i svensk politik.Den samlade oppositionen har inte bara fällt regeringens budget. Sverigedemokraterna har sagt att de kan tänka sig att fälla varje regering, som inte anpassar sig efter dem, vid höst och vårbudget två gånger om året.

Det enda sättet att förhindra ett sådant ekonomiskt kaos är att några partier är beredda att samarbeta över blockgränsen så att vi kan bilda stabila majoriteter i riksdagen. Trots det vägrar samtliga borgerliga partier att förhandla för att hitta en sådan politisk lösning. Det vi ser är en ansvarslöshet som saknar motstycke i modern svensk historia.

De senaste dagarna har det också blivit tydligt varför de borgerliga partierna har vägrat att förhandla och samarbeta med regeringen om budgeten. Trots att de förlorade valet och tappade tio procentenheter var de beredda att utnyttja Sverigedemokraterna agerande för att gripa makten igen.

Utifrån den här helt nya politiska situationen såg regeringen ingen annan väg än att utlysa extraval den 22 mars nästa år. Det kommer att bli ett val om vilket Sverige vi vill ha framöver.

Valet kommer att handla om samarbete. Ska vi ha fortsatt kaos, bråk och blockpolitik eller ska vi ha ett vuxet samarbetsklimat och konstruktiv dialog över blockgränsen om hur vi gemensamt tar ansvar för Sveriges bästa?

Framförallt kommer det att bli ett val om hur vi tar Sverige framåt. Antingen håller vi fast vid en politik som inte fungerat med stora skattesänkningar och större klyftor eller så moderniserar vi vårt land genom framtidsinvesteringar i jobb, skola, miljö och välfärd.

Ardalan Shekarabi (S)

Civilminister

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S)

landstingsstyrelsens ordförande

Efter att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna tillsammans röstat ned regeringens budget går Sverige nu miste om många viktiga investeringar:

· Viktiga investeringar i skolan och utbildning. Det blir inga tre miljarder i höjda lärarlöner och tusentals platser stoppas inom högskola, yrkeshögskola och vuxenutbildning.

· Investeringar som så väl behövs i välfärden. Det är två miljarder till äldreomsorgen och sjukvården som nu inte blir verklighet.

· Investeringar i ett miljövänligt samhälle. Fyra miljarder till klimat och miljö blir nu inte verklighet. Och investeringarna för att få tågen att gå i tid, inte minst nu när vintern kommer, blir drygt en miljard mindre nu.

· Det blir heller inget höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen och det ingen lägre pensionärsskatt. Istället blir den orättfärdiga pensionärsskatten kvar.

Vi befinner oss i ett helt nytt allvarligt läge i svensk politik.Den samlade oppositionen har inte bara fällt regeringens budget. Sverigedemokraterna har sagt att de kan tänka sig att fälla varje regering, som inte anpassar sig efter dem, vid höst och vårbudget två gånger om året.

Det enda sättet att förhindra ett sådant ekonomiskt kaos är att några partier är beredda att samarbeta över blockgränsen så att vi kan bilda stabila majoriteter i riksdagen. Trots det vägrar samtliga borgerliga partier att förhandla för att hitta en sådan politisk lösning. Det vi ser är en ansvarslöshet som saknar motstycke i modern svensk historia.

De senaste dagarna har det också blivit tydligt varför de borgerliga partierna har vägrat att förhandla och samarbeta med regeringen om budgeten. Trots att de förlorade valet och tappade tio procentenheter var de beredda att utnyttja Sverigedemokraterna agerande för att gripa makten igen.

Utifrån den här helt nya politiska situationen såg regeringen ingen annan väg än att utlysa extraval den 22 mars nästa år. Det kommer att bli ett val om vilket Sverige vi vill ha framöver.

Valet kommer att handla om samarbete. Ska vi ha fortsatt kaos, bråk och blockpolitik eller ska vi ha ett vuxet samarbetsklimat och konstruktiv dialog över blockgränsen om hur vi gemensamt tar ansvar för Sveriges bästa?

Framförallt kommer det att bli ett val om hur vi tar Sverige framåt. Antingen håller vi fast vid en politik som inte fungerat med stora skattesänkningar och större klyftor eller så moderniserar vi vårt land genom framtidsinvesteringar i jobb, skola, miljö och välfärd.

Ardalan Shekarabi (S)

Civilminister

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S)

landstingsstyrelsens ordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.