2014-12-09 06:00

2015-01-20 23:09

Negativt för Sverige

EXTRAVAL: Är Alliansen totalcementerad?

Sverige får nu ställa in sig på ett val igen. Om man tittar lite i backspegeln är det ingen överraskning. Alliansen förlorade valet men analyserade aldrig orsaken till om det kunde vara politiken som inte stämde. Man fortsatte istället valrörelsen med häftiga angrepp. Samarbetsklimatet var obefintligt. Det fanns i stort sett inte ens vilja att diskutera.

Det här går stick i stäv med vad som händer ute i kommuner och landsting. Där löser man problemen över partigränser med olika former av samarbete. Man kan fundera på om kommun- och landstingspolitiker är mer mogna och ser verkligheten på mer än ett sätt. Om man historiskt tittar på Sverige Riksdag har man löst uppkomna kriser med blocköverskridande överenskommelser. Bondeförbundet/Centern har vid fler tillfällen ställt upp. Ingvar Carlsson stöttade Bildt när räntan rakethöjdes. Bengt Westerberg visade samarbetsvilja när det var nödvändigt.

Kan det vara för att Alliansen är för totalcementerat? I så fall är detta mycket negativt för Sverige.

Roy Olsson

Sverige får nu ställa in sig på ett val igen. Om man tittar lite i backspegeln är det ingen överraskning. Alliansen förlorade valet men analyserade aldrig orsaken till om det kunde vara politiken som inte stämde. Man fortsatte istället valrörelsen med häftiga angrepp. Samarbetsklimatet var obefintligt. Det fanns i stort sett inte ens vilja att diskutera.

Det här går stick i stäv med vad som händer ute i kommuner och landsting. Där löser man problemen över partigränser med olika former av samarbete. Man kan fundera på om kommun- och landstingspolitiker är mer mogna och ser verkligheten på mer än ett sätt. Om man historiskt tittar på Sverige Riksdag har man löst uppkomna kriser med blocköverskridande överenskommelser. Bondeförbundet/Centern har vid fler tillfällen ställt upp. Ingvar Carlsson stöttade Bildt när räntan rakethöjdes. Bengt Westerberg visade samarbetsvilja när det var nödvändigt.

Kan det vara för att Alliansen är för totalcementerat? I så fall är detta mycket negativt för Sverige.

Roy Olsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.