2018-04-17 06:00

2018-04-17 06:00

Gäller att börja i tid

LEDARE

Karlskoga kommun ska försöka ändra vår inställning till att studera vidare. Under devisen #pluggavidare ska elever på högstadiet och gymnasiet fås att inse vikten av högre studier.

Jag är fullständigt, totalt, absolut och hundraprocentigt med på tanken och ambitionen. Jag är själv uppvuxen med en farmor som städade på epidemisjukhuset och en farfar som jobbade vid järnvägen. Men jag är också uppvuxen med en far som både tog studenten och läste vid universitetet och sedan arbetade som lärare på en av Göteborgs mest ansedda gymnasieskolor.

Så jag vet verkligen vad #pluggavidare kan betyda för en människas utveckling – och för barn som växer upp med känslan av att studera är självklart och allt är möjligt.

Men frågan är hur mycket en haschtag och en kampanj på högstadiet och gymnasiet hjälper?

En undersökning som presenterades för ungefär två och ett halvt år sedan visade att eleverna faktiskt är mer intresserade av skolan och sina betyg än föräldrarna. Och politikerna.

Ansvariga politiker strök för några år sedan målet att alla elever ska klara sig med godkända betyg. Det beslutet fick de bakläxa på av Skolinspektionen, och ändrades, men ändå... Barn och utbildningsnämnden har en ordförande som hittills inte stått upp för sin verksamhet – i alla fall inte utåt – utan bara säger att hon ska titta vidare på var det går att spara.

Sedan har vi föräldrarna. 850 elever svarade på den enkät som skickades ut 2015 – men bara 300 föräldrar var tillräckligt intresserade av sina barns skolgång för att ens orka svara på några frågor.

När man tittade på svaren var det också tydligt att eleverna är mer intresserade av skolan än vuxenvärlden. Eleverna tyckte till exempel att det är viktigare med bra betyg än de vuxna.

De elever jag pratade med återkom gång på gång till behovet av vuxna som förebilder. Föräldrar som talar om och visar hur viktig skolan är. Lärare som kan hålla ordning i klassrummet och lära ut. Behovet av en vuxenvärld som kan förklara eller visa varför betygen är så viktiga och vad man ska ha dem till. Inte bara upprepar mantrat ”det är viktigt att klara skolan bra”.

Eleverna berättade också om lärare som måste lägga så mycket tid och energi på att alla ska få ett E att de varken har tid eller ork att ta hand om de elever som med extra hjälp och stimulans skulle ha möjligheten att nå högre betyg.

Jag tror att kampanjen #pluggavidare ska vända sig till alla föräldrar i samma sekund som de lämnar sitt barn på förskolan. Det är föräldrarna som redan från första början ska visa sina barn vilka möjligheter till högre studier vi faktiskt har i Sverige. Och att det kan ge dem ett rikare liv på så många sätt.

Men det handlar minst lika mycket om att politikerna inte bara pratar om hur viktig skolan är – utan också visar både elever, lärare och föräldrar detta genom handling.

Sedan får vi inte glömma bort att alla faktiskt inte är skapta för att plugga vidare – men det får bli en annan text.

Catarina Forsberg

Jag är fullständigt, totalt, absolut och hundraprocentigt med på tanken och ambitionen. Jag är själv uppvuxen med en farmor som städade på epidemisjukhuset och en farfar som jobbade vid järnvägen. Men jag är också uppvuxen med en far som både tog studenten och läste vid universitetet och sedan arbetade som lärare på en av Göteborgs mest ansedda gymnasieskolor.

Så jag vet verkligen vad #pluggavidare kan betyda för en människas utveckling – och för barn som växer upp med känslan av att studera är självklart och allt är möjligt.

Men frågan är hur mycket en haschtag och en kampanj på högstadiet och gymnasiet hjälper?

En undersökning som presenterades för ungefär två och ett halvt år sedan visade att eleverna faktiskt är mer intresserade av skolan och sina betyg än föräldrarna. Och politikerna.

Ansvariga politiker strök för några år sedan målet att alla elever ska klara sig med godkända betyg. Det beslutet fick de bakläxa på av Skolinspektionen, och ändrades, men ändå... Barn och utbildningsnämnden har en ordförande som hittills inte stått upp för sin verksamhet – i alla fall inte utåt – utan bara säger att hon ska titta vidare på var det går att spara.

Sedan har vi föräldrarna. 850 elever svarade på den enkät som skickades ut 2015 – men bara 300 föräldrar var tillräckligt intresserade av sina barns skolgång för att ens orka svara på några frågor.

När man tittade på svaren var det också tydligt att eleverna är mer intresserade av skolan än vuxenvärlden. Eleverna tyckte till exempel att det är viktigare med bra betyg än de vuxna.

De elever jag pratade med återkom gång på gång till behovet av vuxna som förebilder. Föräldrar som talar om och visar hur viktig skolan är. Lärare som kan hålla ordning i klassrummet och lära ut. Behovet av en vuxenvärld som kan förklara eller visa varför betygen är så viktiga och vad man ska ha dem till. Inte bara upprepar mantrat ”det är viktigt att klara skolan bra”.

Eleverna berättade också om lärare som måste lägga så mycket tid och energi på att alla ska få ett E att de varken har tid eller ork att ta hand om de elever som med extra hjälp och stimulans skulle ha möjligheten att nå högre betyg.

Jag tror att kampanjen #pluggavidare ska vända sig till alla föräldrar i samma sekund som de lämnar sitt barn på förskolan. Det är föräldrarna som redan från första början ska visa sina barn vilka möjligheter till högre studier vi faktiskt har i Sverige. Och att det kan ge dem ett rikare liv på så många sätt.

Men det handlar minst lika mycket om att politikerna inte bara pratar om hur viktig skolan är – utan också visar både elever, lärare och föräldrar detta genom handling.

Sedan får vi inte glömma bort att alla faktiskt inte är skapta för att plugga vidare – men det får bli en annan text.

Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.