2018-04-13 06:00

2018-04-13 06:00

Väljarnas förtroende?

LEDARE

Kommunrevisorerna har nu sagt sitt sista ord när det gäller den så kallade Kemab-affären.

De anser inte att det socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Olov Axelsson ska beviljas ansvarsfrihet. Sven-Olov Axelsson själv verkar – i alla fall utåt – inte ha några planer på att avgå frivilligt, utan har slagit fast att det inte är revisorerna som bestämmer utan kommunfullmäktiges ledamöter.

Detta äger naturligtvis sin riktighet.

Socialdemokraternas ordförande i Karlskoga, Urban Jonsson, har i flera månader kört på taktiken att försöka smeta ut ansvaret på så många som möjligt. Hans tanke verkar vara att om han kan göra tillräckligt många medskyldiga till denna röra desto större möjlighet har Sven-Olov Axelsson att klara sig kvar.

Han har också i en insändare slagit fast att Sven-Olov Axelsson har partiets fulla förtroende. Detta torde vara en sanning med modifikation, det är knappast full uppslutning på arbetarekommuns möten, och där har så vitt jag förstått inte heller röstsiffrorna varit enhälliga. (Nej jag har av naturliga skäl inte varit med på medlemsmöten, men det hindrar faktiskt inte att jag har tillgång till information.)

Men oavsett vilket så är detta ett svar på en felaktigt ställd fråga.

Det intressanta är väl om Sven-Olov Axelsson har väljarnas förtroende?

Eller? Tycker Karlskogabor i gemen att han är mannen de vill ska leda kommunen framåt?

Och jag måste säga att jag tvivlar starkt på detta.

Jag kan bara gå till mig själv. Även om jag inte delar Sven-Olov Axelssons politiska åsikter har jag alltid uppfattat honom som en rak och ärlig person med Karlskogas bästa för ögonen. Jag tror fortfarande att han har Karlskogas bästa för ögonen.

Men den turbulens som kommunen virvlat runt i det senaste året är han skyldig till. Även om vi är generösa och lägger frågan om huruvida han försökte sälja Kemab eller inte åt sidan, så har ett drygt år av mandatperioden gått åt till att hantera denna fråga, och det är inte slut ännu.

Dessa otydligheter, detta spekulerande, detta förklarande och bortförklarande är han ansvarig för.

Personalen på Kemab har inte vetat vad som gäller. Ena dagen arbetade de i ett råttbo som vi ska vara glada för att någon vill köpa för att ett år senare vara del av en vinstmaskin som ska leverera miljoner och åter miljoner till kommunkassan.

Karlskogaborna har inte vetat vad som gäller. Vem har egentligen sagt vad till vem och när?

Ekonomidirektören har haft en oklar roll i hela denna sorgliga historia.

Kommundirektören verkar ha varit drivande på flera punkter, men kan inte ens ge svar på vad hon gjort utan att få hjälp av advokater.

Allt detta faller på Sven-Olov Axelsson. Det är han som är ytterst ansvarig för hur kommunen sköts – eller missköts – och det är ett ansvar han måste ta.

Att ha arbetarekommunens förtroende räcker inte. Och min övertygelse är att om han sitter kvar kommer han att upptäcka det på valdagen.

Catarina Forsberg

 

De anser inte att det socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Olov Axelsson ska beviljas ansvarsfrihet. Sven-Olov Axelsson själv verkar – i alla fall utåt – inte ha några planer på att avgå frivilligt, utan har slagit fast att det inte är revisorerna som bestämmer utan kommunfullmäktiges ledamöter.

Detta äger naturligtvis sin riktighet.

Socialdemokraternas ordförande i Karlskoga, Urban Jonsson, har i flera månader kört på taktiken att försöka smeta ut ansvaret på så många som möjligt. Hans tanke verkar vara att om han kan göra tillräckligt många medskyldiga till denna röra desto större möjlighet har Sven-Olov Axelsson att klara sig kvar.

Han har också i en insändare slagit fast att Sven-Olov Axelsson har partiets fulla förtroende. Detta torde vara en sanning med modifikation, det är knappast full uppslutning på arbetarekommuns möten, och där har så vitt jag förstått inte heller röstsiffrorna varit enhälliga. (Nej jag har av naturliga skäl inte varit med på medlemsmöten, men det hindrar faktiskt inte att jag har tillgång till information.)

Men oavsett vilket så är detta ett svar på en felaktigt ställd fråga.

Det intressanta är väl om Sven-Olov Axelsson har väljarnas förtroende?

Eller? Tycker Karlskogabor i gemen att han är mannen de vill ska leda kommunen framåt?

Och jag måste säga att jag tvivlar starkt på detta.

Jag kan bara gå till mig själv. Även om jag inte delar Sven-Olov Axelssons politiska åsikter har jag alltid uppfattat honom som en rak och ärlig person med Karlskogas bästa för ögonen. Jag tror fortfarande att han har Karlskogas bästa för ögonen.

Men den turbulens som kommunen virvlat runt i det senaste året är han skyldig till. Även om vi är generösa och lägger frågan om huruvida han försökte sälja Kemab eller inte åt sidan, så har ett drygt år av mandatperioden gått åt till att hantera denna fråga, och det är inte slut ännu.

Dessa otydligheter, detta spekulerande, detta förklarande och bortförklarande är han ansvarig för.

Personalen på Kemab har inte vetat vad som gäller. Ena dagen arbetade de i ett råttbo som vi ska vara glada för att någon vill köpa för att ett år senare vara del av en vinstmaskin som ska leverera miljoner och åter miljoner till kommunkassan.

Karlskogaborna har inte vetat vad som gäller. Vem har egentligen sagt vad till vem och när?

Ekonomidirektören har haft en oklar roll i hela denna sorgliga historia.

Kommundirektören verkar ha varit drivande på flera punkter, men kan inte ens ge svar på vad hon gjort utan att få hjälp av advokater.

Allt detta faller på Sven-Olov Axelsson. Det är han som är ytterst ansvarig för hur kommunen sköts – eller missköts – och det är ett ansvar han måste ta.

Att ha arbetarekommunens förtroende räcker inte. Och min övertygelse är att om han sitter kvar kommer han att upptäcka det på valdagen.

Catarina Forsberg

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.