2017-12-06 06:00

2017-12-06 06:00

Det är sorgligt

LEDARE

En majoritet av kommunstyrelsen i Degerfors har beslutat att sluta annonsera ut fullmäktigesammanträdena i de lokala papperstidningarna. I stället ska man enbart sprida informationen digitalt. Jag skulle kunna rasa. Men jag blir mest bara ledsen.

Att jag i hela mitt yrkesverksamma liv arbetat på småtidningar beror till stor del på att jag tror på alla människors rätt till information och möjlighet att göra sin röst hörd. Jag anser att lokaltidningar har en viktig roll att spela i den lokala demokratin.

Utan offentlighet och möjlighet till debatt tror jag att till exempel att Rävåsskolan hade varit riven och Kemab hade varit sålt. Dels för att tidningarna skrev om planerna, men minst lika mycket för att alla de som protesterat haft någonstans att ge uttryck för sina åsikter.

Och trots att allt fler nya prenumeranter väljer en digital form har vi fortfarande ungefär 23 000 läsare av papperstidningen i Karlskoga och Degerfors.

I det läget anser de flesta av ledamöterna i kommunstyrelsen i Degerfors att det inte längre är nödvändigt att tala om i tidningen när kommunens högsta beslutande organ – kommunfullmäktige – har sina sammanträden. I annonsen som brukar vara införd finns också en del information om vilka ärenden som ska avhandlas.

Tio gånger om året samlas de som blivit valda att representera oss för att besluta om viktiga saker för kommunens framtid. Hur mycket pengar som ska satsas på till exempel vägar, skolor, äldreomsorg, idrott och barnomsorg.

Nu ska vi i ärlighetens namn säga att dessa möten normalt sätt inte samlar en massa åhörare – men det finns alltid några intresserade på plats.

Men alla som har tidningen får veta när mötet är. Alla har en chans att komma och lyssna och själv bilda sig en uppfattning om hur de vi röstat på sköter sig.

Pengarna kommunen sparar på detta kan inte vara anledningen - det är småsummor både för kommunen och för tidningen – utan det visar på en demokratisyn som är sorglig.

Samtidigt som digitalt utanförskap diskuteras mer än någonsin väljer kommunstyrelsen i Degerfors att ställa en stor grupp människor utanför den demokratiska processen.

Nu är det ju så att detta förslag ska godkännas och röstas igenom i kommunfullmäktige. Precis som det ska vara så får ni läsa om detta INNAN det slutliga beslutet fattas. Kanske kan texterna få en och annan fullmäktigeledamot att tänka efter.

För alla har inte dator. Alla har inte ens bredband och en stabil uppkoppling.

Men alla borde ha rätt att få veta när avgörande beslut fattas om saker som kanske rör just din gata eller ditt barns skola.

Framför allt i en kommun som styrs av ett parti som säger sig slåss för jämlikhet...

Catarina Forsberg

Att jag i hela mitt yrkesverksamma liv arbetat på småtidningar beror till stor del på att jag tror på alla människors rätt till information och möjlighet att göra sin röst hörd. Jag anser att lokaltidningar har en viktig roll att spela i den lokala demokratin.

Utan offentlighet och möjlighet till debatt tror jag att till exempel att Rävåsskolan hade varit riven och Kemab hade varit sålt. Dels för att tidningarna skrev om planerna, men minst lika mycket för att alla de som protesterat haft någonstans att ge uttryck för sina åsikter.

Och trots att allt fler nya prenumeranter väljer en digital form har vi fortfarande ungefär 23 000 läsare av papperstidningen i Karlskoga och Degerfors.

I det läget anser de flesta av ledamöterna i kommunstyrelsen i Degerfors att det inte längre är nödvändigt att tala om i tidningen när kommunens högsta beslutande organ – kommunfullmäktige – har sina sammanträden. I annonsen som brukar vara införd finns också en del information om vilka ärenden som ska avhandlas.

Tio gånger om året samlas de som blivit valda att representera oss för att besluta om viktiga saker för kommunens framtid. Hur mycket pengar som ska satsas på till exempel vägar, skolor, äldreomsorg, idrott och barnomsorg.

Nu ska vi i ärlighetens namn säga att dessa möten normalt sätt inte samlar en massa åhörare – men det finns alltid några intresserade på plats.

Men alla som har tidningen får veta när mötet är. Alla har en chans att komma och lyssna och själv bilda sig en uppfattning om hur de vi röstat på sköter sig.

Pengarna kommunen sparar på detta kan inte vara anledningen - det är småsummor både för kommunen och för tidningen – utan det visar på en demokratisyn som är sorglig.

Samtidigt som digitalt utanförskap diskuteras mer än någonsin väljer kommunstyrelsen i Degerfors att ställa en stor grupp människor utanför den demokratiska processen.

Nu är det ju så att detta förslag ska godkännas och röstas igenom i kommunfullmäktige. Precis som det ska vara så får ni läsa om detta INNAN det slutliga beslutet fattas. Kanske kan texterna få en och annan fullmäktigeledamot att tänka efter.

För alla har inte dator. Alla har inte ens bredband och en stabil uppkoppling.

Men alla borde ha rätt att få veta när avgörande beslut fattas om saker som kanske rör just din gata eller ditt barns skola.

Framför allt i en kommun som styrs av ett parti som säger sig slåss för jämlikhet...

Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.