2016-09-16 06:00

2016-09-16 06:00

Vi måste skifta fokus

Att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser är inte lösningen på att få fler kvinnor i ledande positioner inom näringslivet. Det kan förefalla konkret och handlingskraftigt – men tar fokus från de grundläggande problemen.

Det handlar löner och arbetsvillkor, ansvar för hem och familj och den grundläggande synen på makt. Det är fortfarande så att allt vi kvinnor gör och är definieras med mäns ögon och med mäns måttstock – antingen vi är medvetna om det eller inte... Många av de kvinnor som i dag anses framgångsrika har gjort karriär på männens villkor, genom att visa att de minsann är lika bra som en redig karl. Hur jämlikt är det? Hur många nya perspektiv tillför det i styrelsearbetet?

Där är jag övertygad om att Annie Lööf och Ebba Busch-Thor gjort mer för jämlikheten än all kvotering i världen.

Dessutom är det snudd på förnedrande för en kvinna att få en styrelsepost enbart för att hon är kvinna. Jag vet att män kvoterat in varandra i årtusenden, men är det en anledning till att göra likadant fast tvärt om?

Dessutom måste faktiskt de som äger ett företag själva få avgöra vilka de tror är mest lämpade att driva det framåt.

Men det handlar också om våra arbetsplatser, vilka möjligheter du som kvinna har att utvecklas i din chefsroll.

En undersökning som genomförts på Göteborgs Universitet visar att en chef inom vård och omsorg har nästan tre gånger så många underställda som cheferna i tillverkningsindustrin och dubbelt så många som cheferna inom bygg. Detta resulterar bland annat i sämre kontroll över arbetet, stress, mindre tid till medarbetarna, större missnöje med chefen och ökad personalomsättning.

Och en kvinna som känner sig misslyckad som chef – trots att hon faktiskt aldrig haft en ärlig chans.

En miljon kvinnor arbetar inom vård, omsorg och utbildning.

Vill vi ha fler kvinnor i ledande roller måste vi alltså skapa arbetsplatser för kvinnor där de har en chans att utvecklas i sin chefsroll, kan bygga erfarenhet och kompetens för att söka sig vidare mot tyngre uppdrag. De arbetsplatserna finns inte inom vård och omsorg i dag.

Dessutom arbetar den rödgröna regeringen hårt med att misstänkliggöra alla privata initiativ inom vård och omsorg – trots att de säger sig vara feminister.

Inte nog med att man vill sätta vinsttak på vård och omsorg, som det verkar på väldigt lösa grunder. Dessutom sänks det så kallade RUT-avdraget vid årsskiftet från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Detta trots att en mätning av Global Entrepreneurship Monitor (GEM) visar att kvinnor lyfter nyföretagandet i Sverige - och att detta nyföretagande framför allt varit inom tjänster som omfattas av RUT-avdraget.

Detta berövar kvinnor möjligheten att starta och driva egna företag – på sina premisser.

Så nej.

Kvotering skulle enbart fungera som kosmetika för att måla över de bakomliggande problemen, och inte ens den bästa makeup kan dölja problemen hur länge som helst.

Catarina Forsberg

 

Det handlar löner och arbetsvillkor, ansvar för hem och familj och den grundläggande synen på makt. Det är fortfarande så att allt vi kvinnor gör och är definieras med mäns ögon och med mäns måttstock – antingen vi är medvetna om det eller inte... Många av de kvinnor som i dag anses framgångsrika har gjort karriär på männens villkor, genom att visa att de minsann är lika bra som en redig karl. Hur jämlikt är det? Hur många nya perspektiv tillför det i styrelsearbetet?

Där är jag övertygad om att Annie Lööf och Ebba Busch-Thor gjort mer för jämlikheten än all kvotering i världen.

Dessutom är det snudd på förnedrande för en kvinna att få en styrelsepost enbart för att hon är kvinna. Jag vet att män kvoterat in varandra i årtusenden, men är det en anledning till att göra likadant fast tvärt om?

Dessutom måste faktiskt de som äger ett företag själva få avgöra vilka de tror är mest lämpade att driva det framåt.

Men det handlar också om våra arbetsplatser, vilka möjligheter du som kvinna har att utvecklas i din chefsroll.

En undersökning som genomförts på Göteborgs Universitet visar att en chef inom vård och omsorg har nästan tre gånger så många underställda som cheferna i tillverkningsindustrin och dubbelt så många som cheferna inom bygg. Detta resulterar bland annat i sämre kontroll över arbetet, stress, mindre tid till medarbetarna, större missnöje med chefen och ökad personalomsättning.

Och en kvinna som känner sig misslyckad som chef – trots att hon faktiskt aldrig haft en ärlig chans.

En miljon kvinnor arbetar inom vård, omsorg och utbildning.

Vill vi ha fler kvinnor i ledande roller måste vi alltså skapa arbetsplatser för kvinnor där de har en chans att utvecklas i sin chefsroll, kan bygga erfarenhet och kompetens för att söka sig vidare mot tyngre uppdrag. De arbetsplatserna finns inte inom vård och omsorg i dag.

Dessutom arbetar den rödgröna regeringen hårt med att misstänkliggöra alla privata initiativ inom vård och omsorg – trots att de säger sig vara feminister.

Inte nog med att man vill sätta vinsttak på vård och omsorg, som det verkar på väldigt lösa grunder. Dessutom sänks det så kallade RUT-avdraget vid årsskiftet från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Detta trots att en mätning av Global Entrepreneurship Monitor (GEM) visar att kvinnor lyfter nyföretagandet i Sverige - och att detta nyföretagande framför allt varit inom tjänster som omfattas av RUT-avdraget.

Detta berövar kvinnor möjligheten att starta och driva egna företag – på sina premisser.

Så nej.

Kvotering skulle enbart fungera som kosmetika för att måla över de bakomliggande problemen, och inte ens den bästa makeup kan dölja problemen hur länge som helst.

Catarina Forsberg

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.