2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

Taggad på taggar

Många vill och kan låna böcker även om öppettiderna minskar. Det visar Degerfors bibliotek som nu funderar på att öka öppettiderna med hjälp av ”taggar”.

Degerforsborna lånar flest böcker per person i länet-.man lånar också klart många fler än rikssnittet.

9,02 böcker per person och år lånas på Degerfors bibliotek.

Detta trots att man 2012 tvingades minska öppettiderna.

De förklaringar bibliotekets chef Sofia Luthman funderar över att bra utbud och tydlig skyltning.

Hon berättar också att man funderar på att öka tillgängligheten genom ett taggsystem. I korthet går det ut på att varje lånekund får en egen tagg som de låser upp med och när de valt ut sina böcker så taggar de ut såväl sig själv som böckerna, varvid det registreras vem som lånat vilken bok.

Även i Karlskoga pågår diskussioner om att införa ett taggsystem.

Det infördes i Vindelns kommunför två år sedan, och erfarenheterna är goda.

Åza Sjöstam på Vindelns bibliotek berättar att i en kommun med ungefär 3000 invånare i centralorten så har 200 personer sin egen bibliotekstagg. Det fanns oro för skadegörelse, men det har inte varit några problem alls. Inte heller upplever hon att taggarna används som en eventuell väg för nedskärningar.

Det är ett väldigt bra komplement, helt enkelt.

Detta väcker tankar om perspektiv och ords betydelse.

Under processen med Bibliotek 3.0 i Karlskoga framkom tydligt att många ser biblioteket som en mötesplats.

En mötesplats för unga. En mötesplats över generationerna. En mötesplats för olika kulturer.

Ett café stod längst upp de flestas önskelistor.

Men naturligtvis kan en mötesplats lika gärna vara fem ungdomar som ”taggar in på biblioteket på väg hem efter träningen i Bregårdshallen. Två diskuterar vilken bok de ska välja till läsuppgiften i skolan, en surfar in på nätet eftersom hens dator är paj och de andra två slåss om vilken film de ska låna.

Eller så behöver den arbetspendlande medelålders mannen bara komma in för att hämta den bok han beställt – något han inte kunnat göra tidigare eftersom han inte kom tillbaka till Degerfors innan biblioteket stängde.

Biblioteket kan kort sagt bli en mötesplats på många sätt.

Catarina Forsberg

Degerforsborna lånar flest böcker per person i länet-.man lånar också klart många fler än rikssnittet.

9,02 böcker per person och år lånas på Degerfors bibliotek.

Detta trots att man 2012 tvingades minska öppettiderna.

De förklaringar bibliotekets chef Sofia Luthman funderar över att bra utbud och tydlig skyltning.

Hon berättar också att man funderar på att öka tillgängligheten genom ett taggsystem. I korthet går det ut på att varje lånekund får en egen tagg som de låser upp med och när de valt ut sina böcker så taggar de ut såväl sig själv som böckerna, varvid det registreras vem som lånat vilken bok.

Även i Karlskoga pågår diskussioner om att införa ett taggsystem.

Det infördes i Vindelns kommunför två år sedan, och erfarenheterna är goda.

Åza Sjöstam på Vindelns bibliotek berättar att i en kommun med ungefär 3000 invånare i centralorten så har 200 personer sin egen bibliotekstagg. Det fanns oro för skadegörelse, men det har inte varit några problem alls. Inte heller upplever hon att taggarna används som en eventuell väg för nedskärningar.

Det är ett väldigt bra komplement, helt enkelt.

Detta väcker tankar om perspektiv och ords betydelse.

Under processen med Bibliotek 3.0 i Karlskoga framkom tydligt att många ser biblioteket som en mötesplats.

En mötesplats för unga. En mötesplats över generationerna. En mötesplats för olika kulturer.

Ett café stod längst upp de flestas önskelistor.

Men naturligtvis kan en mötesplats lika gärna vara fem ungdomar som ”taggar in på biblioteket på väg hem efter träningen i Bregårdshallen. Två diskuterar vilken bok de ska välja till läsuppgiften i skolan, en surfar in på nätet eftersom hens dator är paj och de andra två slåss om vilken film de ska låna.

Eller så behöver den arbetspendlande medelålders mannen bara komma in för att hämta den bok han beställt – något han inte kunnat göra tidigare eftersom han inte kom tillbaka till Degerfors innan biblioteket stängde.

Biblioteket kan kort sagt bli en mötesplats på många sätt.

Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.