2016-05-24 06:00

2016-05-24 06:00

Landsbygd skapar jobb

Moderaterna har just avslutat sitt Sverigemöte. Ett av deras budskap är att Sverige ska fungera.

Enligt mig borde deras vårkampanj heta ”Hela Sverige ska fungera”. Att tro att vårt land ska uppnå sin fulla potential enbart genom att satsa på de så kallade tillväxtregionerna är korkat.

För det första så finns den vattenkraft, den vindkraft, de gruvor och alla andra naturtillgångar som är en av de bärande benen i vår utveckling ute i landet. För att den ska kunna utvinnas och användas måste folk bo och verka på plats.

För det andra ser inte företag längre ut som de har gjort. Allt fler företag - framför allt de nystartade - har en eller ett par anställda. Sammanlagt är drygt 90 procent av alla företag små, det vill säga att de har 1-9 anställda. Och den moderna tekniken ger människor möjlighet att bo, leva och arbeta var de vill.

För det tredje är besöksnäringen den snabbast växande näringsgrenen just nu. De senaste fem åren har det skapats 159 000 nya arbetstillfällen inom besöksnäringen medan tillverkningsindustrin under samma period har minskat med drygt 100 000 jobb. Här har landsbygden alla möjligheter att utveckla och bidra till landets tillväxt med naturupplevelser, extremsporter och lyxupplevelser på ställen som Grythyttan och Loka Brunn. Lugn och ro, frisk luft, orörd natur och möten med djur I vilt tillstånd är något som allt fler längtar efter – och behöver.

Men detta kräver insatser från politiskt håll.

Lagstiftning måste anpassas så att den fungerar även för små företag som verkar på udda ställen med verksamhet som inte passar in i strikta mallar. Exempelvis Tin Gumun som i flera år slagits mot Skatteverket för att få undantag från lagen om kassaregister eftersom hennes fäbod varken har el eller mobiltäckning. Hittills utan framgång.

Jag tycker också att statliga myndigheter ska utlokaliseras. Det är inte konstigare att flytta till Visby, Östersund eller Umeå för att behålla jobbet än att flytta från samma orter till Stockholm för att få ett... Dessutom skulle det faktum att myndigheten verkar utanför storstadsområdena underlätta den anpassning av lagstiftningen som behövs.

Men det räcker inte.

För att landsbygden ska fungera och bli en bärande, bidragande del av Sverige krävs förutsättningar i form av social service såsom skola, sjukvård, försäkringskassa, arbetsförmedling, kommunal service och polis. För att inte prata om infrastruktur och fungerande kommunikationer. Bromma har till exempel framställts som en Stockholmsfråga. I mina ögon är det mycket mer än så. Det handlar minst lika mycket om att resten av Sverige ska kunna ta sig till huvudstaden. Ett snabbt, fungerande bredband överallt är en annan förutsättning som borde vara en självklarhet.

Sist men absolut inte minst så behöver vi det jävlar anamma som finns ute i landet. Det finns en helt annan handlingsförmåga, en tro till sin egen kraft och beredskap att improvisera och lösa problem.

Det är något som i varje läge borde bejakas i stället för att motarbetas.

Catarina Forsberg

Moderaterna har just avslutat sitt Sverigemöte. Ett av deras budskap är att Sverige ska fungera.

Enligt mig borde deras vårkampanj heta ”Hela Sverige ska fungera”. Att tro att vårt land ska uppnå sin fulla potential enbart genom att satsa på de så kallade tillväxtregionerna är korkat.

För det första så finns den vattenkraft, den vindkraft, de gruvor och alla andra naturtillgångar som är en av de bärande benen i vår utveckling ute i landet. För att den ska kunna utvinnas och användas måste folk bo och verka på plats.

För det andra ser inte företag längre ut som de har gjort. Allt fler företag - framför allt de nystartade - har en eller ett par anställda. Sammanlagt är drygt 90 procent av alla företag små, det vill säga att de har 1-9 anställda. Och den moderna tekniken ger människor möjlighet att bo, leva och arbeta var de vill.

För det tredje är besöksnäringen den snabbast växande näringsgrenen just nu. De senaste fem åren har det skapats 159 000 nya arbetstillfällen inom besöksnäringen medan tillverkningsindustrin under samma period har minskat med drygt 100 000 jobb. Här har landsbygden alla möjligheter att utveckla och bidra till landets tillväxt med naturupplevelser, extremsporter och lyxupplevelser på ställen som Grythyttan och Loka Brunn. Lugn och ro, frisk luft, orörd natur och möten med djur I vilt tillstånd är något som allt fler längtar efter – och behöver.

Men detta kräver insatser från politiskt håll.

Lagstiftning måste anpassas så att den fungerar även för små företag som verkar på udda ställen med verksamhet som inte passar in i strikta mallar. Exempelvis Tin Gumun som i flera år slagits mot Skatteverket för att få undantag från lagen om kassaregister eftersom hennes fäbod varken har el eller mobiltäckning. Hittills utan framgång.

Jag tycker också att statliga myndigheter ska utlokaliseras. Det är inte konstigare att flytta till Visby, Östersund eller Umeå för att behålla jobbet än att flytta från samma orter till Stockholm för att få ett... Dessutom skulle det faktum att myndigheten verkar utanför storstadsområdena underlätta den anpassning av lagstiftningen som behövs.

Men det räcker inte.

För att landsbygden ska fungera och bli en bärande, bidragande del av Sverige krävs förutsättningar i form av social service såsom skola, sjukvård, försäkringskassa, arbetsförmedling, kommunal service och polis. För att inte prata om infrastruktur och fungerande kommunikationer. Bromma har till exempel framställts som en Stockholmsfråga. I mina ögon är det mycket mer än så. Det handlar minst lika mycket om att resten av Sverige ska kunna ta sig till huvudstaden. Ett snabbt, fungerande bredband överallt är en annan förutsättning som borde vara en självklarhet.

Sist men absolut inte minst så behöver vi det jävlar anamma som finns ute i landet. Det finns en helt annan handlingsförmåga, en tro till sin egen kraft och beredskap att improvisera och lösa problem.

Det är något som i varje läge borde bejakas i stället för att motarbetas.

Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.