2016-04-16 06:00

2016-04-16 06:00

Pinsamt för alla

LEDARE

I torsdags kväll satt jag och lyssnade på Mehmet Kaplan. Miljöpartist och bostadsminister i den sittande regering.

När jag skriver detta har han ännu inte avgått frivilligt eller blivit tvingad bort av statsminister Lövén. Alla berörda har också låtit meddela att de inte kommer att lämna fler kommerntarer. Men jag hoppas ändå att Mehmet Kaplans dagar som minister snart är över.

Det har ju – som väl ingen missat – visat sig att Mehmet Kaplan förra sommaren deltog i en middag arrangerad av företagsnätverket Tümsiad. Bland gästerna fanns Ilhan Senturk, ledare för den turkiska, ultranationalistiska, högerextremistiska organisationen Grå vargarna. Det är en organisation med förföljelse, hatbrott och mord på sitt samvete.

Mehmet Kaplan hävdar att han inte hade en aning om att Ilhan Senturk var på middagen.

Någon debatt ställde han inte upp på, och den statliga televisionen var vänlig nog att gå med på att intervjua honom och en av hans starkaste kritiker, liberalernas Fredrik Malm separat.

Jag var rädd att detta skulle tjäna Mehmet Kaplan väl, men det hade jag inte behövt oroa mig för.

Landets bostadsminister hade inga problem att göra en slät figur av sig själv på egen hand.

Han försäkrade flera gånger att han inte hade en aning om vem Ilhan Senturk från Grå vargarna var.

För som minister så träffar han massor av olika människor och han kan minsann inte alltid kolla vilka som är bjudna och det viktiga är faktiskt att han är oerhört tydlig med vilka åsikter han står för...

Upprepade han ett otal gånger med lite olika formuleringar.

Och detta sa han genom hela intervjun utan att en enda gång ge ett tydligt och klart svar på vad han står för.

Och jag har fortfarande inte bestämt mig för vad som är värst.

Att vi har en minister som inte har en aning om vem som finns representerade på middagar han säger ja till eller att vi har en minister som inte ens vet vad ett rakt och tydligt besked är.

Detta är inte första gången som Mehmet kaplan är i blåsväder för att han syns i extrema sammanhang. Han har ett antal gånger anklagats för att ha en dold agenda.

Det har jag inga som helst möjligheter att avgöra eller ens ha en välgrundad åsikt om.

Men jag vet med bestämdhet att vi inte kan ha en minister – som dessutom är ansvarig för bostadspolitiken som är en viktig del av ett fungerande, integrerat samhälle – som antingen hyser mer extrema åsikter än han vill tillstå eller också är mer än lovligt naiv. Eller skyller på att systemet inte har fungerat.

Jag hoppas att Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiske kommentator, hade rätt när hon på torsdagskvällen trodde att statsminister Stefan Lövén skulle vara osentimental i sin behandling av Mehmet Kaplan.

Catarina Forsberg

 

 

När jag skriver detta har han ännu inte avgått frivilligt eller blivit tvingad bort av statsminister Lövén. Alla berörda har också låtit meddela att de inte kommer att lämna fler kommerntarer. Men jag hoppas ändå att Mehmet Kaplans dagar som minister snart är över.

Det har ju – som väl ingen missat – visat sig att Mehmet Kaplan förra sommaren deltog i en middag arrangerad av företagsnätverket Tümsiad. Bland gästerna fanns Ilhan Senturk, ledare för den turkiska, ultranationalistiska, högerextremistiska organisationen Grå vargarna. Det är en organisation med förföljelse, hatbrott och mord på sitt samvete.

Mehmet Kaplan hävdar att han inte hade en aning om att Ilhan Senturk var på middagen.

Någon debatt ställde han inte upp på, och den statliga televisionen var vänlig nog att gå med på att intervjua honom och en av hans starkaste kritiker, liberalernas Fredrik Malm separat.

Jag var rädd att detta skulle tjäna Mehmet Kaplan väl, men det hade jag inte behövt oroa mig för.

Landets bostadsminister hade inga problem att göra en slät figur av sig själv på egen hand.

Han försäkrade flera gånger att han inte hade en aning om vem Ilhan Senturk från Grå vargarna var.

För som minister så träffar han massor av olika människor och han kan minsann inte alltid kolla vilka som är bjudna och det viktiga är faktiskt att han är oerhört tydlig med vilka åsikter han står för...

Upprepade han ett otal gånger med lite olika formuleringar.

Och detta sa han genom hela intervjun utan att en enda gång ge ett tydligt och klart svar på vad han står för.

Och jag har fortfarande inte bestämt mig för vad som är värst.

Att vi har en minister som inte har en aning om vem som finns representerade på middagar han säger ja till eller att vi har en minister som inte ens vet vad ett rakt och tydligt besked är.

Detta är inte första gången som Mehmet kaplan är i blåsväder för att han syns i extrema sammanhang. Han har ett antal gånger anklagats för att ha en dold agenda.

Det har jag inga som helst möjligheter att avgöra eller ens ha en välgrundad åsikt om.

Men jag vet med bestämdhet att vi inte kan ha en minister – som dessutom är ansvarig för bostadspolitiken som är en viktig del av ett fungerande, integrerat samhälle – som antingen hyser mer extrema åsikter än han vill tillstå eller också är mer än lovligt naiv. Eller skyller på att systemet inte har fungerat.

Jag hoppas att Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiske kommentator, hade rätt när hon på torsdagskvällen trodde att statsminister Stefan Lövén skulle vara osentimental i sin behandling av Mehmet Kaplan.

Catarina Forsberg

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.