2016-03-24 06:00

2016-03-24 06:00

Symboliskasmulor

LEDARE

Företagande. Socialdemokraterna vill att det ska bli lättare för småföretag att våga anställa. Därför lanserade regeringen ett förslag som innebär att arbetsgivaravgiften från och med 2017 sänks till drygt 10 procent för enskilda firmor som gör sin första anställning. Övriga arbetsgivaravgifter slopas helt. ”Rabatten” täcker löner upp till 25000 kronor och ska gälla i ett år.

Tanken är skenbart god. I dag har endast fem procent av alla enskilda firmor en anställd. Som enskild företagare innebär det en stor ekonomisk risk, eftersom bolagsformen innebär att ägaren är personligt ansvarig för företagets samtliga åtaganden. Hotet om en personlig konkurs om det går dåligt för företaget är högst reell.

Om finansminister Magdalena Andersson (S) på allvar hade velat göra en skillnad för svenska småföretag hade även aktiebolag omfattats av förslaget. Det finns tusentals mindre företag ute i landet som drivs i aktiebolagsform som gärna hade anställt ytterligare en person, och intresseorganisationen Företagarna menar att det är där den stora potentialen finns. Det är dock inte aktuellt för finansministern eftersom det är viktigt att ”vårda statsfinanserna”. Kanske speglar oviljan Socialdemokraternas ålderdomliga syn på vilka det är som driver aktiebolag?

Att förslaget är ofinansierat gör inte saken bättre. Det är långt ifrån osannolikt att de medföljande skattehöjningarna också rör småföretagarna och på det hela taget innebär en intäktsökning för regeringen. En annan fråga är vilka effekter förslaget kan ge upphov till. Då lättnaden av arbetsgivaravgiften upphör efter endast ett år, kan det finnas incitament att då ersätta den anställde?

Än viktigare är att tidsbegränsningen leder till att den ekonomiska risken som det innebär att ha en anställd inte minskar i längden. Frågan är hur många av de enskilda näringsidkare som i dag inte har en anställd som skulle ta steget som en effekt av förslaget. Då förslaget inte gör det billigare i längden för företagen att anställa kommer det i bästa fall att generera nya tillfälliga arbetstillfällen.

Förslaget kompenserar inte heller för höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Långt därifrån. I stället för finansministerns smulor borde Sveriges ensamföretagare presenteras reformer som skulle förbättra villkoren för företagandet på riktigt: sänkta arbetsgivaravgifter för alla företag oavsett bolagsform, minskat regelkrångel och lägre skatter.

Socialdemokraterna visar med sitt förslag att de är fortsatt ointresserade av vad som skapar goda förutsättningar för företagande. Regeringens utspel är blott ett försök att ändra bilden av partiet som företagarfientligt. Det lär inte övertyga någon.

 

Erik Thyselius/SNB

Tanken är skenbart god. I dag har endast fem procent av alla enskilda firmor en anställd. Som enskild företagare innebär det en stor ekonomisk risk, eftersom bolagsformen innebär att ägaren är personligt ansvarig för företagets samtliga åtaganden. Hotet om en personlig konkurs om det går dåligt för företaget är högst reell.

Om finansminister Magdalena Andersson (S) på allvar hade velat göra en skillnad för svenska småföretag hade även aktiebolag omfattats av förslaget. Det finns tusentals mindre företag ute i landet som drivs i aktiebolagsform som gärna hade anställt ytterligare en person, och intresseorganisationen Företagarna menar att det är där den stora potentialen finns. Det är dock inte aktuellt för finansministern eftersom det är viktigt att ”vårda statsfinanserna”. Kanske speglar oviljan Socialdemokraternas ålderdomliga syn på vilka det är som driver aktiebolag?

Att förslaget är ofinansierat gör inte saken bättre. Det är långt ifrån osannolikt att de medföljande skattehöjningarna också rör småföretagarna och på det hela taget innebär en intäktsökning för regeringen. En annan fråga är vilka effekter förslaget kan ge upphov till. Då lättnaden av arbetsgivaravgiften upphör efter endast ett år, kan det finnas incitament att då ersätta den anställde?

Än viktigare är att tidsbegränsningen leder till att den ekonomiska risken som det innebär att ha en anställd inte minskar i längden. Frågan är hur många av de enskilda näringsidkare som i dag inte har en anställd som skulle ta steget som en effekt av förslaget. Då förslaget inte gör det billigare i längden för företagen att anställa kommer det i bästa fall att generera nya tillfälliga arbetstillfällen.

Förslaget kompenserar inte heller för höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Långt därifrån. I stället för finansministerns smulor borde Sveriges ensamföretagare presenteras reformer som skulle förbättra villkoren för företagandet på riktigt: sänkta arbetsgivaravgifter för alla företag oavsett bolagsform, minskat regelkrångel och lägre skatter.

Socialdemokraterna visar med sitt förslag att de är fortsatt ointresserade av vad som skapar goda förutsättningar för företagande. Regeringens utspel är blott ett försök att ändra bilden av partiet som företagarfientligt. Det lär inte övertyga någon.

 

Erik Thyselius/SNB

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.