2015-12-31 06:00

2015-12-31 06:00

Ett nytt år med utmaningar och möjligheter

REGION ÖREBRO LÄN: Fortsatt framtidsfokus för regionstyrelsens ordförande

Världen går in i ett nytt år, och vi i Region Örebro län fortsätter vår resa att ge alla våra länsinvånare den bästa vård och service och att kraftfullt bidra till en positiv utveckling av vårt fina län.

Jag ser ett år framför mig med stora utmaningar, men också med nya möjligheter.

Under 2015 införde vi kostnadsfri sjukvård för alla som fyllt 85 år, vi förbättrade kollektivtrafiken i länet och vi har fortsatt arbetet för en bättre miljö och att ge förutsättningar för att företagen i länet utvecklas och att fler kan etableras.

Närsjukvård har införts under året i syfte att ge länsinvånarna en ännu bättre vård. Vår västra länsdel med Karlskoga, Degerfors och Laxå är nu ett av fyra närsjukvårdsområden som ska underlätta för patienterna att snabbare få olika slags vård när de behöver det och som särskilt ska möta kroniskt sjuka och äldre multisjuka patienters behov.

Närsjukvårdsområdena är: Väster med fem vårdcentraler anknutna till Karlskoga lasarett, Norr med sex vårdcentraler anknutna till Lindesbergs lasarett, och Örebro och Söder med fjorton respektive fyra vårdcentraler anknutna till Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. I Väster och Norr ser vi goda effekter, och i Örebro och i Söder dras nu verksamheten igång.

Genom den nya organisationen knyts alltså vårdcentraler och sjukhus närmare varandra för att bättre och snabbare ta hand om patienter som behöver olika former av vård. Det tar förstås lite tid innan allting satt sig och fungerar optimalt. Men det som hänt hittills visar på positiva resultat och att det blir lättare för patienterna att komma till i de olika vårdformerna. Västra länsdelen har redan kommit långt: det har visat sig att närsjukvården kunnat möta vårdbehov snabbt och flexibelt genom det nära samarbetet mellan Karlskoga lasarett och vårdcentralerna. Goda exempel är influensavaccinering och flyktingmottagandet.

När det gäller länssjukvården som bland annat omfattar kirurgi, ortopedi och röntgen bildas nu länskliniker för att säkra att fortsatt ge en hälso- och sjukvård med högsta kvalitet.

Med närsjukvården fortsätter vi också att utveckla det goda samarbetet med kommunerna med patienternas bästa i fokus. Region Örebro län och kommunerna har ju ett gemensamt uppdrag när det gäller vården, och den kommunala hälso- och sjukvården får fortsatta insatser av läkare och sjukgymnaster i äldreboenden och liknande. Det är viktigt att kommunens sköterskor har nära till att få råd och hjälp av Region Örebro läns läkare och sjukgymnaster i olika vårdfrågor.

Närsjukvården är en del i en strävan att ge vård med fokus på människors behov och åkommor, samtidigt som vi har ordning och reda i ekonomin. Det gäller att se alla möjligheter vi har i vår organisation, vad och vilka vi är till för och att ha fortsatt framtidsfokus.

I utmaningarna finns också möjligheterna!

Med detta ber jag att få tillönska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S)

 

 

Jag ser ett år framför mig med stora utmaningar, men också med nya möjligheter.

Under 2015 införde vi kostnadsfri sjukvård för alla som fyllt 85 år, vi förbättrade kollektivtrafiken i länet och vi har fortsatt arbetet för en bättre miljö och att ge förutsättningar för att företagen i länet utvecklas och att fler kan etableras.

Närsjukvård har införts under året i syfte att ge länsinvånarna en ännu bättre vård. Vår västra länsdel med Karlskoga, Degerfors och Laxå är nu ett av fyra närsjukvårdsområden som ska underlätta för patienterna att snabbare få olika slags vård när de behöver det och som särskilt ska möta kroniskt sjuka och äldre multisjuka patienters behov.

Närsjukvårdsområdena är: Väster med fem vårdcentraler anknutna till Karlskoga lasarett, Norr med sex vårdcentraler anknutna till Lindesbergs lasarett, och Örebro och Söder med fjorton respektive fyra vårdcentraler anknutna till Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. I Väster och Norr ser vi goda effekter, och i Örebro och i Söder dras nu verksamheten igång.

Genom den nya organisationen knyts alltså vårdcentraler och sjukhus närmare varandra för att bättre och snabbare ta hand om patienter som behöver olika former av vård. Det tar förstås lite tid innan allting satt sig och fungerar optimalt. Men det som hänt hittills visar på positiva resultat och att det blir lättare för patienterna att komma till i de olika vårdformerna. Västra länsdelen har redan kommit långt: det har visat sig att närsjukvården kunnat möta vårdbehov snabbt och flexibelt genom det nära samarbetet mellan Karlskoga lasarett och vårdcentralerna. Goda exempel är influensavaccinering och flyktingmottagandet.

När det gäller länssjukvården som bland annat omfattar kirurgi, ortopedi och röntgen bildas nu länskliniker för att säkra att fortsatt ge en hälso- och sjukvård med högsta kvalitet.

Med närsjukvården fortsätter vi också att utveckla det goda samarbetet med kommunerna med patienternas bästa i fokus. Region Örebro län och kommunerna har ju ett gemensamt uppdrag när det gäller vården, och den kommunala hälso- och sjukvården får fortsatta insatser av läkare och sjukgymnaster i äldreboenden och liknande. Det är viktigt att kommunens sköterskor har nära till att få råd och hjälp av Region Örebro läns läkare och sjukgymnaster i olika vårdfrågor.

Närsjukvården är en del i en strävan att ge vård med fokus på människors behov och åkommor, samtidigt som vi har ordning och reda i ekonomin. Det gäller att se alla möjligheter vi har i vår organisation, vad och vilka vi är till för och att ha fortsatt framtidsfokus.

I utmaningarna finns också möjligheterna!

Med detta ber jag att få tillönska er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S)

 

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.