2015-12-17 06:00

2015-12-17 06:00

Inget nytt romregister

LEDARE

Reaktionerna mot att Polisen har gjort ett gediget arbete för att undersöka om de europeiska tiggarna är offer för grov organiserad brottslighet är inte bara överdrivna, de är hycklande. Att dessutom kalla det för ett romregister är närmast löjeväckande.

Som Ekot visar (16/12) har polisen i sitt arbete sökt upp tiggare, ställt ett antal relevanta frågor till dem, fotograferat och dokumenterat bland annat id-handlingar. Arbetet har pågått i över ett års tid. Och tur är väl det. Det är bara två veckor sedan Polisen presenterade sin rapport som visade att även om de allra flesta är här frivilligt så finns det tiggare som har kommit hit under tvång eller som på annat sätt styrs av kriminella.

Att vilja värna utsatta människor är inget ont. Det är tvärtom en utmärkt instinkt. Men den bör inte ges förmånen att diktera agerande utan eftertanke, vilket är vad åtskilliga debattörer och demagoger välvilligt tolkat kan sägas ha gjort efter Ekots rapportering.

Inte heller Ekots egen rapportering är utan brister. Hans Calderas är själv rom och ges utrymme att kommentera ärendet i Ekot. Han presenteras kort och gott som debattör. Ett annat sätt att presentera honom vore som romsk aktivist och en av grundarna av Nätverket för romska EU-migranter. Det skulle ge lyssnaren en väsentligt bättre grund att bedöma hans åsikter. Calderas säger nämligen att det rör sig om en registrering på grund av etnicitet och att det bara är en ursäkt för polisen för att få ut tiggarna ur landet. Han får tala oemotsagd och blir inte bemött.

Att kartlägga en grupp, exempelvis tiggare, om vilken väldigt litet är känt för att undersöka om det förekommer organiserad kriminalitet som drabbar gruppen kan vara högst motiverat. Staten har en skyldighet att skydda inte bara medborgare utan även andra som uppehåller sig i Sverige samt att stävja all form av kriminalitet här. Det är en uppgift som praktiskt genomförs av Polisen.

Det faktum att en grupp till överväldigande del utgörs av romer kan inte vara skäl att inte göra detta arbete. Det vore sannerligen diskriminerande. Märkligt nog verkar det som att det är till stor del samma debattörer som vill ge tiggarna långtgående tillgång till svenska välfärdssystem, sjukvård och skola som nu också slår bakut när Polisen gör sitt jobb och ser till att de inte utnyttjas av kriminella. Att på lika grunder omfattas av rättssystemet torde i grunden vara en av de basala rättigheterna för en människa, inte ekonomiska rättigheter.

Att Polisen efter Ekots rapportering har sagt att man nu ska granska om allting har skötts korrekt är väntat. Det är så systemet fungerar i dag.

Daniel Persson/SNB

Som Ekot visar (16/12) har polisen i sitt arbete sökt upp tiggare, ställt ett antal relevanta frågor till dem, fotograferat och dokumenterat bland annat id-handlingar. Arbetet har pågått i över ett års tid. Och tur är väl det. Det är bara två veckor sedan Polisen presenterade sin rapport som visade att även om de allra flesta är här frivilligt så finns det tiggare som har kommit hit under tvång eller som på annat sätt styrs av kriminella.

Att vilja värna utsatta människor är inget ont. Det är tvärtom en utmärkt instinkt. Men den bör inte ges förmånen att diktera agerande utan eftertanke, vilket är vad åtskilliga debattörer och demagoger välvilligt tolkat kan sägas ha gjort efter Ekots rapportering.

Inte heller Ekots egen rapportering är utan brister. Hans Calderas är själv rom och ges utrymme att kommentera ärendet i Ekot. Han presenteras kort och gott som debattör. Ett annat sätt att presentera honom vore som romsk aktivist och en av grundarna av Nätverket för romska EU-migranter. Det skulle ge lyssnaren en väsentligt bättre grund att bedöma hans åsikter. Calderas säger nämligen att det rör sig om en registrering på grund av etnicitet och att det bara är en ursäkt för polisen för att få ut tiggarna ur landet. Han får tala oemotsagd och blir inte bemött.

Att kartlägga en grupp, exempelvis tiggare, om vilken väldigt litet är känt för att undersöka om det förekommer organiserad kriminalitet som drabbar gruppen kan vara högst motiverat. Staten har en skyldighet att skydda inte bara medborgare utan även andra som uppehåller sig i Sverige samt att stävja all form av kriminalitet här. Det är en uppgift som praktiskt genomförs av Polisen.

Det faktum att en grupp till överväldigande del utgörs av romer kan inte vara skäl att inte göra detta arbete. Det vore sannerligen diskriminerande. Märkligt nog verkar det som att det är till stor del samma debattörer som vill ge tiggarna långtgående tillgång till svenska välfärdssystem, sjukvård och skola som nu också slår bakut när Polisen gör sitt jobb och ser till att de inte utnyttjas av kriminella. Att på lika grunder omfattas av rättssystemet torde i grunden vara en av de basala rättigheterna för en människa, inte ekonomiska rättigheter.

Att Polisen efter Ekots rapportering har sagt att man nu ska granska om allting har skötts korrekt är väntat. Det är så systemet fungerar i dag.

Daniel Persson/SNB

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.