2015-12-14 06:00

2015-12-14 06:00

Lönar sig att lyssna

Efter en turbulent politisk höst där Moderaterna lagt om sin migrationspolitik med fullt utslag kom till slut beskedet.

Politiken har inte bara lagts om för att verkligheten ser annorlunda ut, nu säger man rakt ut att Fredrik Reinfeldts generösa linje var fel. På en pressträff i torsdag sade partisekreterare Tomas Tobé att det varit ett misstag från alla partier att ignorera frågan och att den behövts hanteras tidigare.

Tobé säger att Moderaterna nu ska lära av Tories. En utmärkt idé, partierna har haft ett nära samarbete även tidigare. Något ironiskt är att Tories faktiskt tog lärdom från Fredrik Reinfeldts moderater. Men det var 2007, sedan dess har partierna återigen växt ifrån varandra. När Storbritanniens motsvarighet till Sverigedemokraterna, UKIP, växte sig starka valde Cameron inte att isolera och ignorera deras väljare. Tvärtom gick han dem till mötes. Han skärpte kraven på invandrare och driver en tuffare linje gentemot EU. Dessutom gick han på offensiven mot socialdemokrater och fack samt fortsatte att sänka skatten. För detta blev han rikligt belönad i senaste valet. Nästan alla hade räknat ut honom och trodde att UKIP skulle stjäla en stor del av de traditionella toryväljarna, precis som SD gjort i Sverige. Resultatet? Jordskredsseger för Cameron och 3 mandat av 650 till UKIP.

Att så skedde har en enkel förklaring: Tories har fortsatt bedriva borgerlig politik. Det är bra att Moderaterna kommit till samma insikt. Framför allt eftersom deras väljare och medlemmar hela tiden har efterfrågat detta. En nyligen presenterad undersökning, Partimedlemsundersökningen från Göteborgs universitet, visar att moderater är minst nöjda med hur organisationen inom partiet fungerar. De upplever sig ha minst möjlighet att påverka partiets arbete och de anser inte att toppen lyssnar på gräsrötterna.

Detta är ingen nyhet. Moderaterna har länge lite slarvigt beskrivits som ett företag där de anställda (medlemmarna) lyssnar och lyder vd (partiledaren). Anna Kinberg Batra har försökt ändra på detta sedan hon blev partiledare. Bland genom att resa runt mycket i landet för att lyssna på medlemmar, men också mer konkret genom att tillsätta arbetsgrupper för att ta fram ny politik för partiet.

En annan undersökning, gjord av Demoskop på uppdrag av Moderaterna, pekar i samma riktning. Förtroende för Moderaterna i frågor som avser integration och migration har ökat, medan det minskat för Socialdemokraterna och SD står still. Anna Kinberg Batra går också upp jämsides med Stefan Löfven i en förtroendemätning.

Det verkar, kort sagt, som att det lönar sig att lyssna på väljarna. Och som att väljare och medlemmar i borgerliga partier efterfrågar just borgerlig politik. Fler partier borde ta efter Moderaterna och våga kommunicera till allmänheten att de ändrat åsikt. Det bygger förtroende att våga erkänna att man haft fel och ändra sig.

Henrik Hall/SNB

Politiken har inte bara lagts om för att verkligheten ser annorlunda ut, nu säger man rakt ut att Fredrik Reinfeldts generösa linje var fel. På en pressträff i torsdag sade partisekreterare Tomas Tobé att det varit ett misstag från alla partier att ignorera frågan och att den behövts hanteras tidigare.

Tobé säger att Moderaterna nu ska lära av Tories. En utmärkt idé, partierna har haft ett nära samarbete även tidigare. Något ironiskt är att Tories faktiskt tog lärdom från Fredrik Reinfeldts moderater. Men det var 2007, sedan dess har partierna återigen växt ifrån varandra. När Storbritanniens motsvarighet till Sverigedemokraterna, UKIP, växte sig starka valde Cameron inte att isolera och ignorera deras väljare. Tvärtom gick han dem till mötes. Han skärpte kraven på invandrare och driver en tuffare linje gentemot EU. Dessutom gick han på offensiven mot socialdemokrater och fack samt fortsatte att sänka skatten. För detta blev han rikligt belönad i senaste valet. Nästan alla hade räknat ut honom och trodde att UKIP skulle stjäla en stor del av de traditionella toryväljarna, precis som SD gjort i Sverige. Resultatet? Jordskredsseger för Cameron och 3 mandat av 650 till UKIP.

Att så skedde har en enkel förklaring: Tories har fortsatt bedriva borgerlig politik. Det är bra att Moderaterna kommit till samma insikt. Framför allt eftersom deras väljare och medlemmar hela tiden har efterfrågat detta. En nyligen presenterad undersökning, Partimedlemsundersökningen från Göteborgs universitet, visar att moderater är minst nöjda med hur organisationen inom partiet fungerar. De upplever sig ha minst möjlighet att påverka partiets arbete och de anser inte att toppen lyssnar på gräsrötterna.

Detta är ingen nyhet. Moderaterna har länge lite slarvigt beskrivits som ett företag där de anställda (medlemmarna) lyssnar och lyder vd (partiledaren). Anna Kinberg Batra har försökt ändra på detta sedan hon blev partiledare. Bland genom att resa runt mycket i landet för att lyssna på medlemmar, men också mer konkret genom att tillsätta arbetsgrupper för att ta fram ny politik för partiet.

En annan undersökning, gjord av Demoskop på uppdrag av Moderaterna, pekar i samma riktning. Förtroende för Moderaterna i frågor som avser integration och migration har ökat, medan det minskat för Socialdemokraterna och SD står still. Anna Kinberg Batra går också upp jämsides med Stefan Löfven i en förtroendemätning.

Det verkar, kort sagt, som att det lönar sig att lyssna på väljarna. Och som att väljare och medlemmar i borgerliga partier efterfrågar just borgerlig politik. Fler partier borde ta efter Moderaterna och våga kommunicera till allmänheten att de ändrat åsikt. Det bygger förtroende att våga erkänna att man haft fel och ändra sig.

Henrik Hall/SNB

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.