2015-11-14 06:00

2015-11-14 06:00

Självklart att hon inte ska ha jobbet

LEDARE: Barnmorskan

Om man vill ha ett arbete måste man vara beredd att utföra alla förekommande arbetsuppgifter. Ganska självklart kan man tycka.

Undervisar jag i religion måste jag lära eleverna om alla religioner – inte bara i kristendom för att jag är kristen. Arbetar jag som läkare på en akutmottagning kan jag inte neka patienter en blodtransfusion för att min tro förbjuder mig att ta emot någon annans blod. Arbetar jag som kock kan jag inte vägra att tillaga kött eftersom jag är vegetarian.

Men detta var inte självklart alls för den barnmorska som på grund av sin kristna tro inte kan tänka sig att utföra aborter. När samtliga sjukhus i Jönköpings län sa nej till att anställa henne – just med hänvisning till att man ska sköta sitt jobb – anmälde hon landstinget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO konstaterade att detta inte var diskriminering, utan att en kvinnas rätt till fri abort går före religionsfriheten i detta fall.

Men barnmorskan gav sig inte. I stället stämde hon landstinget eftersom det brutit mot hennes rätt till samvetsfrihet. Hon begärde skadestånd och diskrimineringsersättning.

Häromdagen kom tingsrättens dom.

Barnmorskan får inget gehör för sin stämning och får inget skadestånd. Tvärt om får hon betala landstingets rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor.

”Tingsrätten bedömer vidare att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Tingsrätten anser därför inte att barnmorskan diskriminerats”, skriver man i ett pressmeddelande.

Så jäkla självklart, egentligen.

Som sjuksköterska kan hon välja bland en uppsjö av specialiteter som ger henne alla möjligheter i världen att lindra lidande och rädda liv. På ett sätt som inte på något sätt inskränker på kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Alltså är precis det hon ska göra.

Hon ska inse att hon inte är diskriminerad eller orättvist behandlad på något sätt eller vis. Hon ska skaffa sig ett jobb hon kan sköta utan att andra kvinnor ska behöva betala priset för hennes privata tro.

Catarina Forsberg

Undervisar jag i religion måste jag lära eleverna om alla religioner – inte bara i kristendom för att jag är kristen. Arbetar jag som läkare på en akutmottagning kan jag inte neka patienter en blodtransfusion för att min tro förbjuder mig att ta emot någon annans blod. Arbetar jag som kock kan jag inte vägra att tillaga kött eftersom jag är vegetarian.

Men detta var inte självklart alls för den barnmorska som på grund av sin kristna tro inte kan tänka sig att utföra aborter. När samtliga sjukhus i Jönköpings län sa nej till att anställa henne – just med hänvisning till att man ska sköta sitt jobb – anmälde hon landstinget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO konstaterade att detta inte var diskriminering, utan att en kvinnas rätt till fri abort går före religionsfriheten i detta fall.

Men barnmorskan gav sig inte. I stället stämde hon landstinget eftersom det brutit mot hennes rätt till samvetsfrihet. Hon begärde skadestånd och diskrimineringsersättning.

Häromdagen kom tingsrättens dom.

Barnmorskan får inget gehör för sin stämning och får inget skadestånd. Tvärt om får hon betala landstingets rättegångskostnader på drygt 900 000 kronor.

”Tingsrätten bedömer vidare att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Tingsrätten anser därför inte att barnmorskan diskriminerats”, skriver man i ett pressmeddelande.

Så jäkla självklart, egentligen.

Som sjuksköterska kan hon välja bland en uppsjö av specialiteter som ger henne alla möjligheter i världen att lindra lidande och rädda liv. På ett sätt som inte på något sätt inskränker på kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Alltså är precis det hon ska göra.

Hon ska inse att hon inte är diskriminerad eller orättvist behandlad på något sätt eller vis. Hon ska skaffa sig ett jobb hon kan sköta utan att andra kvinnor ska behöva betala priset för hennes privata tro.

Catarina Forsberg