2015-11-14 06:00

2015-11-14 06:00

Använd den anläggning vi har

BIOGAS: Gör omställningen snarast

Det fanns en bred politisk majoritet kring etableringen av en biogasanläggning i Karlskoga.

En del i beslutet, som fattades 2011, var att få till stånd ett kretsloppstänkande vad gäller matavfall. Matavfall och energigrödor skulle i en process samrötas för framställning av biogas. Biogasen skulle användas som drivmedel till kommunens egna fordon, kollektivtrafik, taxi och privata kunder som ett miljövänligare alternativ.

Centerpartiets motion, om att de kommunala bilarna ska köras på biogas är givetvis högst angelägen. Något alternativ finns inte med tanke på den omfattande investering som är gjord i biogasanläggningen. Vi politiker äger rätten att fatta sådana beslut och säkerställa att besluten genomförs som planerat. Det är nu hög tid att ta ansvar för beslutet och för genomförandet av biogasbilar i den kommunala verksamheten. Det räcker med att regionen missat att upphandla biogasbussar för Karlskogas del.Det är en orimlighet att en omställning av kommunens fordon ska ta 10 år. Det är även orimligt att tro att elbilar löser problematiken med tanke på att elbatteriet behöver laddas efter ganska korta sträckor. Det är också orimligt att tro att vätgasbilar är ett alternativ inom överskådlig framtid.

Det rimliga är att genomföra omställningen till biogasbilar snarast. En ökad efterfrågan på biogasbilar kan sannolikt driva på den tekniska utvecklingen av bilarna.En tankstation för biogas med en mer publik placering är nödvändig och en sådan lösning utreds för närvarande. Så låt oss göra något bra av den fina anläggning vi har.

Pia Renman (M) och ledamot i Biogasbolaget

En del i beslutet, som fattades 2011, var att få till stånd ett kretsloppstänkande vad gäller matavfall. Matavfall och energigrödor skulle i en process samrötas för framställning av biogas. Biogasen skulle användas som drivmedel till kommunens egna fordon, kollektivtrafik, taxi och privata kunder som ett miljövänligare alternativ.

Centerpartiets motion, om att de kommunala bilarna ska köras på biogas är givetvis högst angelägen. Något alternativ finns inte med tanke på den omfattande investering som är gjord i biogasanläggningen. Vi politiker äger rätten att fatta sådana beslut och säkerställa att besluten genomförs som planerat. Det är nu hög tid att ta ansvar för beslutet och för genomförandet av biogasbilar i den kommunala verksamheten. Det räcker med att regionen missat att upphandla biogasbussar för Karlskogas del.Det är en orimlighet att en omställning av kommunens fordon ska ta 10 år. Det är även orimligt att tro att elbilar löser problematiken med tanke på att elbatteriet behöver laddas efter ganska korta sträckor. Det är också orimligt att tro att vätgasbilar är ett alternativ inom överskådlig framtid.

Det rimliga är att genomföra omställningen till biogasbilar snarast. En ökad efterfrågan på biogasbilar kan sannolikt driva på den tekniska utvecklingen av bilarna.En tankstation för biogas med en mer publik placering är nödvändig och en sådan lösning utreds för närvarande. Så låt oss göra något bra av den fina anläggning vi har.

Pia Renman (M) och ledamot i Biogasbolaget

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.