2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

KD säger nej till DÖ

LEDARE

Efter en debatt med lång talarlista kom på fredagseftermiddagen beslutet på Kristdemokraternas riksting i Västerås. KD säger nej till Decemberöverenskommelsen, DÖ. Flera motioner hade inkommit till partiets riksting som yrkade på att Kristdemokraterna skulle riva upp den kritiserade överenskommelsen.

Det är ett välkommet beslut som förhoppningsvis kan få fart på oppositionspolitiken.

Alltsedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare för KD har hon fått frågan om hon är beredd att riva upp den överenskommelse som hennes företrädare Göran Hägglund var med och utformade förra julen, som ett svar på att regeringens budget inte hade vunnit stöd i riksdagen. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna undanröjde statsminister Stefan Löfvens (S) hot om ett extra val.

Inte minst för KD som precis klarat riksdagsspärren i september 2014 lockade knappast en valrörelse i mars. Men gräsrötterna i KD har tillsammans med Moderaterna varit bland de mest kritiska till uppgörelsen. Och det är förståeligt, eftersom DÖ blivit ett filter genom vilket varje ord från allianspartierna granskas. Kritiken mot regeringens jobbskadliga budget har följts av frågan –varför gör ni ingenting för att rösta ner den? Varför tvingar ni inte Löfven att lägga förslag som kan vinna stöd i sak i riksdagen?

Kristdemokraternas partiledning har dock legat lågt i frågan och ställt upp på den gemensamma alliansstrategin som bygger på att DÖ ska kunna vara en biljett till regeringsmakten 2018. Ebba Busch Thor lär dock knappast ha varit förtvivlad över partiets beslut på fredagen att säga nej. Nu har hon ett parti som kan uppvisa en fungerande interndemokrati och hon kan sannolikt se fram emot en skjuts i opinionen från väljare som varit missnöjda med DÖ.

Med beslutet följer också frågor. I en kommentar, efter samtal med allianskollegorna, på fredagskvällen sade Busch Thor att hon betraktar det som att DÖ har fallit. ”Min uppfattning är att decemberöverenskommelsen i dess ursprungliga form inte existerar”, sade hon. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra bekräftade lite senare på kvällen att överenskommelsen är upphävd.

En automatisk följd av beslutet är inte att ett nyval stundar –men med tanke på att Löfven förra året utlyste ett sådant i affekt kan i skrivande stund inga scenarier säkert uteslutas.

Senare i höst väntar budgetomröstningen i riksdagen. En skillnad från förra året är att allianspartierna lagt olika budgetmotioner –så DÖ spelar ändå ingen avgörande roll för att regeringen ska få igenom sin höstbudgetproposition. Förhoppningsvis kan det läge som nu uppstått likväl bli ett startskott för en mer vital politisk debatt i riksdagen.

Amelie Langby/SNB

Det är ett välkommet beslut som förhoppningsvis kan få fart på oppositionspolitiken.

Alltsedan Ebba Busch Thor tog över som partiledare för KD har hon fått frågan om hon är beredd att riva upp den överenskommelse som hennes företrädare Göran Hägglund var med och utformade förra julen, som ett svar på att regeringens budget inte hade vunnit stöd i riksdagen. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna undanröjde statsminister Stefan Löfvens (S) hot om ett extra val.

Inte minst för KD som precis klarat riksdagsspärren i september 2014 lockade knappast en valrörelse i mars. Men gräsrötterna i KD har tillsammans med Moderaterna varit bland de mest kritiska till uppgörelsen. Och det är förståeligt, eftersom DÖ blivit ett filter genom vilket varje ord från allianspartierna granskas. Kritiken mot regeringens jobbskadliga budget har följts av frågan –varför gör ni ingenting för att rösta ner den? Varför tvingar ni inte Löfven att lägga förslag som kan vinna stöd i sak i riksdagen?

Kristdemokraternas partiledning har dock legat lågt i frågan och ställt upp på den gemensamma alliansstrategin som bygger på att DÖ ska kunna vara en biljett till regeringsmakten 2018. Ebba Busch Thor lär dock knappast ha varit förtvivlad över partiets beslut på fredagen att säga nej. Nu har hon ett parti som kan uppvisa en fungerande interndemokrati och hon kan sannolikt se fram emot en skjuts i opinionen från väljare som varit missnöjda med DÖ.

Med beslutet följer också frågor. I en kommentar, efter samtal med allianskollegorna, på fredagskvällen sade Busch Thor att hon betraktar det som att DÖ har fallit. ”Min uppfattning är att decemberöverenskommelsen i dess ursprungliga form inte existerar”, sade hon. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra bekräftade lite senare på kvällen att överenskommelsen är upphävd.

En automatisk följd av beslutet är inte att ett nyval stundar –men med tanke på att Löfven förra året utlyste ett sådant i affekt kan i skrivande stund inga scenarier säkert uteslutas.

Senare i höst väntar budgetomröstningen i riksdagen. En skillnad från förra året är att allianspartierna lagt olika budgetmotioner –så DÖ spelar ändå ingen avgörande roll för att regeringen ska få igenom sin höstbudgetproposition. Förhoppningsvis kan det läge som nu uppstått likväl bli ett startskott för en mer vital politisk debatt i riksdagen.

Amelie Langby/SNB