2015-09-30 06:00

2015-09-30 06:00

Välkomna flyktingarna

FLYKTINGKATASTROFEN: Rädda Barnen antagit ett uttalande på sitt riksmöte

De senaste veckorna har bilderna av människor på flykt på väg genom Europa etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Rädda Barnen i Karlskoga-Degerfors vill uttala vårt stöd för en flyktingpolitik som välkomnar människor i utsatthet.

Rädda Barnen har den gångna helgen haft verksamhetskonferens i Stockholm med 160 aktiva medlemmar. Mötet antog ett uttalande. Vi vill göra uttalandet känt i länet inte minst för politiker och beslutsfattare, med en förkortad version enligt nedan. Hela texten finns på www.räddabarnen.se.

Rädda Barnen vill tydligt markera mot de krafter som underblåser motsättningar och spelar på människors rädsla för det främmande. Europa har kapacitet att möta den utmaning vi nu står inför. EU måste leva upp till sina grundvärderingar och värna asylrätten. Barn som flyr krig och lidande har en rättighet till asyl för sig själva och sina familjer, en rättighet vi alla måste stå upp för.

Vi i Rädda Barnen vill minnas vår egen historia, arbeta för fred och vara en stark humanitär kraft i världen. Det finns de som påstår att det är bättre och billigare att hjälpa på plats. Men det handlar inte om ”antingen eller” utan om ”både och”. Rädda Barnen gör just det. Vi finns på plats i närområdena, på stränderna i Grekland och Italien, längs flyktvägarna och arbetar för ett gott mottagande i Sverige och övriga EU-länder. Vi kräver säkra och lagliga flyktvägar nu. Inget barn ska dö på Medelhavet.

Bodil Fagerström

ordförande i Rädda Barnen Karlskoga-Degerfors

De senaste veckorna har bilderna av människor på flykt på väg genom Europa etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Rädda Barnen i Karlskoga-Degerfors vill uttala vårt stöd för en flyktingpolitik som välkomnar människor i utsatthet.

Rädda Barnen har den gångna helgen haft verksamhetskonferens i Stockholm med 160 aktiva medlemmar. Mötet antog ett uttalande. Vi vill göra uttalandet känt i länet inte minst för politiker och beslutsfattare, med en förkortad version enligt nedan. Hela texten finns på www.räddabarnen.se.

Rädda Barnen vill tydligt markera mot de krafter som underblåser motsättningar och spelar på människors rädsla för det främmande. Europa har kapacitet att möta den utmaning vi nu står inför. EU måste leva upp till sina grundvärderingar och värna asylrätten. Barn som flyr krig och lidande har en rättighet till asyl för sig själva och sina familjer, en rättighet vi alla måste stå upp för.

Vi i Rädda Barnen vill minnas vår egen historia, arbeta för fred och vara en stark humanitär kraft i världen. Det finns de som påstår att det är bättre och billigare att hjälpa på plats. Men det handlar inte om ”antingen eller” utan om ”både och”. Rädda Barnen gör just det. Vi finns på plats i närområdena, på stränderna i Grekland och Italien, längs flyktvägarna och arbetar för ett gott mottagande i Sverige och övriga EU-länder. Vi kräver säkra och lagliga flyktvägar nu. Inget barn ska dö på Medelhavet.

Bodil Fagerström

ordförande i Rädda Barnen Karlskoga-Degerfors