2015-04-15 06:00

2015-04-15 06:00

När ska de fatta?

LEDARE

Arbetsmarknad. OK. Nu tar vi detta långsamt. Sverige är ett väldigt avlångt land. Sverige är ett förhållandevis glest befolkat land. Det gör att det kan vara svårt att upprätthålla all service på alla ställen. Dessutom är det ju så att om man bor på landsbygden har man fördelar som de i storstäderna inte har.

Men vi behöver faktiskt resurserna som finns i hela detta avlånga land. Det innebär att det också måste bo människor i hela vårt avlånga land. Och om människor ska kunna bo på landsbygden så måste det finnas en viss basservice inom rimligt avstånd.

Detta verkar vara svårt för riksdagspolitiker och generaldirektörer att förstå.

Att det dessutom handlar om arbetstillfällen som behövs för att inte landsbygden ska avfolkas ännu mer verkar de inte heller ta med i beräkningen.

Och det verkar inte vara någon jättestor skillnad beroende på vem som har makten. Sedan 2004 har antalet statliga jobb ökat, men de koncentreras allt mer till de större städerna medan till exempel Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Värmland och Örebros län tappar arbetstillfällen.

Och för mig är det helt obegripligt.

Socialdemokrater tror på att staten ska vara med och forma samhället – varför i hela friden styr de då inte de statliga jobben dit de behövs?

Alliansen har kört arbetslinje i åtta år – hur ska man kunna skaffa ett jobb eller starta ett företag om det inte finns arbetsförmedling och skattekontor som hjälper till?

Nu är det aktuellt med Skatteverket som ska lägga ner nio kontor på mindre orter och flytta verksamheten till större. Nu binder vi pengar i lokaler, det här är en möjlighet för oss att byta lokalkostnader mot personalkostnader säger generaldirektör Mikael Sjöberg till Tidningarnas Telegrambyrå.

Kan ju låta bra. Men hur lätt är det att få hjälp med skatteärenden över telefon? Eller via mejl? Av folk som inte känner din ort? Jag tror inte ett ögonblick att et blir bättre service för dem som blir kvar.

Dessutom tvingas ännu fler människor flytta till större orter för att få behålla jobbet. Eller blir arbetslösa för att de inte har möjlighet att flytta.

Och så kan den negativa spiralen fortsätta i all evighet.

Om ingen sätter stopp.

Om ingen kan få ansvariga att inse att de faktiskt har ett ansvar för hela vårt avlånga land.


Catarina Forsberg

 

 

 

 

 

Men vi behöver faktiskt resurserna som finns i hela detta avlånga land. Det innebär att det också måste bo människor i hela vårt avlånga land. Och om människor ska kunna bo på landsbygden så måste det finnas en viss basservice inom rimligt avstånd.

Detta verkar vara svårt för riksdagspolitiker och generaldirektörer att förstå.

Att det dessutom handlar om arbetstillfällen som behövs för att inte landsbygden ska avfolkas ännu mer verkar de inte heller ta med i beräkningen.

Och det verkar inte vara någon jättestor skillnad beroende på vem som har makten. Sedan 2004 har antalet statliga jobb ökat, men de koncentreras allt mer till de större städerna medan till exempel Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Värmland och Örebros län tappar arbetstillfällen.

Och för mig är det helt obegripligt.

Socialdemokrater tror på att staten ska vara med och forma samhället – varför i hela friden styr de då inte de statliga jobben dit de behövs?

Alliansen har kört arbetslinje i åtta år – hur ska man kunna skaffa ett jobb eller starta ett företag om det inte finns arbetsförmedling och skattekontor som hjälper till?

Nu är det aktuellt med Skatteverket som ska lägga ner nio kontor på mindre orter och flytta verksamheten till större. Nu binder vi pengar i lokaler, det här är en möjlighet för oss att byta lokalkostnader mot personalkostnader säger generaldirektör Mikael Sjöberg till Tidningarnas Telegrambyrå.

Kan ju låta bra. Men hur lätt är det att få hjälp med skatteärenden över telefon? Eller via mejl? Av folk som inte känner din ort? Jag tror inte ett ögonblick att et blir bättre service för dem som blir kvar.

Dessutom tvingas ännu fler människor flytta till större orter för att få behålla jobbet. Eller blir arbetslösa för att de inte har möjlighet att flytta.

Och så kan den negativa spiralen fortsätta i all evighet.

Om ingen sätter stopp.

Om ingen kan få ansvariga att inse att de faktiskt har ett ansvar för hela vårt avlånga land.


Catarina Forsberg