2015-04-13 06:00

2015-04-13 06:00

Smartekonomi-tanke

I slutet av förra veckan ägnades två dagar i Hällefors åt att vara ekonomismart.

Projektet Ekonomismart är en utbildningssatsning riktad till unga vuxna arbetslösa. Man tar bland annat upp frågor om konsumenträtt, reklam och marknadsföring, vardagsekonomi, sparande och samboregler.

Tanken är att man ska stå bättre rustad för att kunna hantera den påfrestning på ekonomin som arbetslöshet innebär.

Jag måste säga att jag tycker att tanken är tilltalande. Men jag tycker inte att det borde handla bara om unga vuxna som är arbetslösa. Det borde också finnas plats för unga som ska flytta hemifrån för att börja studera eller för att de lyckats få tag på en egen lägenhet.

Att vara ung och flytta hemifrån är ett stort steg. Även om man klarat sig på studiebidraget så är det många dolda utgifter som kommer. Tv, tidning och försäkringar är inte billigt. Och att behöva betala schampo, balsam, toapapper, diskmedel och alla andra förbrukningsvaror är inte heller något man är van vid.

Själv minns jag fortfarande med fasa när jag skulle börja laga mat i min första egna lägenhet. Jag hade stått för middagen två dagar i veckan när jag bodde hemma, så jag visste ju vad mat kostade... trodde jag. Men summan på kvittot när man även var tvungen att köpa salt, peppar, mjöl, soja, ströbröd, ketchup och gud vet allt vad mer finns för alltid kvar i mitt minne.

Och detta var typ 30 år sedan.

När det fanns två tv-kanaler. När det var en smärre katastrof om man missade reklamen på bion eftersom det var den enda reklam man såg. När det inte fanns facebook där alla talar om vad de köper och gör och upplever hela tiden.

Att som ung ta steget ut i eget boende i dag måste vara så oändligt mycket svårare. Upplevelsen man får i dagens samhälle är ju att alla andra har och gör hela tiden.

Om man själv i det läget måste betala hemförsäkringen och tandläkaren och får stanna hemma på fredag kväll och inte kan köpa nya jeans kan man nog känna sig ganska ensam. Och riskera falla för frestelsen.

Då kan det nog vara bra att lyssna på någon som är ekonomismart.

Som kan tala om att detta är nödvändiga prioriteringar.

Som kan tala om att det är få människor som under sina första stapplande steg ut i vuxenlivet kan köpa och göra allt de vill. Som kan tala om att det är långt ifrån alla som ens någonsin i hela sina liv kommer i närheten av det liv som vi matas med i reklam och på facebook.

Det behövs fler ekonomismarta projekt med en bredare målgrupp. Jag vet att man kan gå till konsumentrådgivaren och få goda råd och hjälp. Men jag tror tyvärr inte att alla inser att de kan behöva hjälp - förrän det är för sent.

Kanske något för Karlskoga och Degerfors att satsa på?

Catarina Forsberg

I slutet av förra veckan ägnades två dagar i Hällefors åt att vara ekonomismart.

Projektet Ekonomismart är en utbildningssatsning riktad till unga vuxna arbetslösa. Man tar bland annat upp frågor om konsumenträtt, reklam och marknadsföring, vardagsekonomi, sparande och samboregler.

Tanken är att man ska stå bättre rustad för att kunna hantera den påfrestning på ekonomin som arbetslöshet innebär.

Jag måste säga att jag tycker att tanken är tilltalande. Men jag tycker inte att det borde handla bara om unga vuxna som är arbetslösa. Det borde också finnas plats för unga som ska flytta hemifrån för att börja studera eller för att de lyckats få tag på en egen lägenhet.

Att vara ung och flytta hemifrån är ett stort steg. Även om man klarat sig på studiebidraget så är det många dolda utgifter som kommer. Tv, tidning och försäkringar är inte billigt. Och att behöva betala schampo, balsam, toapapper, diskmedel och alla andra förbrukningsvaror är inte heller något man är van vid.

Själv minns jag fortfarande med fasa när jag skulle börja laga mat i min första egna lägenhet. Jag hade stått för middagen två dagar i veckan när jag bodde hemma, så jag visste ju vad mat kostade... trodde jag. Men summan på kvittot när man även var tvungen att köpa salt, peppar, mjöl, soja, ströbröd, ketchup och gud vet allt vad mer finns för alltid kvar i mitt minne.

Och detta var typ 30 år sedan.

När det fanns två tv-kanaler. När det var en smärre katastrof om man missade reklamen på bion eftersom det var den enda reklam man såg. När det inte fanns facebook där alla talar om vad de köper och gör och upplever hela tiden.

Att som ung ta steget ut i eget boende i dag måste vara så oändligt mycket svårare. Upplevelsen man får i dagens samhälle är ju att alla andra har och gör hela tiden.

Om man själv i det läget måste betala hemförsäkringen och tandläkaren och får stanna hemma på fredag kväll och inte kan köpa nya jeans kan man nog känna sig ganska ensam. Och riskera falla för frestelsen.

Då kan det nog vara bra att lyssna på någon som är ekonomismart.

Som kan tala om att detta är nödvändiga prioriteringar.

Som kan tala om att det är få människor som under sina första stapplande steg ut i vuxenlivet kan köpa och göra allt de vill. Som kan tala om att det är långt ifrån alla som ens någonsin i hela sina liv kommer i närheten av det liv som vi matas med i reklam och på facebook.

Det behövs fler ekonomismarta projekt med en bredare målgrupp. Jag vet att man kan gå till konsumentrådgivaren och få goda råd och hjälp. Men jag tror tyvärr inte att alla inser att de kan behöva hjälp - förrän det är för sent.

Kanske något för Karlskoga och Degerfors att satsa på?

Catarina Forsberg