2015-03-28 06:00

2015-03-28 06:00

Gratis för pensionärer

KOLLEKTIVTRAFIK: Moderata seniorer stöder medborgarförslag

Moderata seniorer i Karlskoga stöder medborgarförslaget från Kommunala Pensionärsrådet om gratis bussresor för pensionärer.

Vi anser att Karlskoga är en unik kommun genom sitt utbud av kultur och natur. Många evenemang är gratis och ger möjlighet för besök på dagarna av de som är lediga, t.ex. pensionärerna. Vår kommun har en levande pensionärsverksamhet med ett stort antal aktiva föreningar.

Pensionärsgruppen utgör 1/3 av Karlskogas befolkning, därav många med enbart garantipension och de behöver få möjlighet att utnyttja alla kulturella begivenheter. Med en begränsad ekonomi är det svårt att få pengarna att räcka till allt.

Många sitter inne i sina lägenheter med enbart balkong och efter ett långt liv t.ex. i en villa, där det fanns närhet till trädgård och natur, är möjligheten till det tidigare levnadssättet begränsat.

Tänk att få åka gratis under dagarna och kunna lämna lägenheten, kanske på något café, träffa gamla vänner och kunna finna ett nytt innehållsrikt liv. Med livskvalité. Vår livsresa fortsätter så länge vi finns kvar på denna jord och inget får sätta stopp för den. Gratis resor med stadsbussarna är en del i friskvården för äldre och resorna kan förebygga ensamhet och isolering. Då kan ännu en av mina drömmar om Karlskoga gå i uppfyllelse.

Tisdagen den 24 mars röstade majoriteten i Kommunfullmäktige nej till mitt och moderaternas yrkande att Kommunstyrelsen skulle utarbeta ett förslag till en försöksverksamhet under 6 månader. Majoriteten väljer att nöja sig med att det inte går att påverka Länstrafiken i denna fråga. Men vårt yrkande avsåg att kommunen både skulle bekosta och utreda en försöksverksamhet. Vi vill att pensionärer över 65 år ska få åka gratis på stadsbussarna. Resorna ska vara gratis vardagar mellan kl 10.00-15.00 och efter kl 18.00, samt obegränsad tid under sön- och helgdagar. Efter genomförd försöksperiod görs en utvärdering där både fördelar och nackdelar belyses samt även erfarenheter från kommuner som genomfört och permanentat gratis bussresor för pensionärer.

Men majoriteten tycker nog att det är bättre att betala för att stadsbussarna körs halvtomma.

Kerstin Gustavsson

Ordförande Moderata Seniorer Karlskoga

 

Vi anser att Karlskoga är en unik kommun genom sitt utbud av kultur och natur. Många evenemang är gratis och ger möjlighet för besök på dagarna av de som är lediga, t.ex. pensionärerna. Vår kommun har en levande pensionärsverksamhet med ett stort antal aktiva föreningar.

Pensionärsgruppen utgör 1/3 av Karlskogas befolkning, därav många med enbart garantipension och de behöver få möjlighet att utnyttja alla kulturella begivenheter. Med en begränsad ekonomi är det svårt att få pengarna att räcka till allt.

Många sitter inne i sina lägenheter med enbart balkong och efter ett långt liv t.ex. i en villa, där det fanns närhet till trädgård och natur, är möjligheten till det tidigare levnadssättet begränsat.

Tänk att få åka gratis under dagarna och kunna lämna lägenheten, kanske på något café, träffa gamla vänner och kunna finna ett nytt innehållsrikt liv. Med livskvalité. Vår livsresa fortsätter så länge vi finns kvar på denna jord och inget får sätta stopp för den. Gratis resor med stadsbussarna är en del i friskvården för äldre och resorna kan förebygga ensamhet och isolering. Då kan ännu en av mina drömmar om Karlskoga gå i uppfyllelse.

Tisdagen den 24 mars röstade majoriteten i Kommunfullmäktige nej till mitt och moderaternas yrkande att Kommunstyrelsen skulle utarbeta ett förslag till en försöksverksamhet under 6 månader. Majoriteten väljer att nöja sig med att det inte går att påverka Länstrafiken i denna fråga. Men vårt yrkande avsåg att kommunen både skulle bekosta och utreda en försöksverksamhet. Vi vill att pensionärer över 65 år ska få åka gratis på stadsbussarna. Resorna ska vara gratis vardagar mellan kl 10.00-15.00 och efter kl 18.00, samt obegränsad tid under sön- och helgdagar. Efter genomförd försöksperiod görs en utvärdering där både fördelar och nackdelar belyses samt även erfarenheter från kommuner som genomfört och permanentat gratis bussresor för pensionärer.

Men majoriteten tycker nog att det är bättre att betala för att stadsbussarna körs halvtomma.

Kerstin Gustavsson

Ordförande Moderata Seniorer Karlskoga